Vernieuwd interieur geeft Genkse politie vriendelijker imago
03:14
19-09-2018

Vernieuwd interieur geeft Genkse politie vriendelijker imago

Ondanks de alom bekende slogan ‘De politie, uw vriend!’, kampt onze arm der wet nog steeds met een ‘streng’ imago. Door haar bezoekers voortaan te ontvangen in een vernieuwde onthaalzone doet de Genkse politiezone CARMA een meer dan verdienstelijke poging om het tij te keren. De afwerkingsmaterialen zijn warm en de sfeer huiselijk. Niets doet vermoeden dat er achter het stijlvolle interieur een wirwar aan ingewilligde veiligheidsregels schuilgaat.

Vernieuwd interieur geeft Genkse politie vriendelijker imago

Het Genkse politiecommissariaat bevindt zich in het oude Belgacom-gebouw langs de Europalaan. Het had nood aan een volledig nieuwe inrichting om de dienstverlening te verbeteren en helemaal te kunnen voldoen aan de hedendaagse veiligheidsregels. De eerste verdieping en het gelijkvloers kregen een sierlijke make-over. “Flexibiliteit was het ordewoord: enerzijds om mogelijke veranderingen in het politiewezen (bijvoorbeeld fusies) te kunnen opvangen, anderzijds om de interne werking te optimaliseren en flexwerkplekken te kunnen inrichten”, vertelt Ruben Braeken, architect-zaakvoerder bij B+ architecten.

Vernieuwd interieur geeft Genkse politie vriendelijker imago

Eigentijdse interpretatie
Een open karakter en een aangename sfeer, dat waren de andere streefdoelen die hun stempel drukten op het eindresultaat. “We hebben het inkomgedeelte op eigentijdse wijze geïnterpreteerd”, aldus Ruben Braeken. “Dankzij de integratie van een nieuwe looplijn oogt alles veel logischer. Bij het binnenkomen vind je aan de linkerkant een eerste wachtzone met kleine zitelementen, die je uiteindelijk naar de verderop gelegen balie leidt. Deze laatste is in de lengterichting geplaatst om de afstand tot de inkom zo groot mogelijk te maken en de privacy van de bezoekers te maximaliseren. Vervolgens kan je plaatsnemen in de wachtzone (het centrale meubel), waar een agent, inspecteur of commissaris je komt ophalen. De rechterzijde van het inkomgedeelte is bestemd voor bezoekers die het politiekantoor willen verlaten. Zo blijven de verschillende circulatiestromen gescheiden en lopen de aanwezigen niet langer lukraak door elkaar.”

Vernieuwd interieur geeft Genkse politie vriendelijker imago

Meer dan alleen esthetiek
Het nieuwe interieur weerspiegelt de innovatieve, dynamische en organische werking politiezone CARMA. Door quasi huiselijke afwerkingsmaterialen te gebruiken, wisten B+ architecten en aannemer Reynders een aangename, vertrouwde omgeving te creëren. “Om het vele glas in de voorgevel te compenseren, hebben we elders in het inkomgedeelte heel wat akoestische materialen gebruikt, zoals in de plafonds en achter de verticale houtaccenten”, vult Ruben Braeken aan. “De gebogen lijnen in het interieur zijn geënt op de verschillende zicht- en looplijnen. Voorts hebben we het politielogo verwerkt in de glazen wanden van het digitaal loket om het geheel een persoonlijke touch te geven. Het was een aangenaam project, vooral omdat de bouwheer zeer ambitieus was en de aannemer echt heeft meegedacht in functie van een optimale uitvoering. Het is veel meer dan een ‘mooi plaatje’: alles is afgestemd op strikte richtlijnen inzake veiligheid (kogelwerende beglazing, toegangscontrole, identiteitscontrole, camerabewaking …) en functionaliteit. Zowel technisch als esthetisch moesten we aan heel wat eisen voldoen!”

Vernieuwd interieur geeft Genkse politie vriendelijker imagoAan subtiele details geen gebrek in het vernieuwde politiekantoor.

