witte-beton_photo-3-kopieren

De uitbreiding van het kantorencomplex bestaat uit een dubbel volume waarbij de twee vleugels geschrankt achter elkaar staan.

02:17
14-05-2019

Van Huele, Oostende | Aannemer verdubbelt kantooroppervlakte

Als antwoord op zijn sterke groei besliste Van Huele onlangs om zijn kantorencomplex uit te breiden. Voor het bestaande pand worden twee nieuwe volumes opgetrokken die via een atrium met elkaar verbonden zijn. De stalen spanten en de gevelbekleding in zichtbeton weerspiegelen het solide imago van de bouwheer, terwijl de grote glaspartijen en de vliesgevel symbool staan voor de transparantie van de onderneming.

Als belangrijke speler in de bouw- en aannemingswereld is het logisch dat Van Huele de uitbreiding van zijn kantorencomplex opvatte als een groei-project. Architectenbureau Frederic Vanhoorn gebruikte al zijn creativiteit om er een ontwerp van te maken. Het slaagde glansrijk in die missie, want het werd een bijzonder en vooral standingvol complex. “Duurzaamheid was een belangrijke vereiste van de bouwheer”, vertelt de architect. “Vandaar dat we de groene gedachte tot uiting wilden laten komen in het ontwerp. We kozen voor een dubbel volume waarbij de twee vleugels geschrankt achter elkaar staan. Ze zijn met elkaar verbonden via een atrium dat als de centrale circulatieruimte van het geheel zal fungeren. Een enorme lichtkoepel zorgt voor een riante natuurlijke lichtinval en versterkt de beleving.”

De combinatie van de H-vorm en de grote overkragingen, de enorme raampartijen én de prefabwanden tot 4, 5 meter hoogte bracht de nodige uitdagingen met zich mee.

 

Optimaal comfort voor werknemers

De twee vleugels tellen elk drie bouwlagen, wat (samen met het atrium) een benutbare oppervlakte van 1.450 m² oplevert. “Voldoende om de groei van Van Huele nog vele jaren te bestendigen”, aldus architect Frederic Vanhoorn. “Naast flexibele werkposten zijn er ook enkele vergaderzalen en bijhorende personeelsruimtes voorzien, waaronder sanitaire faciliteiten, een keuken, kitchenettes en bergingen. De kantoren zijn overigens erg ergonomisch ingericht: de burelen zijn zelfs in de hoogte verstelbaar! Bovendien kunnen de aanwezigen volop genieten van natuurlijk licht, aangezien een groot deel van de gevel uit verdiepingshoge ramen bestaat. Niettemin is er een efficiënte zonwering geïnstalleerd in de vorm van witte lamellen, die ook nog eens voor een mooi esthetisch effect zorgen. Zeker in combinatie met de zichtbeton-panelen waarmee de rest van de gevel is opgebouwd.”

De stalen spanten en de gevelbekleding in zichtbeton weerspiegelen het solide imago van de bouwheer.

 

Duurzaam verwarmen

Helemaal in lijn met de duurzaamheidsvisie van Van Huele wordt het nieuwe gedeelte aangesloten op het warmtenet van Beauvent. “Samen met enkele woningen en andere bedrijven zal het optimaal gebruikmaken van de restwarmte die vrijkomt bij de afvalverbranding”, legt architect Frederic Vanhoorn uit. “Een ecologische oplossing die ook kostenefficiënt is. Daarnaast zal een groot deel van de elektriciteitsvraag worden ingevuld door een groot PV-park op het dak van beide volumes.”  

De combinatie van betonpanelen, grote glaspartijen en witte lamellen zorgt voor een gevel met een krachtige uitstraling.

 

Erg strakke deadline

Altez uit Tielt was een van de weinige partijen die de uiterst strakke planning aandurfde. “Het was de bedoeling om de ruwbouw in minder dan vijf maandente realiseren, om dan vier maanden later op te leveren”, vertelt algemeen projectleider Philippe Van Wanseele. “Geen evidentie voor een project dat een vrij hoge bouwkundige moeilijkheidsgraad heeft. De combinatie van de H-vorm en de grote overkragingen, de enorme raampartijen én de prefabwanden tot 4, 5 meter hoogte bracht de nodige uitdagingen met zich mee.”

Een groot deel van de gevel is opgebouwd uit zichtbetonpanelen.

 

Samenwerking loont

Een nauwe samenwerking met de architect, de bouwheer en de techniekers was voor Altez vanaf het prille begin een absolute must om de deadline te kunnen halen. “Vooral omdat de technieken moesten worden afgestemd op alle dwarsliggende stalen liggers”, vertelt Philippe Van Wanseele. “Daarnaast was een goede voorbereiding cruciaal voor het welslagen van dit project. Alle onderaannemers en leveranciers waren op de hoogte van de strakke planning. Alles is dus op voorhand bestudeerd, besteld en nauwkeurig ingepland. Hierdoor is de bouw eigenlijk vrij vlot verlopen en is het resultaat nu al erg mooi. Nadat de detailafwerking afgerond is, starten we met de bekleding van de oude burelen, zodat alles binnenkort één consistent geheel vormt.”   

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: Architectenbureau Frederic Vanhoorn
Participanten aan het woord

Ramen Dedecker – Vliesgevel
Het nieuwe kantorencomplex van Van Huele mag er zeker wezen. De vliesgevel van bijna 600 m² is de spreekwoordelijke kers op de architecturale taart. De anodise natuurkleur laat zich perfect combineren met het grijze zichtbeton, wat het geheel een solide uitstraling geeft. “Ondanks de moeilijkheidsgraad is het een erg mooie realisatie geworden”, vertelt Nicolas Dedecker, zaakvoerder van Ramen Dedecker. “Zo moesten we een oplossing bedenken om de onderkant van het zwevende stuk boven de siervijver voldoende slank te houden. Ook de hoeken moesten slank ogen, een doelstelling die we bereikten door de profielen onder 45° te plaatsen. Dergelijke complexe opdrachten nemen we altijd met veel plezier aan. Intussen weten tal van architecten dat we graag meedenken over moeilijke situaties en constructies. Omdat we met aluminium Schüco-profielen werken en zelf de ramen produceren, zijn we in staat om elke uitdaging aan te gaan. Aangezien we heel wat voorbereidend werk doen in het atelier, kunnen we tevens een snelle plaatsing garanderen. De afwerking na het plaatsen van het glas nam de meeste tijd in beslag, maar we mogen niet klagen: alles is bijzonder vlot verlopen. We zijn bijzonder trots op dit prachtige gebouw, dat dankzij zijn strategische ligging een perfect visitekaartje van ons vakmanschap is.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Van Huele (Oostende)

Architect
Architectenbureau Frederic Vanhoorn (Jabbeke)

Hoofdaannemer
Altez (Tielt)

Europese primeur voor VUB: Eerste circulaire renovatieproject ‘Circular Retrofit Lab’ feestelijk ingehuldigdopen-wervendag