Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Variërende façades creëren dynamisch straatbeeld

IMG_4032
Luchtbeeld in werffase: woningrij A en B plus de Parkwoningen.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Van Tornhaut

6 oktober 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

De stad Gent heeft eigenlijk nauwelijks nog een introductie nodig. Als hoofdstad van Oost-Vlaanderen lokt ze niet alleen veel citytrippers, als grote universiteitsstad komen er bovendien jaarlijks duizenden studenten van buiten de provincie- en zelfs landsgrenzen hun kennis testen en bijschaven, waardoor Gent gekenmerkt wordt door een zeer diverse bevolking. Maar naast historische rijkdom beschikt de Arteveldestad ook over heel wat groen. Een van die gebieden is het stedelijk natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, dat meer dan 5.000 m² groot is. Er net naast werd recent een gloednieuwe buurt aangelegd: Park Bourgoyen.

Het nabijgelegen stedelijk natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen is meer dan 5.000 m² groot.

Park Bourgoyen bestaat uit 47 nieuwbouwwoningen en vijf verschillende gebouwen met in totaal 113 nieuwbouwappartementen en 3 ondergrondse parkeergarages. Qua ruimtelijke ordening werd de site opgevat als een duurzame, coherente en ecologische woonwijk, gekenmerkt door gevarieerde bebouwing. De appartementsgebouwen kregen een glooiende voorgevel met een brede variatie aan terrassen en balkons. Open en gesloten volumes zorgen daarbij voor een mooi lijnenspel dat aansluit bij de natuurlijke omgeving. De 47 woningen verschillen onderling qua grootte, indeling, omvang en architectuur, wat resulteert in een mooie, esthetische mix in stijl en oriëntatie. 

De appartementsgebouwen garanderen de koppeling met de bestaande bebouwing.

Praktisch wonen

Willem Roose, projectleider bij hoofdaannemer Van Tornhaut: “We hebben er op goed drie jaar eigenlijk niet minder dan een volledige wijk neergepoot, een residentiële oase. Er werden in totaal zes verschillende types façade-stenen gebruikt, wat in combinatie met tal van andere gevelmaterialen voor een zeer dynamisch straatbeeld zorgt. We creëerden twee nieuwe straten door vijf woningrijen te bouwen, waarbij door onderlinge variatie in hoogte een leuke ‘skyline’ bekomen werd. De 47 woningen zijn verborgen achter de appartementsgebouwen die, rondom de site, de koppeling met de bestaande bebouwing verzekeren.”

Voor de bewoners van Bourgoyen zorgt het nabijgelegen park niet alleen voor een fantastisch uitzicht, het laat ook de sportievelingen aan hun trekken komen. Denk hierbij aan wandelen, fietsen en joggen of aan diverse sporten die op de omliggende sportterreinen kunnen worden beoefend. Daarnaast werd een oude spoorwegbedding, die vanuit het natuurreservaat vertrekt, omgetoverd naar een fietspad waarmee je jezelf in geen tijd naar het centrum van Gent verplaatst. Het is er ook praktisch wonen, op wandelafstand van winkels, openbaar vervoer, scholen, restaurants, culturele centra, werkgelegenheid, sportcentra en natuurlijk … veel groen.      

Er werd op goed drie jaar tijd een nieuwe residentiële oase neergepoot.

Afgesproken tijdslimiet

Willem Roose: “We kunnen terugblikken op een zeer geslaagd project. Ook architecturaal mag het echt wel gezien worden. Het Atelier voor Stedelijke Architectuur Gent (ASA Gent), met zaakvoerder Christa Lievens als speerpunt voor dit project, kon zich helemaal uitleven, zowel visueel als op het vlak van duurzaamheid. De uitvoering verliep grosso modo in twee grote fases, waarbij fase 1 zeer vlot ging. Fase 2 kende door diverse gekende omstandigheden enkele tegenslagen, maar het bouwteam slaagde erin hier steevast in onderling overleg en op een professionele manier het hoofd aan te bieden. Drie jaar bouwen later werden alle 160 eenheden tijdig opgeleverd.”

Er werden in totaal zes verschillende types façadestenen gebruikt, wat in combinatie met tal van andere gevelmaterialen voor een zeer dynamisch straatbeeld zorgt.

Klantencoördinatie primeert

Willem Roose: “Van Tornhaut is als algemeen klasse 7-bouwbedrijf een van de ondernemingen onder de holdingvennootschap VT-Invest Group. Het bedrijf is gespecialiseerd in residentiële en utilitaire bouw. Project-ontwikkelaar UrbanLink maakt al jaren deel uit van een tevreden cliënteel aan projectontwikkelaars waar Van Tornhaut voor bouwt. Gedrevenheid, innovatie, kwaliteit, flexibiliteit en veiligheid zijn hierbij kenmerkend. Een dynamische groep werf- en projectleiders die samen goed zijn voor tientallen jaren bouwervaring sturen de arbeiders en onderaannemers aan die dagelijks aan de slag zijn om elk bouwproject binnen termijn en budget op te leveren. Bovendien zet Van Tornhaut in op een sterk ontwikkelde interne klantencoördinatie. Wanneer bij 160 entiteiten de klanten in de mogelijkheid zijn om zowel indeling, technieken, deuren, vloeren en keuken zelf te kiezen, komt daar enorm veel werk, planning en opvolging bij kijken. Bouwheer UrbanLink weet dat ze daarvoor bij ons aan het juiste adres zijn!”    

De Parkwoningen ogen zeer fraai.

SD Tuinen – Buitenaanleg en grondverzet

SD Tuinen is niet ‘zomaar’ een tuinaanlegger, maar eerder dé groenspecialist voor de iets exclusievere totaalprojecten. Het aangeboden pakket van het bedrijf uit Wanzele behelst zowat alles wat bij dergelijke projecten komt kijken, zoals het volledig uittekenen van de plannen, werfopvolging én alle bijbehorende administratie. SD Tuinen werd door Van Tornhaut ingeschakeld voor Park Bourgoyen. Dimitri Sleeuwagen, zaakvoerder bij SD Tuinen: “Voor dit project hebben we alles wat groen is, inclusief al het bijbehorende grondverzet, voor onze rekening genomen. Bovendien stonden we in voor alle opritten en verhardingen rond het gebouw. Het komt erop neer dat we voor Park Bourgoyen de volledige buitenaanleg van de woningen hebben verzorgd. Dit is het soort totaalprojecten waar we ondertussen voor gekend zijn en zelf ook heel veel plezier aan beleven!”

Orona – Liften

Als iemand in België de lift neemt om van de ene verdieping naar de andere te gaan, is de kans groot dat die geïnstalleerd is of onderhouden wordt door Orona, het vroegere Coopman Liften. Ook bouwbedrijf Van Tornhaut kende hun telefoonnummer en contacteerde de liftspecialist voor de vijf gebouwen met in totaal 113 nieuwbouwappartementen in Park Bourgoyen. Salesmanager Pieter Slegers: “In de blokken aan de Albert Schweitzerstraat en de Nekkersputstraat hebben we volledig nieuwe liften geïnstalleerd. En hoewel een planning op grotere werven geen evidentie is, konden we een mooie samenwerking en een toprealisatie neerzetten. Tot grote tevredenheid van de aannemer, want ondertussen hebben we reeds enkele andere projecten met Van Tornhaut achter de rug, zoals Villa Karmel in Blankenberge en Project Boardwalk in Nieuwpoort.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer UrbanLink (Gent)
  • Architect Atelier voor Stedelijke Architectuur Gent (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Van Tornhaut (Aalter)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details