Enkele mooie uitdagingen
Aannemer Reynders kon zich ten volle uitleven tijdens de renovatie van het politiecommissariaat.  “We zijn gestart op de eerste verdieping, waar we na de benodigde ontmanteling een nieuwe opbouw gerealiseerd hebben met behulp van gyprocwanden, glaspartijen en nieuw meubilair”, licht projectleider Raf Wouters toe. “Nadien hebben we dit procedé herhaald op het gelijkvloers,  } waar er bovendien sprake is van allerhande gebogen lijnen die vaak doorlopen tot in de plafonds. Zelfs de inkombalie, die volledig uit solid surface bestaat, bevat een kromming. Subtiele ledlijnen in de vloer en in de verticale houtaccenten zijn de kers op de taart. Voorts hebben we aan de buitenzijde nog een massieve luifel in ter plaatse gestort zichtbeton opgetrokken, die de inkompartij markeert. We hebben er tevens het politielogo en het woord ‘POLITIE’ in verwerkt, wat uiteraard een speciale bekisting vereiste. Hoewel kantoorrenovaties voor ons dagelijkse kost zijn, bracht de vernieuwing van Politiehuis CARMA dus toch enkele mooie uitdagingen met zich mee.”

Tekst Tim Janssens    |    Beeld B+ architecten
Uitgelichte afbeelding: 
Een open karakter en een aangename sfeer, dat waren de streefdoelen die hun stempel drukten op het eindresultaat.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Politiezone CARMA (Genk)

Architect B+ architecten (Genk)

Hoofdaannemer Reynders nv (Houthalen-Helchteren)


Participanten aan het woord

Porcelanosa – Keramische vloertegels
De vloer in het vernieuwde gebouw van politiezone CARMA is bekleed met hoogwaardige keramische tegels van de Spaanse producent en leverancier Porcelanosa. “De architect opteerde voor onze tegels omdat ze stroken met de warme, quasi huiselijke sfeer die hij voor ogen had”, aldus Dimitri Decherf, algemeen manager bij Porcelanosa Belgium. “Ze koppelen hun natuursteenuitstraling en sterke kleurnuances aan de onderhoudsvriendelijkheid van een keramisch product – een niet te onderschatten troef. Bovendien passen ze perfect bij de rest van de architectuur. Een vloer moet sfeerbepalend zijn, maar tevens voldoende ‘neutraal’ om de rest van het interieur visueel niet te zwaar te belasten. Dat is in het nieuwe politiehuis zeker het geval. Voorts zijn we zeer tevreden met de manier waarop onze tegels geplaatst zijn. Het is een prachtige realisatie! Doorgaans leveren we vloerbekleding voor zorg- en hotelcomplexen, dus het is leuk om onze tegels eens toegepast te zien in een ander soort gebouw.”


Arte-Floor – Tegelwerken
De vloer in het vernieuwde kantoor van politiezone CARMA in Genk is van een uitmuntende kwaliteit. Dit is niet enkel te danken aan de exclusieve keramische tegels van Porcelanosa, maar ook aan hun vakkundige plaatsing – een kolfje naar de hand van specialist Arte-Floor (Scherpenheuvel-Zichem). “We werken regelmatig samen met Porcelanosa”, vertelt Johan Cartenstart, zaakvoerder van Arte-Floor. “Hun tegels hebben een exclusief en luxueus karakter, maar komen natuurlijk enkel tot hun recht als ze goed geplaatst zijn. Vandaar dat Porcelanosa vaak bij ons komt aankloppen, want wij zijn het gewend om hoogwaardige tegels te plaatsen en delicate klussen uit te voeren. Zeker in prestigeprojecten kunnen we echt een verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan de Koningin Elisabethzaal en het Havenhuis in Antwerpen, de MG Tower in Gent, het Herman Teirlinckgebouw in Brussel … We hebben voldoende capaciteit en expertise in huis om zulke uitdagende opdrachten snel en efficiënt tot een goede einde te brengen.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: CARMA , Genk , Imago , Politie

Bouwen aan Vlaanderen partners

Alimak Hek