Platform voor de bouw
Nieuws

Verticale verkaveling zorgt voor maximale beleving

DJI_0400
Er werd gekozen voor een ‘verticale verkaveling’, waarbij 28 appartementen en penthouses gebundeld zijn in zes lage volumes.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | CAAAP

26 januari 2022 Leestijd 12 minuten

Deel dit artikel

De vroegere Tramstelsite in Merelbeke wordt getransformeerd tot een nieuwe stadswijk waar rust en groen centraal staan. Ook de achterliggende weilanden worden betrokken in dit ambitieuze project. Daar verrijst immers het exclusieve woonproject Wisselkouter, waar luxe en intensieve buitenbeleving op een unieke manier worden gecombineerd. De 28 appartementen worden verdeeld over zes verschillende urban villa’s die opgaan in het landschap.

Een interessant architecturaal gegeven is dat de zes urban villa’s gelijkaardig, maar niet identiek zijn.
De materiaalkeuze is bewust eenvoudig gehouden: beton, hout en zwart aluminium schrijnwerk.

Het terrein van 2 hectare aan de Lembergse- steenweg blijkt de geknipte locatie te zijn voor Wisselkouter. De vroegere weilanden van paarden- fokkerij De Brabandere vormen een groene oase van rust vlak bij de levendige dorpskern. “Project- ontwikkelaar CAAAP koos ervoor om deze troeven volop uit te spelen”, vertelt Tim Van Herbruggen, landschapsarchitect en ruimtelijk planner bij Abscis Architecten. “We kregen de opdracht om een concept uit te werken dat draait rond ‘genieten in pure luxe’. Stijlvol wonen moesten we zien te combineren met een intense buitenbeleving. Deze vraag naar landschappelijk en groen wonen in een stedelijke context vulden we in met een ‘verticale verkaveling’, waarbij 28 appartementen en penthouses gebundeld zijn in zes lage volumes. Door de gebouwen ook nog eens vrij willekeurig in te planten, ontstaat er een netwerk van groene ruimtes. Samen met verschillende landschapselementen, zoals water-elementen en wandelpaden, en de aanleg van een mooi landschapspark resulteert dit alles in een site waar de beleving van de bewoners volledig op het omringende landschap is gericht.”

Bouwtechnisch schuilde de grootste moeilijkheid in de uitkragende terrassen met de bijbehorende betonnen gevelpanelen.

Privacy op natuurlijke wijze

Omdat het concept van een woonpark gebaseerd is op de idee dat een gemeenschappelijke buitenruimte ook een bijdrage levert aan de sociale cohesie van de bewoners, zijn er op Wisselkouter geen strikte erfscheidingen voorzien. “We creëerden de nodige privacy via de inplanting van de ge-bouwen”, legt Tim Van Herbruggen uit. “Dankzij de wisselende oriëntatie van de grote terrassen kijkt elk appartement uit op het groen in plaats van op de buren. Ook de drie wadi’s die op het terrein werden aangelegd, spelen op dit vlak een belangrijke rol. Ze zorgen immers voor een natuurlijke scheiding tussen de villa’s. Daarnaast hebben ze nog een andere rol: het opvangen van de drassigheid van de nabijgelegen Braambosbeek en de buffering/infiltratie van het hemelwater. Verder werden er clumps – lage heestermassieven – aangeplant die zichten over de tuinen heen mogelijk maken.”

Alle appartementen kregen grote ramen en hoge plafonds, waardoor er sprake is van een aangenaam ruimtegevoel. (Beeld: Yannick Milpas)

Beperkte materialen en kleuren

Een interessant architecturaal gegeven is dat de zes urban villa’s gelijkaardig, maar niet identiek zijn. “De uniformiteit wordt gecreëerd door de materialen en kleuren, die we trouwens erg beperkt en sober hebben gehouden”, vertelt Tim Van Herbruggen. “We kozen voor beton, hout en zwart aluminium schrijnwerk. Dankzij deze materialen, in combinatie met het horizontale en verticale architecturale lijnenspel, lijken de woonvolumes visueel op de huizen in de omgeving. Vandaar ook dat we ze urban villa’s hebben genoemd. Omdat CAAAP mikte op levensgenieters die van qualitytime en outdoor living houden, zijn alle appartementen voorzien van grote ramen en ruime terrassen. Op deze manier kunnen de bewoners ook van een maximale lichtinval, een aangenaam ruimtegevoel en een optimaal contact met de buitenomgeving genieten.”    

