Platform voor de bouw
Van statisch schoolgebouw totdynamisch woonzorgcentrum
“We kregen de nodige ontwerpvrijheid om het complex een heel nieuw karakter aan te meten en op te waarderen tot een echte eyecatcher”, zegt Pascal Monbaliu.

Van statisch schoolgebouw totdynamisch woonzorgcentrum

Woonzorgcentrum De Lindeboom in de Kursaalstraat in Knokke-Heist kreeg een heuse make-over. Het gebouw werd helemaal gestript en voorzien van een gloednieuwe, moderne uitstraling. Dit resulteerde in een dynamisch en speels karakter met specifieke aandacht voor lijnen, kleuren en duurzame materialen.

De Kursaalstraat verbindt het station van Heist met de zeedijk. Pendelaars en toevallige passanten lopen dagelijks voorbij WZC De Lindeboom. Dankzij de indrukwekkende renovatie krijgt het gebouw nu ook de nodige erkenning en zichtbaarheid. “Op vraag van het gemeentebestuur werd de 40 meter lange voorgevel architecturaal verrijkt”, vertelt architect Pascal Monbaliu. “Vroeger was dit een school. Het gebouw was heel grijs en eentonig. We hebben het volledig gestript tot op het betonskelet. Daardoor hadden we de nodige ontwerpvrijheid om het complex een heel nieuw karakter aan te meten en op te waarderen tot een echte eyecatcher.”

Op vraag van het gemeentebestuur werd de voorgevel architecturaal verrijkt.

Bewuste materiaalkeuze

Qua buitengevelbekleding koos de architect voor isolatie en metselwerk van STO. De combinatie van het StoTherm Vario-gevelisolatiesysteem en de Elignia Arctica-steenstrips uit de StoBrick (WB)-collectie isoleren het gebouw volwaardig en duurzaam zonder impact op de diepte van de rooilijn. Het metselwerk wordt sierlijk gecombineerd met aluminium elementen en decoratief beton. 

De verschillende gevelmaterialen creëren een dynamisch geheel. “De bestaande gevel was zeer repetitief. Om dat te doorbreken, kozen we voor speelse elementen zoals de combinatie van crepi en steenstrips, de kleuraccenten in het schrijnwerk en de gevels. Om in die dynamiek toch eenheid te creëren, zochten we naar een sobere, verfijnde kleur om accenten te leggen in het hele gebouw, zowel binnen als buiten. Samen met Limeparts-Drooghmans uit Genk, onze leverancier van aluminium gevelprofielen, viel de keuze op een zachte champagnekleur voor de dakrand, het buitenschrijnwerk en een deel van de gevelbekleding. Ook in het interieur komt deze elegante kleur terug in armaturen, trapleuningen en raampartijen.” 

De verschillende gevelmaterialen creëren een dynamisch geheel.

Uitdagingen benutten als kans

Oorspronkelijk werd het gebouw van WZC De Lindeboom ontworpen als school, met ruime klaslokalen en brede gangen. Pascal Monbaliu zag meteen de meerwaarde van de grote ruimtes en maakte hier doeltreffend gebruik van. “Het blijft een renovatieproject natuurlijk. Je moet starten met wat je hebt en er het beste van maken. Door het gebouw volledig te strippen, zie je beter wat de ruimtes te bieden hebben. Veel mensen die hier komen zijn dan ook verbaasd over de grootte van de zalen en de kamers. Hoewel de bestaande indeling eerst als hindernis werd beschouwd, zie je nu welke voordelen de grote ruimtes met zich meebrengen.” 

Ook de achtergevel en binnentuin werden grondig onder handen genomen. De achterzijde van het gebouw is opgetrokken in dezelfde materialen als de voorzijde, maar in een soberdere uitvoering vanwege de zon. Binnen werden verduisterende lamellen voorzien die toch natuurlijk daglicht binnenlaten. De vroegere betonnen speelplaats is helemaal onthard en omgetoverd tot een rustige binnentuin die gemakkelijk toegankelijk is voor de bewoners. 

