04:52
22-03-2018

Veld 07 van Take Off Office Park compleet

EY – voorheen gekend onder de naam Ernst & Young – koos het Take Off Office Park in de nieuwe stadsbuurt The Loop als zijn nieuwe uitvalsbasis in Gent. Het sloot een deal met projectontwikkelaar Mentres voor de bouw van een gloednieuw kantorencomplex in Veld 07, dat zo als eerste terrein volledig is ingevuld.

Het nieuwe kantorencomplex van EY situeert zich aan de Pauline Van Pottelberghelaan 12 en is hiermee de ‘grote buur’ van bedrijven als Brantsandpatents, Marlon en Baltisse. “De Take Off-site bewijst dat ze perfect in staat is om de huisvesting van internationale en kleinere spelers te combineren”, vertelt Bart Uyttersprot van de Mentres groep. “Het is net deze mix, in combinatie met de bijzondere architecturale visie, die het Take Off Office Park zo uniek maakt. Onze doelstelling bestaat er vooral in een werkomgeving van de toekomst én een inspirerende ontmoetingsplaats voor het creatieve denkwerk te creëren.”

Flexibiliteit staat centraal
Momenteel stelt EY in Gent 180 mensen tewerk, maar de verwachting is dat er tegen 2022 260 personeelsleden aan de slag zullen zijn. Vandaar dat het op zoek ging naar een voldoende groot  kantorencomplex dat in alle opzichten voldoet aan de ‘new ways of working’. “We hebben samen geopteerd voor een omvangrijk gebouw dat flexibel kan worden ingericht”, vertelt Bart Uyttersprot.  “Verspreid over vier bovengrondse bouwlagen biedt het een benutbare oppervlakte van 5.263 m². Omdat EY niet onmiddellijk de volledige capaciteit zal kunnen benutten, hebben we het ontwerp voorzien op verhuring.” Het gebouw bestaat uit twee volumes, die met elkaar verbonden zijn via een tussenvolume van twee bouwlagen. Daar worden de gemeenschappelijke functies zoals het onthaal, het bedrijfsrestaurant en het business center ondergebracht. Tom Tastenhoye van Bontinck Architecture and Engineering: “De kantoorruimtes hebben een open plan dankzij de vloerplaten die zonder centrale kolommen en balken van gevel naar gevel dragen. Dit resulteert in een uiterst flexibele binnenruimte, wat ons toelaat om het gebouw in te richten en gemakkelijk aan te passen in functie van de behoeften.”


Glas, staal en aluminium domineren de gevels.

Ontwerp met oog voor detail
Het nieuwe kantorencomplex van EY kent een eenvoudige, maar strakke en mooi gedetailleerde architectuur. Glas, staal en aluminium domineren de gevels.
“Deze zijn opgevat als een evenwichtige combinatie van reflecterende en niet-reflecterende vlakken, volgens een vaste modulatie”, legt Tom Tastenhoye uit. “Elke bouwlaag wordt aan de buitenzijde geaccentueerd door een elegante, horizontale stalen luifel die de uitgesproken lengte van het gebouw benadrukt en tevens een brandtechnische functie vervult. Hierdoor kon de hoogte van de gevelvlakken gemaximaliseerd worden, waardoor het licht erg diep kan binnenvallen.”

Gebouw in het groen
Ondanks zijn omvang zal het kantorencomplex toch baden in een oase van rust. Slechts 1.487 m² van het perceel is bebouwd, wat neerkomt op 38 %. De rest wordt aangelegd als een groene zone met onder meer een groot buitenterras. “Het is de bedoeling om dit natuurlijke zicht niet te belemmeren”, vertelt Tom Tastenhoye. “Vandaar dat we in het kantorencomplex ook een half ondergronds niveau hebben voorzien dat niet enkel plaats biedt aan de technische ruimtes, maar ook aan 42 wagens en 52 fietsen.” Bart Uyttersprot: “We zijn natuurlijk best wel trots dat een van de ‘big five’ voor onze site heeft gekozen. Het nieuwe EY-kantorencomplex geeft ons een extra duwtje in de rug om Take Off een behouden vlucht te garanderen. We zitten immers al lang niet meer in de opstijgfase, want binnenkort wordt ook Veld 01 volledig afgewerkt. We zijn de eerste promotor die volledige velden van The Loop heeft gerealiseerd, en daar zijn we uitermate fier op.”


Op het lage middenvolume is een mooi terras ingericht.

Tekst | Els Jonckheere       Beeld | Bontinck Architecture and Engineering
Uitgelichte foto boven: Het gebouw bestaat uit twee volumes, die met elkaar zijn verbonden via een tussenvolume van twee bouwlagen.


Participanten aan het woord

SD Tuinen – Beplanting, grondwerken, verharding en inrichtingselementen
Om een oase van groen te creëren, worden er rondom het EY-gebouw maar liefst 375 m² onderhoudsvriendelijke heesters geplant en 800 m² gazon aangelegd. De ingangen zijn geaccentueerd met enkele grote, meerstammige solitairs, en aan het terras en de parking bevinden zich ook enkele hoogstambomen. Dit alles werd gerealiseerd door SD Tuinen uit Wanzele, dat overigens ook nog enkele andere opdrachten voor zijn rekening nam. “Zo verzorgden we eveneens de grondwerken in functie van de omgevingswerken”, vertelt medezaakvoerder Sofie De Maeght. “Bovendien hebben we 900 m² verharding geplaatst, bestaande uit waterdoorlatende betonstraatstenen en gebakken straatstenen, grind, betonklinkers met grasvoeg en gewapend gazon in kunststofplaten. Voorts installeerden we de inrichtingselementen, de fietsenstalling en de fundering van de slagbomen. In de toekomst zullen we eveneens instaan voor het onderhoud van de beplanting.” De omvang van dit project en de korte uitvoeringstermijn van amper twee maanden plaatsten SD Tuinen voor een behoorlijke uitdaging, maar dankzij de goede verstandhouding met de leveranciers en heel veel enthousiasme slaagde de firma glansrijk in haar missie. “Met dit project hebben we bewezen dat we ook in de grotere projecten onze plaats verdienen”, besluit Sofie De Maeght.


