Platform voor de bouw
Veelzijdige sportcomplexen op basis van value engineering

Veelzijdige sportcomplexen op basis van value engineering

Sportinfrastructuur ontwerpen en bouwen is een vak apart. Dat weet Bouwbedrijf Pellikaan als geen ander. Al sinds 1947 legt de onderneming zich toe op de bouw van zwembaden, tennishallen en andere multifunctionele sportcomplexen die je ondertussen in heel België vindt. Design & Build, dé specialisatie van het huis, staat garant voor degelijke kwaliteit, moderne inrichting en snelle uitvoering. Door middel van ‘value engineering’ haalt Pellikaan het maximum uit elk project. Dat blijkt ook uit onderstaande referenties, die pas opgeleverd zijn of binnenkort gerealiseerd worden.

STEDELIJK ZWEMBAD, RONSE

Met het nieuwe stedelijk zwembad is Ronse een sportieve en recreatieve trekpleister rijker. Het moderne complex is ontworpen volgens het DBM-principe, in samenwerking met architectenbureau B2Ai en studiebureau Venhoeven. Het zwembad ligt op de overgang tussen stedelijk en groen gebied, en is een uitbreiding op de bestaande sportvelden en sporthal ’t Rosco. Het gaat om een zwevend volume met een groot luifeldak dat losstaat van de bestaande infrastructuur, maar dat er via een glazen tussengebouw toch mee verbonden is. De patio in die verbindingsruimte biedt een rechtstreeks zicht op het zwembad en de achterliggende groenzone. De grote troeven van het complex zijn de functionele indeling en de grote transparantie voor de gebruikers. Dit vloeit voort uit de heldere ontwerpstructuur, die het mogelijk maakte om accenten te leggen en de architecturale kwaliteit van het gebouw te maximaliseren. Het natuurlijke niveauverschil van het groengebied is opgenomen in het zwembad, waardoor de landschappelijke integratie haast vanzelfsprekend is. De officiële opening vond plaats op 28 september 2019.

DE VELDMEERS, LAARNE

De Design & Build-wedstrijd voor de uitbreiding van sportcomplex De Veldmeers werd gewonnen door Pellikaan en Studio Klein Brabant. De bestaande infrastructuur wordt aangevuld met een sporthal van 38 x 32 meter, een dojozaal en een polyvalente ruimte, inclusief kleedkamers en berging. “Het ontwerp is sober en to the point, het doordachte concept omvat alle gevraagde elementen uit het programma van eisen. Het is een compact en leesbaar gebouw, waarbij wordt afgeweken van de meest voor de hand liggende inplanting, wat de organisatie van de buitenruimte ten goede komt”, klonk het in het verdict van de jury. De bouwwerken zijn onlangs van start gegaan. 

De Veldmeers in Laarne

DE VELDMUIS, GERAARDSBERGEN

Een extra sportzaal, drie parketzalen, een volledig uitgeruste turnhal én een gloednieuwe cafetaria maken van De Veldmuis in Geraardsbergen meer dan ooit hét paradepaardje van de lokale sportdienst. De uitbreiding is een ontwerp van AMV-architecten en Pellikaan, gerealiseerd als Design & Build-project. Het complex is gebouwd rond de bestaande zaal en is splitsbaar in verschillende compartimenten, zodat meerdere sportclubs er gelijktijdig gebruik van kunnen maken. Dankzij zonnepanelen en regenwaterrecuperatie is het geheel bijna energieneutraal. De Veldmuis 2.0 opende begin september zijn deuren.

SPORTCENTRUM BART SWINGS, HERENT

Een nieuwe sporthal van 53 x 32 meter (splitsbaar in drie delen), een turnzaal van 32 x 25 meter, kleedkamers, bergingen en een cafetaria met zuidgericht terras. Sportcentrum Bart Swings pakt uit met een aantrekkelijk programma. Het geheel is ontworpen in samenwerking met Architectenbureau Artabel en genoemd naar de lokale schaats- en skeelerkampioen. Niet alleen de sporttechnische inrichting primeert in dit veelbelovende Design & Build-project, er gaat ook veel aandacht uit naar het stimuleren van sociale interactie tussen de verschillende bezoekers. Het nieuwe sportcentrum profileert zich als de ‘place to be’ voor recreatieve sportievelingen. Dankzij de doordachte structuur kan het in de toekomst probleemloos worden uitgebreid met een zwembad en dans- of gevechtssportzalen. Bovendien wordt het omliggende park binnenkort voorzien van beachvolleybalvelden, een outdoorfitness, skatevoorzieningen en de allereerste geasfalteerde pumptrack in Vlaanderen. De bouw van dit veelzijdige complex start begin 2020. Een paar kilometer verderop – aan het sportkot in Leuven – draagt Pellikaan zijn steentje bij aan de realisatie van de indoorbeachvolleybalhal van de KU Leuven. Daarvoor maakt het gebruik van BIM, wat de bouw aanzienlijk vergemakkelijkt.

Sportcentrum Bart Swings in Herent.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details