Platform voor de bouw
Producten

Variant van 19cm dik voor Porotherm binnenmuur lijmsteen Newton

PLS-Newton-Nieuw-formaat—Nouveau-format-300x188x249mm

4 mei 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Dikke broer voor PLS Newton

Wienerberger lanceerde eerder de PLS Newton als antwoord op een vraag uit de markt naar lijmstenen om hogere constructies te kunnen bouwen. De goede ontvangst van de PLS Newton variant met dikte 14cm dik leidde meteen tot de vraag naar een lijmsteen van 19cm dik. Dat antwoord heeft Wienerberger nu klaar. De nieuwe Porotherm binnenmuur lijmstenen met hoge druksterkte en uitmuntende muurdruksterkte hebben een formaat van 300x188x249 mm. Ze zijn gemakkelijk te verwerken en hun prestaties zijn uitvoerig getest en bewezen.

De vraag naar een dikkere variant van de PLS Newton valt makkelijk te verklaren. De 19cm dikke PLS Newton lijmsteen biedt ontwerpers immers nog meer flexibiliteit in het toepassen van keramische bouwblokken voor hoge constructies. De dikkere lijmstenen kunnen een grotere lijnlast opnemen; deze kan zelfs oplopen tot meer dan 35% Ook helpt een dikkere steen de slankheid beperken bij het optrekken van hogere muren. Een laatste voordeel is de hogere massa per m², wat soms wordt gevraagd in het kader van akoestiek.

Doordacht perforatiepatroon

Het succes achter de PLS Newton is de uitmuntende muurdruksterkte die wordt gehaald met een gelijmde muur uit deze innovatieve blokken. Ze maken het mogelijk appartementen en utiliteitsgebouwen tot zes bouwlagen hoog te realiseren met keramische bouwblokken. De PLS Newton dankt deze eigenschap aan de combinatie van een optimale kleisamenstelling met een doordacht perforatiepatroon. De kleisamenstelling zorgt voor de grote blokdruksterkte, terwijl het patroon leidt tot een beter contactoppervlak tussen de gestapelde stenen, ongeachte  of de stenen perfect halfsteens staan of niet.

De muurdruksterktes die PLS Newton neerzet, liggen hoger dan wat volgt uit een theoretische berekening. Interne en externe laboratoriumproeven bevestigen die muurdruksterktes.

Opvallend is zeker ook dat deze hogere muurdruksterktes geen afbreuk doen aan de thermische performantie. De PLS Newton heeft dezelfde lambdawaarde als de gekende PLS 500 stenen en kan, binnen het totaal aan keramische en niet-keramische bouwblokken, uitpakken met een uitmuntende verhouding tussen druksterkte en lambdawaarde.

Comfortabele verwerking

Het plaatsen van de PLS Newton gebeurt door middel van het Porotherm Lijm-Systeem of met Porotherm Dryfix. In de ATG van Porotherm Dryfix is ook de PLS Newton opgenomen. Zo kunt u, ook bij het verwerken van deze innovatieve PLS Newton met Porotherm Dryfix, blijvend steunen op de betrouwbaarheid en hoogwaardige productkwaliteit van dit ATG-gecertificeerd lijmsysteem met Dryfix. Daarnaast staat het gewicht va  ca 13 kilo per stuk van de 19cm dikke PLS Newton nog steeds garant voor een comfortabele en gemakkelijke verwerking. Het gewicht blijft beperkt door de lengte van 300mm, in tegenstelling tot een lengte van 500mm voor de dunnere PLS Newton variant. Die keuze komt aldus het plaatsingsgemak en de ergonomie ten goede. Het totale PLS Newton gamma is overigens minder zwaar dan vergelijkbare bouwblokken met eenzelfde muursterkte.

Verder zijn de PLS Newton lijmstenen compatibel in de hoogte met de andere binnenmuurstenen uit de Porotherm lijm-serie en bieden ze dezelfde troeven: ze zijn gemakkelijk te verzagen of in te slijpen en dankzij de vormstabiliteit zijn er geen dilatatievoegen nodig.

Goede ondersteuning

De nieuwe PLS Newton lijmsteen is ook beschikbaar in de NRd-berekeningstool (www.berekeningmetselwerk.be) om de stabiliteit van een verticaal belaste binnenmuur in deze bouwblok te toetsen. De tool is trouwens voor het volledige Porotherm assortiment inzetbaar.

De nieuwe PLS Newton is net als zijn slanke broer ook BENOR gekeurd, wat een voordeel betekent ook  voor de rekenwaarden van de muurdruksterkte.

De kerncijfers:
Gedeclareerde gemiddelde blokdruksterkte fmean 25 N/mm²
Karakteristieke muurdruksterkte fk 8,5 N/mm2

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details