Net zoals in heel wat andere sectoren evolueren de trends, regels en noden ook bij de vastgoedmakelaars en syndici aan een razendsnel tempo. Zich permanent bijscholen is dan ook bittere noodzaak voor mensen die actief zijn in onze sector. Een sector waarin, onder meer door het vormingsinstituut VIVO, al grote inspanningen worden geleverd om een ruim vormingsaanbod op poten te zetten. Meest in het oog springend daarbij zijn daarbij de Vastgoedacademies, die inmiddels hun zesde levensjaar ingaan en high-level studiedagen aanbieden rond relevante en actuele onderwerpen.
Ongetwijfeld zijn er nog altijd vastgoedmakelaars die zich bijscholen omdat het een wettelijke verplichting is. Maar gelukkig volgt het merendeel van de vastgoedmakelaars – en ook steeds meer medewerkers – een opleiding omdat ze er de noodzaak van inzien. Ze weten dat ze als professional niet anders kunnen als ze mee willen zijn met de nieuwe wetgeving, nieuwe marketing- en verkooptechnieken, nieuwe inzichten inzake personeelsbeleid …
Bij CIB Vlaanderen kregen we jaren geleden al de vraag om, naast de klassieke permanente
vorming, ook een aanbod te voorzien in de vorm van studiedagen met eminente sprekers, gaande van academici over politici tot deskundigen. Daarbij moest het ook mogelijk zijn om in interactie te gaan met beleidsmakers, concullega’s, politieke afgevaardigden en academici. Zoals gezegd: high-level met een bijzonder lage drempel en de mogelijkheid tot netwerking.
In mei 2013 zag de eerste Vastgoedacademie het levenslicht, met een reeks van drie studiedagen rond het thema ‘wonen’. Inmiddels is ook het programma voor dit jaar klaar. Starten doen we op woensdag 27 februari, met een update rond de vastgoedfiscaliteit. Fiscale experts zoals Bernd Tiebout en Liesbeth Franck geven in de Oude Gevangenis van Hasselt een laatste stand van zaken rond deze thematiek. Onder meer de verandering van de spelregels door de invoering van het nieuwe erfrecht, het nieuwe huwelijksvermogensrecht, de gevolgen van het standpunt van de Raad van State inzake de gesplitste inschrijving, een update over de hervorming van de verkooprechten én de btw op onroerende verhuur zijn topics die op deze studienamiddag uitgebreid aan bod komen.
Het is meteen de aanzet tot een boeiend voorjaar, dat verdergezet wordt met een brandend actueel thema, met name het zorgvastgoed in de private sector. De wereld van het zorgvastgoed is vandaag volop in beweging en biedt ook de vastgoedbemiddelaar, -beheerder en -promotor heel wat opportuniteiten. Tijdens deze Vastgoedacademie nemen specialisten als Karen Van De Woestijne, Céline Van den Berghe, Yoeri Note en Caroline Schelstraete een aantal belangrijke aspecten onder de loep. Zij gaan in op de transitie die deze sector momenteel ondergaat.
De aanwezigen krijgen een korte duiding bij een aantal decretale bepalingen van zorgvastgoed en de knelpuntennota die CIB Vlaanderen hierrond schreef. De sprekers gaan in op de succesfactoren, de valkuilen en de verschillende opportuniteiten op de markt van de assistentiewoningen. Aansluitend bekijken we de markt van de assistentiewoningen vanuit het perspectief van de syndicus-rentmeester en krijg je een beeld van het takenpakket van de syndicus. Gezien het belang van dit thema wordt deze Vastgoedacademie overigens op twee locaties georganiseerd, met name op 13 maart in Bierbeek en op 15 mei in Gent.
Vastgoedacademie sluit het voorjaar af met een studiedag over studentenvastgoed. Meer info en inschrijven: www.vastgoedacademie.be.