Het gebruik van loodhoudende benzine is in Europa eind vorige eeuw stopgezet, maar heel wat gebouwen dragen nog altijd de sporen van tientallen jaren blootstelling aan de vervuilende deeltjes. Remmers ontwikkelde met Clean Galena een veilige, doeltreffende en makkelijk toepasbare methode om deze en andere vervuiling te verwijderen. De restauratie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten bood het bedrijf de gelegenheid om dit product op grote schaal in te zetten in België.
“We hebben Clean Galena ontwikkeld op vraag van de Franse markt”, vertelt zaakvoerder Filip Moens. “Frankrijk telt veel historische gebouwen in kalksteen. Meer dan elders hadden ze in de verkeersdrukte van Parijs te lijden onder de loodemissies van voertuigen.” De eerste Franse gebouwen waarvoor de hulp van Remmers werd ingeroepen, zijn niet van de minste: het Louvre, het Hôtel de Rohan en het Musée Carnavalet. “Van het Louvre is de hele kant langs de Seine al met Clean Galena behandeld”, aldus Moens.
Het Hôtel de Rohan, in de gekende wijk Marais, huisvest de Franse nationale archieven. Na de huidige restauratie opent het in 2021 de deuren voor het grote publiek. Ook Carnavalet ondergaat momenteel een grondige restauratie. In principe zal dit leuke museum over de geschiedenis van de stad Parijs– dat buiten Frankrijk helaas minder bekend is – nog dit jaar heropenen.
De naam Galena is afgeleid van het Griekse woord galena. Dat is niet alleen een loodmineraal, het betekent ook ‘zacht’. “Clean Galena is niet alleen uitermate geschikt voor de verwijdering van lood op kalksteen, we kunnen er ook andere vormen van metaalvervuiling – zoals vlekken veroorzaakt door ijzer of koper – mee aanpakken. Andere soorten natuursteen komen eveneens in aanmerking. Zo luidt de Londense Big Ben voortaan in de grondig gereinigde klokkentoren van de Britse parlementsgebouwen langs de Theems in Westminster.”
Clean Galena is een pasta op kleibasis. “Je kan hem manueel aanbrengen met een spatel of, op grotere oppervlakken, met traditionele verfspuitapparatuur. Daarna vormt hij een soort kompres op de steen.
Het is wel nodig om vooraf de te behandelen zones nat te spuiten. Dit voorkomt dat het materiaal te diep in de poriën van de steen dringt. Hoe dan ook verbruik je veel minder water en energie dan bij
bijvoorbeeld zandstralen.”
Het reinigingsproduct wordt aangebracht in een 2 mm dikke laag. “Zo verbruik je per vierkante meter op een vlakke wand slechts 2,5 tot 3 kg.” In Antwerpen is met Clean Galena geen vlakke wand gereinigd, maar wel de gebeeldhouwde fries op de noordgevel van het museum. “Na het aanbrengen van de pasta volstond het om hem twee of drie dagen te laten drogen. Tegen dan had hij het vuil uit de steen getrokken en zelf
opgenomen en begon hij te craqueleren. De medewerkers van hoofdaannemer Artes konden hem vervolgens gewoon afpellen en het opgedroogd kompres bij het bouwafval deponeren. De vervuiling was dan helemaal verdwenen, terwijl het patina van de natuursteen behouden bleef. Onze slagzin luidt dan ook ‘zo delicaat als mogelijk, zo intensief als noodzakelijk’.
Oud-Antwerpen is overigens erg vertrouwd terrein voor Remmers. “Bij de meeste projecten plaatsen we eerst stalen om te bepalen welke van onze producten het meest geschikt zijn. Dat was onder meer het geval in de kathedraal en recenter ook in de Handelsbeurs.”