De elegante champagnekleur geeft het gebouw een exclusieve uitstraling.

Esthetisch en functioneel

WZC De Lindeboom ligt op een boogscheut van de zee. “We hebben al jarenlang ervaring met bouwen aan de Belgische kust”, gaat Pascal Monbaliu verder. “Uiteraard is het nodig om in te spelen op de veranderende weersomstandigheden. Onze gebouwen zijn steeds voorzien op de grillen van Moeder Natuur. Dat betekent dat dakplaten, gevelbekleding en schrijnwerk allemaal extra stormvast en bestand zijn tegen zout en zonlicht. Zo behoudt elk project jarenlang een gezonde, elegante uitstraling.”    

Kwaliteitsisolatie met speelse afwerking

De gevelisolatie en -aankleding van WZC De Lindeboom in Knokke-Heist werd uitgevoerd door Flamand Projects uit Lendelede. Het bedrijf werd door Sto, expert op het vlak van gevelisolatie en -afwerking, aan de architect voorgesteld vanwege zijn sprekende referenties en duidelijke knowhow. De creatieve aanpak met steenstrippen en sierpleister schonk het volledig gerenoveerde gebouw een speelse uitstraling.

Tekst Marlies Decavel    |    Beeld Architectuurkantoor Monbaliu

“Onze gevelbekleding maakt komaf met het grauwe, saaie schoolgebouw van weleer”, zegt Kenneth Flamand.

Het was de specifieke wens van de bouwheer om het woonzorgcentrum een frisse en jonge look te geven die echt in het oog springt. De combinatie van sierpleister met steenstrippen was voor Flamand Projects een evidente keuze. “Wij passen dit al jaren zo toe en zijn daarmee behoorlijk uniek in Vlaanderen. Het is leuk dat we gekozen worden vanwege onze vakkundigheid”, licht zaakvoerder Kenneth Flamand toe. “Onze gevelbekleding, die gecombineerd is met architectonisch beton en aluminium, maakt komaf met het grauwe, saaie schoolgebouw van weleer.”

Hoogwaardige isolatie, deskundige plaatsing

Flamand Projects werkt uitsluitend samen met Sto, al zestig jaar een betrouwbare producent van gevelisolatiesystemen (ETICS), verven, gevelafwerkingen en vloercoatings. “Een gebouw is pas duurzaam als het op de juiste manier gebouwd is: met goede materialen, deskundige partners en altijd met de toekomst als uitgangspunt”, vertelt Barbara Lonneux, communicatieverantwoordelijke bij Sto. “We leiden onze partners intensief op en staan hen gedurende het hele bouwproces bij met deskundig advies. Zo heb je een betrouwbare logistieke partner die een volledig systeem van isolatie en gevelbekleding on site levert. Alle componenten van het systeem zijn 100 % op elkaar afgestemd. Daardoor zijn Sto-projecten gegarandeerd afgewerkt conform de vooropgestelde verwachtingen, energienormen en budgetten.” 

De verschillende steenstructuren geven het gebouw een speelse, dynamische uitstraling.

Bij WZC De Lindeboom gebruikte Flamand Projects een StoTherm Vario-gevelisolatiesysteem in combinatie met Elignia Arctica, een keramische steenstrip uit de StoBrick WB-collectie. Steenstrippen bieden een enorme ontwerpvrijheid doordat er geen beperkingen gelden inzake metselverband. “We speelden met horizontale en verticale lijnen om een dynamische uitstraling te creëren”, vult Kenneth Flamand aan. “Je zou het niet zeggen, maar hoewel het een renovatieproject is, ziet De Lindeboom eruit als een gloednieuw woonzorgcentrum. Van ‘ouderwets’ is hier echt geen sprake.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer vzw De Lindeboom (Knokke-Heist)
  • Architect Architectuurkantoor Monbaliu (Dudzele)
  • Hoofdaannemer(s) Himpe (Loppem, Zedelgem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details