Platform voor de bouw
Overig

Verwarmen op lage temperatuur met gedeelde installatie

renderbeeld-van-het-systeem-in-project
B&R Bouwgroep en Dipar V, de holding achter onder andere Thys Bouwprojecten, CLT-S en ARTE interieur, ontwikkelden samen het innovatieve systeem.

Tekst | Stephanie Demasure 

Beeld | SEDS

31 augustus 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Wooneenheden vanuit een collectieve stookplaats verwarmen en passief koelen met water op lage temperatuur? Het kan. SEDS is een nieuwe oplossing op maat van appartementsgebouwen en compatibel met hernieuwbare energiebronnen. Energiezuinig, veilig en gebruiksvriendelijk. De maximale prefabricatie maakt SEDS op de werf een snelle plug-and-playinstallatie.

SEDS vult een groot hiaat in het verwarmen vanuit collectieve stookplaatsen.

Met beide voeten in de praktijk zit je in de beste positie om pijnpunten te detecteren en erop in te spelen. Als EPB-verslaggever zag Eric Severyns van ESTA Advies zo een groot hiaat in het verwarmen vanuit collectieve stookplaatsen. Door zowel de verwarming als het sanitair warm water vanuit die stookplaats aan te sturen, werkten bestaande systemen voortdurend op hoge temperatuur. “Met veel verdeelverliezen als onvermijdelijk gevolg”, benadrukt Eric Severyns. “We zochten een energiezuiniger alternatief op de markt, maar vonden geen systeem dat aan onze wensen voldeed. Dus gingen we zelf aan het ontwerpen en ontwikkelen.”

De verwarming laat zich voeden met eender welke energiebron, klassiek en hernieuwbaar

“Het resultaat: een minimum aan verdeel-verliezen”

B&R Bouwgroep en Dipar V, de holding achter onder andere Thys Bouwprojecten, CLT-S en ARTE interieur, sprongen zonder twijfelen mee op de kar. Het resultaat van hun gezamenlijke R&D-project is SEDS ofwel ‘Sustainable Energy Distribution System’.

Collectief systeem met booster warmtepompen

Om hun complexe ambitie waar te maken, splitsten de sterkhouders van SEDS de verwarming en het warm water op. Naast een collectieve basis op een temperatuur van zo’n 40 °C – voldoende om zelfs de koudste winterprikken op te vangen – krijgt elke wooneenheid een eigen booster warmtepomp, die het water verder opwarmt voor het sanitair. Het resultaat: een minimum aan verdeelverliezen. In de winter volstaat een constante temperatuur van 40 °C, in de zomer is 17 °C zelfs genoeg. Een serieuze vooruitgang ten opzichte van ruim 60 °C in traditionele systemen, het hele jaar door.

De aanvoer van SEDS is bovendien multibron. De verwarming laat zich dus voeden met eender welke energiebron, klassiek en hernieuwbaar. Ook hybride systemen zijn mogelijk. Zo speel je maximaal in op de wensen van de bouwheer en de archi-tecturale en technische projectvereisten. “Een deel van de installatie wordt al in de ruwbouwfase geplaatst en is dus perfect geïntegreerd. Technische installaties verstoren zo de uitstraling van het gebouw en het interieur niet. Een belangrijke troef.”

Snelle installatie met grote impact

Het innovatieve opzet van SEDS maakt een groot verschil aan de tekentafel, tijdens de technische studies en op de werf. Tijdens de productie worden de units volledig geassembleerd, getest en voorgeprogrammeerd. Na aansluiting is de installatie in orde. Door de onderbouw al in de ruwbouwfase te integreren, neemt SEDS bovendien een extra rol op. Tijdens de wintermaanden houdt het gebouwen al op temperatuur, wat het bouwproces bevordert. De doorgedreven sturing maakt het voor de eindgebruikers al even eenvoudig. Seppe Vanhout van SEDS legt uit: “De inventieve temperatuurregeling garandeert optimaal comfort voor de verwarming en koeling. Een slimme aansturing laat toe het energieverbruik te spreiden, energie-overschotten maximaal in te zetten en de aankoop van extra energie tot een minimum te beperken.”

SEDS nam zijn tijd voor de productontwikkeling. Het bedrijf dacht dan ook aan alles. Aan de uitdaging van legionellabestrijding bij het werken op lage temperatuur, bijvoorbeeld. Met vereende krachten slaagde SEDS erin een legionellaveilige oplossing te garanderen. De unieke opbouw van de installaties is gepatenteerd. “We slaagden erin een efficiënt systeem te ontwikkelen voor collectieve verwarming en warm water, met een veilige en gebruiksvriendelijke werking. Door de eenvoudige vervangbaarheid van losse componenten gaat SEDS trouwens even lang mee als het gebouw zelf. Zo bouwen en leven we collectief duurzamer”, besluiten de initiatiefnemers.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details