Platform voor de bouw
Overig

Van geothermische energieopslag tot energy as a service

IFTech Quartier Bleu stuurkast kopiëren
De KWO-installatie van Quartier Bleu in Hasselt zorgt voor een groene, gasloze manier van verwarmen en koelen.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | IFTech

2 juli 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Ondiepe geothermie is een van de technologieën die een cruciale rol speelt in de queeste naar energieneutraliteit. Toen ruim twintig jaar geleden onderzoek werd gedaan naar de haalbaarheid en het potentieel van geothermische energieopslag in Vlaanderen, voerde IFTech de ontwerp- en haalbaarheidsstudies uit. Anno 2021 is de Limburgse onderneming geëvolueerd naar een Design-, Build- & Maintain-aanpak met langdurige prestatiegaranties en biedt ze desgewenst ook een vooruitstrevende ‘energy as a service’-formule aan. Directeur Raf Schildermans verschaft ons tekst en uitleg. “Als we tegen 2050 energieneutraal willen worden, moeten we ondiepe geothermie dringend versneld beginnen uitrollen.”

Toen geothermische energieopslag in navolging van de steile opmars in Nederland rond de eeuwwisseling de kop opstak in onze contreien, zat IFTech al meteen op de eerste rij. Het bedrijf werd in 2000 opgericht en voerde een tiental jaar haalbaarheids- en ontwerpstudies uit. “Daarmee schepten we logischerwijs heel wat verwachtingen op het vlak van rendement, opbrengst en betrouwbaarheid”, zegt Raf. “We beseften echter dat we in eigen beheer geothermische systemen moesten realiseren als we ze ook effectief wilden waarmaken en onze opgebouwde expertise wilden laten renderen. Zeker in het geval van omvangrijke geothermische energiecentrales, waarbij een BEO-veld of een KWO-installatie gekoppeld wordt aan grootschalige warmtepompen, moet je uiteenlopende technieken en specialisaties (zoals boringen, warmtepompen, regeling en sturing) bij elkaar puzzelen tot één geolied geheel. Als je dan niet kan terugvallen op één partij die alles overschouwt, is het zeer moeilijk om een optimale performantie te garanderen. Vandaar dat we zijn geëvolueerd naar een Design-, Build- & Maintain-aanpak, gekoppeld aan langdurige prestatiegaranties (lees: de gevraagde vermogens en temperaturen worden geleverd aan de afgesproken elektrische verbruiken), zodat we geïntegreerde totaalconcepten kunnen aanbieden waarbij we alles van a tot z in goede banen leiden.”

Ook in Turnova in Turnhout is voor geothermische energieopslag gekozen. (Beeld: Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd)

Energy as a service

Intussen gaat IFTech zelfs nog een stuk verder dan het DBM-verhaal. In 2019 introduceerde het immers een vooruitstrevend energy as a service-concept. “Met onze prestatiegaranties konden we heel wat geïnteresseerde bouwheren warm maken voor onze geothermische energiecentrales, maar we merkten dat er sprake bleef van een investeringsdrempel”, legt Raf uit. “Dat bracht ons op het idee om onze projecten desgewenst te koppelen aan een financieel plan, waarbij wij mee investeren in de realisatie van de energiecentrale, in ruil voor een langdurig contract voor energielevering. Daarbij garanderen we klanten een vaste prijs voor verwarming, koeling en het volledige onderhoud, in combinatie met een gespreid afbetalingsplan voor de installatie. We blijven in eerste instantie een ontwerper-bouwer van geothermische energiecentrales en hebben dus niet zozeer de ambitie om een ESCO-bedrijf te worden, maar kunnen dus ook een financiële kapstok aanbieden als klanten daar nood aan hebben. Dat is voor ons geen ‘businessmodel an sich’, maar eerder een manier om de technologie versneld te implementeren.”

Ook in residentiële context

Dit laatste lijkt zijn vruchten af te werpen, want het is zonneklaar dat geothermische energieopslag intussen ‘mainstream’ is. Niet enkel bij de bouw van ziekenhuizen, woonzorgcentra of kantoorgebouwen, maar ook in residentiële ontwikkelingen, merkt Raf: “Denk aan prestigeprojecten zoals Turnova in Turnhout, Gare Maritime in Brussel of Quartier Bleu in Hasselt, waarbij heel wat wooneenheden en commerciële ruimtes zijn aangesloten op een ‘neutraal net’ dat vraagprofielverschillen op de meest efficiënte manier uitvlakt. Wooneenheden hebben vooral verwarming en sanitair warm water nodig, terwijl commerciële ruimtes van nature meer nood hebben aan koeling. Het bijbehorende KWO-systeem zal de nettovraag in het gebouw dekken door de benodigde verwarming of koeling op een optimale manier op te wekken (lees: met een minimaal verbruik van primaire energie) en te verdelen. Aangezien we erg gestandaardiseerd en geïntegreerd werken, kunnen we heel wat technologie bundelen in één packagemodule, waardoor we ook probleemloos buitenlandse realisaties aankunnen. Zo hebben we al verschillende projecten uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, waaronder het Royal Liverpool University Hospital. Ook daar is ondiepe geothermie een van de grote speerpunten om tegen 2050 energieneutraal te worden. Kortom: de toekomst van geothermische energieopslag oogt zeer veelbelovend!”    

3 grote voordelen van ondiepe geothermie
Volgens Raf Schildermans, die al meer dan tien jaar ervaring op de teller heeft, biedt ondiepe geothermie drie grote voordelen. “Ondiepe geothermie stelt ons in staat om energie op te slaan. Dat is deze dagen een ‘hot item’, want het is geen sinecure om de energieproductie af te stemmen op de vraag. Bovendien is ondiepe geothermie een van de meest efficiënte manieren om met een minimale input van primaire energie een maximale output van thermische energie te genereren. Het derde grote voordeel van ondiepe geothermie is dat het niet alleen inspeelt op de vraag naar duurzame warmte, maar ook op de steeds urgentere nood aan koeling. Door gebouwen goed te isoleren en luchtdicht te maken, zijn de warmte- en koudevraag meer in evenwicht, terwijl geothermische installaties net nood hebben aan een goede wederzijdse balans om een maximaal rendement te kunnen garanderen. Vertaal je dit alles naar cijfers, dan kan je met een geothermisch opslagsysteem 60 tot 80 % primaire energie en eenzelfde hoeveelheid CO2-uitstoot besparen in vergelijking met traditionele verwarmings- en koelingssystemen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details