Hermans – Beglaasde vliesgevel
Dé blikvanger van het nieuwe kantoor van EY is zonder twijfel de enorme beglaasde vliesgevel. Deze werd gerealiseerd door Hermans uit Tienen, een familiebedrijf met een lange traditie op het vlak van glas. De onderneming werd opgericht in 1921 en evolueerde van glazenmakerij tot ontwerper en fabrikant van gebrandschilderd glas. “Dat we in 1971 de weg van aluminium glasgevels zijn ingeslagen, was een logische stap”, vertelt projectmanager Sonja Kiesekoms. “Een van onze troeven is dat we steevast snel inspelen op nieuwe trends. Daarnaast dragen we kwaliteit en een persoonlijke aanpak hoog in het vaandel, wat ons prestigieuze opdrachten in heel België heeft opgeleverd.” 

Bij EY plaatste Hermans ongeveer 3.300 m² beglaasde vliesgevel. Het gebruikte hiervoor het Reynaers CW50-systeem. Sonja Kiesekoms: “Het was geen eenvoudig project omdat we met een betonvloer van een kleine 300 mm een brandoverslag van één meter dienden te creëren. We hebben deze uitdaging aangepakt via een opbouw met staal in profielen en stalen consoles naar buiten. Deze laatste zijn onderling verbonden met een horizontale galvaplaat, en dat op elke verdieping waar brandoverslag nodig was. Onze inspanningen zijn beloond, want het resultaat is werkelijk prachtig.”


Green Building Projects – Groendak
Boven op de nieuwe uitvalsbasis van EY in Gent bevindt zich een semi-intensief groendak, een realisatie van Green Building Projects uit Sint-Andries-Brugge, dat zich sinds 2009 specialiseert in kwalitatieve groendaken, daktuinen en groengevels. “Dit blijft de focus van ons bedrijf, al leggen we ons sinds kort eveneens toe op tuinontwerp en -aanleg”, vertelt oprichter en zaakvoerder Simon Perneel. “Voor EY schuilde de uitdaging vooral in het kiezen van de juiste planten. Op een semi-intensief groendak is het substraat immers beperkt, waardoor het risico bestaat dat de planten de zomer niet overleven. In dit project was er eveneens sprake van een beperkte gewichtsbelasting van het dak. Vandaar dat we opteerden voor een op maat gemaakt substraat met een minimaal waterverzadigd gewicht dat toch een goede waterhuishouding garandeert. Qua beplanting kozen we voor het siergras Molinia Caerulea en de Geranium Sanguineum, een combinatie die in elk seizoen een mooi effect creëert.”


Technicarro – Betegeling
De inkomhal, het restaurant en de sanitaire ruimtes van de nieuwe uitvalbasis van EY in Gent zijn uitgerust met statige grootformaattegels. Deze werden geleverd en geplaatst door Technicarro uit Asse, dat bouwheren al veertig jaar bijstaat in de betegeling van hun appartementsgebouwen, scholen, kantorencomplexen, woonzorgcentra … Zaakvoerder Philippe Van Vaerenbergh: “Met een poule van honderd vloerders hebben we de nodige flexibiliteit in huis om de werven tijdig af te werken. Daarnaast maken we het verschil met de concurrentie via onze ‘hands on-benadering’ én competitieve prijssetting door volume. Bij EY hebben we in totaal 900 m² grootformaattegels geplaatst. Deze meten 90 x 90 en 60 x 120 mm en hebben een dikte van 15 mm. Een dergelijk formaat vereist het grootste vakmanschap met het oog op een correcte installatie – zeker bij deze bouwheer, die niets minder dan een topafwerking verwachtte. Gezien onze enorme ervaring zijn we echter mooi in die opdracht geslaagd.”


Granox – Metaalwerk
Voor al het metaalwerk in het nieuwe gebouw van EY werd een beroep gedaan op de vakkennis van Granox. Deze bvba uit Gits is dan ook al jaren dé specialist in (nood)trappen, borstweringen en andere metalen elementen voor alle mogelijke toepassingen. Zaakvoerder Ghislain Ramboer: “De grootste uitdaging was de wenteltrap: deze moest immers centraal in de inkomhal geplaatst worden, want hij vormt de eyecatcher bij het binnenkomen. De trap staat volledig zelfstandig op twee steunpunten, de treden zijn ingevuld met een epoxy gietvloer en de leuningen bestaan uit gecentreerde volle stalen platen. Daarnaast plaatsten tevens de vier noodtrappen aan de buitenzijde, 60 meter trapleuningen en 180 meter inox handgrepen in de trapzalen. Ook de 40 meter inkomhelling voor minder mobiele mensen is van onze hand. Tot slot installeerden we een 40-tal meter spijltjesborstwering op het dakterras. Alles werd uitgevoerd in staal, inclusief een hoogwaardige afwerking in een tweelaagse hoogglanzende poederlak.


Technische Fiche 

Bouwheer Mentres Group (Erembodegem)
Architect Bontinck Architecture and Engineering (Gent)

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

i-vzw Réseau de Soins VincentAscentrium