Flexibel aanpasbaar interieur

Wisselkouter is een project dat op vele vlakken progressief is. Zelfs de indeling is deze term waardig. “Flexibiliteit is het codewoord in dit woonproject”, verduidelijkt Petia Hanssens, project-architect bij Abscis Architecten. “Zo kan de derde slaapkamer gemakkelijk ingericht worden als bureau- of bibliotheekruimte. En in een eenkamerappartement zijn er mogelijkheden om een tweede slaapkamer te creëren. Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe de architectuur zich ertoe leent om maximaal in te spelen op de wensen van de bewoners. Daarnaast konden de nieuwe eigenaars hun appartement natuurlijk naar wens inrichten. Tijdloze luxe stond hierbij steeds op het voorplan omdat we bewust hoge plafonds en een ruime woonkamer hebben voorzien.”

Geen eenvoudige realisatie

Omdat CAAAP deel uitmaakt van de Artes Group, was het logischerwijze Artes dat instond voor de realisatie van dit unieke woonproject in Merelbeke. “We staan erom bekend dat we duurzame en uitdagende bouwwerven ontwikkelen”, vertelt Tom Christiaens, de projectleider van Artes die verantwoordelijk was voor dit project. “Bij Wisselkouter hebben we eigen mensen ingezet voor de ruwbouwwerken en de afwerking met gevelpanelen. De andere afwerkingen, de technieken en de omgevingswerken gaven we in handen van kwalitatieve onderaannemers, die onder onze coördinatie en toeziend oog werkten. Gezien het specifieke concept was Wisselkouter geen evident project. Zo hebben we samen met Abscis Architecten heel lang gezocht naar de juiste materialen en kleuren voor de trap- en gevelbekleding. Ook de omgevingsaanleg was een uitdaging omdat we tot een esthetisch en coherent geheel wilden komen dat naadloos opgaat in de omgeving. Bouwtechnisch schuilde de grootste moeilijkheid in de uitkragende terrassen met de bijbehorende betonnen gevelpanelen. Niette-min is het resultaat ronduit schitterend. Ik zou zelfs durven te stellen dat Wisselkouter de signatuur draagt van het vakmanschap van alle betrokken partijen.”

Participanten aan het woord

Granox – Maatwerk in staal
Het ontwerp van Wisselkouter kenmerkt zich door talrijke elegante en kwaliteitsvolle details. Zo werd er bewust voor gekozen om de trapleuningen, handgrepen, brandtrap en plinten in de gemeenschappelijke ruimtes te laten uitvoeren in stalen maatwerk. Granox, dat de opdracht kreeg toevertrouwd, loste de verwachtingen ruimschoots in met zijn excellente vakmanschap. Deze firma uit Gits demonstreerde
opnieuw dat functionaliteit perfect kan worden verenigd met esthetiek. Sinds 1997 legt Granox zich toe op de fabricatie en plaatsing van (nood)trappen, borstweringen, trapleuningen en andere metalen elementen. “We houden wel van een uitdaging”, vertelt zaakvoerder Ghislain Ramboer. “Welke vorm of toepassing de klant ook vraagt, wij slagen erin om het te maken. Maatwerk is immers een van de troeven waarmee we ons onderscheiden van de concurrentie. Alles wordt in onze werkplaats gefabriceerd en door onze zes plaatsers geïnstalleerd. Zo zijn we zeker dat het beoogde resultaat wordt behaald.”

Ook in het Wisselkouter-project kwam er heel wat maatwerk aan te pas. Dit was zelfs de grootste uitdaging in het project. “De trapleuningen zijn uitgerust met een zogenaamde ‘rok’. Deze moest precies overeenstemmen met het verloop van de trap aan en op de treden. Omdat geen enkele trap identiek was, was een erg precieze opmeting noodzakelijk. Kortom: het was een opdracht waarin we onze expertise konden etaleren. Vandaar dat we met veel plezier aan Wisselkouter hebben meegewerkt”, besluit Ghislain Ramboer.

Deel van groter geheel

Wisselkouter maakt deel uit van de herbestemming van de voormalige Tramstelsite die eigendom is van Merelbeke. “De gemeente zal zelf investeren in de reconversie van het voormalige tramstel-gebouw, het seinhuis en de vroeger conciërgewoning”, legt Petia Hanssens uit. “Hierbij zal het behoud van dit industriële erfgoed centraal staan, weliswaar met de focus op wonen in het groen in een stedelijke context. In het masterplan dat wij mochten ontwerpen, vormen de Tramstelsite en Wisselkouter samen een progressieve nieuwe wijk. Daarom hebben we tijdens het ontwikkelings- project vaak gezamenlijk aan tafel gezeten. Momenteel loopt er een participatietraject met vier scenario’s voor de herbestemming van de gebouwen. To be continued, dus …”   

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer CAAAP (Gent)
  • Architect Abscis Architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s)   Artes (Zeebrugge)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details