Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Van Hove, Kruibeke | Multifunctionele truckgarage met stijl

van-hove-01-kopieren

23 september 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met een volledig nieuwe showroom en dito atelier geeft Van Hove zijn vierde Renault Trucks-garage de uitstraling en infrastructuur die ze verdient. Binnen het concept van de constructeur werd de verregaande functionaliteit gecombineerd met een unieke en herkenbare architectuur. Optimaal ruimtegebruik, ecologie en comfort stonden centraal in een uiterst geslaagd ontwerp.

Met de overname van Garage Raf Vergauwen in 2016 kreeg Van Hove er een vierde vestiging bij. “De nieuwe eigenaars wilden deze ombouwen tot de eerste Renault Trucks-garage in Vlaanderen die een officiële technische vrachtwagenkeuring op eigen terrein aanbiedt”, vertelt Katrien Degreef, projectleider technieken bij Architeam. “Na een analyse bleek het interessanter om in een volledige nieuwbouw te investeren. Door naar Kruibeke uit te wijken, is de garage bovendien beter bereikbaar voor de truckchauffeurs.”

Functionele architectuur

De nieuwe garage werd opgetrokken op een braakliggend terrein van 3.393 m² aan de Hogenakkerhoekstraat. “Bij de realisatie van het ontwerp stond de werking van het bedrijf centraal”, vertelt Katrien Degreef. “Naast een atelier voor het herstel en onderhoud van de vrachtwagens moesten er ook kantoorruimte en sociale voorzieningen komen. De uitdaging bestond erin om deze functionele architectuur te verzoenen met zuinig en duurzaam ruimtegebruik en tal van randvoorwaarden. Bovendien wilde de bouwheer een gebouw met uitstraling, dat aangenaam en herkenbaar is voor klanten en gebruikers.”

Creatief met ruimte

Met een L-vormig gebouw speelde Architeam mooi op alle vereisten in. “Het was vooral zaak om alles goed op elkaar af te stemmen”, legt Katrien Degreef uit. “Door creatief om te springen met ruimte, slaagden we erin om een multifunctioneel gebouw te ontwerpen. Beide benen van de L huisvesten een werkplaats. Deze zijn met elkaar verbonden, maar tegelijkertijd ook enigszins gescheiden door het volume dat zich in de hoek van de ‘L’ bevindt. Daar zijn de receptie, de verkoopruimte, kantoren, vergaderzalen, lokalen voor het personeel, een magazijn én zelfs een rustruimte voor chauffeurs ondergebracht. Dit laatste is overigens een unicum voor België: Van Hove wil chauffeurs met pech die op de reparatie moeten wachten een comfortabele slaapplaats met sanitaire voorzieningen aanbieden.”

Doordachte materiaalkeuze

Het gebouw is opgevat als een industrieel pand met een staalskeletstructuur en een steeldeckdak. De gevel is afgewerkt met een betonplint en lichtgrijze sandwichpanelen. Om de kantoorzone te benadrukken, kreeg deze gevel een accent van donkere silexpanelen en verdiepingshoge ramen. “Hierdoor voelt de centrale vide ook erg licht en ruimtelijk aan”, aldus Katrien Degreef. “Bovendien konden we op deze manier een dubbelhoge ‘showroom’ creëren, waar ook de onthaalbalie en enkele verkoopkantoren zijn ondergebracht. Het geheel van kantoren en werkplaatsen wordt aan de bovenkant benadrukt via een doorlopende band in witte sandwichpanelen.”

Garage van de toekomst

Het is een erg progressieve garage geworden, ook op ecologisch vlak. De kantoren worden verwarmd met een lucht-luchtwarmtepomp met hoog rendement. Voorts zorgt een luchtgroep met warmterecuperatie ervoor dat de ventilatieverliezen tot een minimum worden beperkt. “Niettemin wordt er een aangenaam binnenklimaat en een goede luchtkwaliteit gegarandeerd”, vertelt Katrien Degreef. “Tevens zijn de nodige zonnepanelen voorzien, is er overal ledverlichting geïnstalleerd en is er een regenwaterrecuperatiesysteem voor het sanitaire water geplaatst. Kortom: met deze investering schrijft Van Hove de ‘garage van de toekomst’ op zijn conto!”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details