Platform voor de bouw
Veel meer dan de som der delen

Veel meer dan de som der delen

Vier business lines, zestien merken, meer dan zestig business units, circa 2.750 medewerkers en een omzet van 520 miljoen euro: dat zijn de indrukwekkende cijfers die VINCI Energies anno 2019 laat optekenen in België. Hoewel de scope zeer breed is – haast in alle domeinen draaien de VINCI Energies-brands mee aan de top –  slaagt de groep er toch in om tegelijk specialist en generalist te zijn. “Met een belangrijke focus op het vlak van digitale transformatie en energietransitie als succesrecept”, verklapt managing director Marc Lemaire.

Staat er in ons land een prestigieus bouwproject in de steigers, zoals het nieuwe NAVO-gebouw in Evere of het ZNA-ziekenhuis in Antwerpen? Dan is de kans groot dat er verschillende dochterbedrijven van VINCI Energies bij betrokken zijn. De groep bundelt meer dan zestig autonome entiteiten die elk actief zijn in welbepaalde segmenten (niet alleen bouw, maar ook farmacie, (vee)voeding, petrochemie, telecommunicatie …). Ze zijn ondergebracht in vier business lines (Industrie, ICT, Infrastructuur en Dienstensector). De business units zetten elk exclusief in op een specifiek subdomein. “Kortom: onze actieradius is zeer breed, maar tegelijkertijd zijn we hypergespecialiseerd in allerhande segmenten”, aldus Marc Lemaire. “We houden onze business units bewust vrij klein, zodat we flexibel en dynamisch te werk kunnen gaan. Tegelijkertijd kunnen we razendsnel schakelen, kunnen we indien nodig twee of meer entiteiten laten samenwerken in het kader van complexe en/of omvangrijke projecten of kunnen we verschillende expertises bundelen om onze klanten de beste oplossing te bieden.”

Marc Lemaire: “In al onze activiteiten hanteren we energietransitie en digitale transformatie als speerpunten.”

 

Energietransitie en digitale transformatie

Het mag duidelijk zijn: VINCI Energies is van alle markten thuis. Toch is er sprake van een inhoudelijke ‘rode draad’. “In al onze activiteiten hanteren we energietransitie en digitale transformatie als speerpunten”, legt Marc Lemaire uit. “Groene energie, energie-efficiëntie, nieuwe energievormen, digitalisering, big data, Artificial Intelligence, cloud solutions en innovatieve methodieken zoals BIM zijn stilaan alomtegenwoordig – of het nu gaat om HVAC, elektrotechnieken, automatisatie, robotisering, infrastructuurwerken, enzovoort. Onze vernieuwingsdrang in al deze vakgebieden is onze toegevoegde waarde. En uiteraard bereiden we ons volop voor op de toekomst. Er zullen nog heel wat evoluties volgen inzake hernieuwbare energie, zowel qua productie als qua distributie en opslag. Die trein willen we zeker niet missen. Om de positie op het vlak van hernieuwbare energie nog te versterken werd in september 2019 de groep uitgebreid door de acquisitie van IZEN, één van de marktleiders in zonnepanelen in België en Nederland. Anderzijds zijn we in ICT-opzicht nog een relatief kleine speler. We zien veel potentieel in big data-analyses, bijvoorbeeld met het oog op preventief onderhoud, gebouwbeheer, het smart city-verhaal, IoT, Industry 4.0 … Dat zijn activiteiten waarin we ons maar al te graag verder willen ontplooien.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details