Platform voor de bouw
Verwarmingsinstallaties spelen een steeds grotere rol in verduurzaming

Verwarmingsinstallaties spelen een steeds grotere rol in verduurzaming

Het verduurzamen van je woning is belangrijk: je verbruikt zo veel minder gas waardoor je jaarlijks veel bespaart op je energierekening en je verkleint je ecologische voetprint omdat je minder CO2-uitstoot. Je verhoogt niet alleen je wooncomfort, maar ook de waarde van je woning. Wanneer je denkt aan verduurzaming denk je misschien niet direct aan een verwarmingsinstallatie, maar eerder aan isolatie of zonnepanelen. Wist je dat verwarmingsinstallaties een steeds grotere rol speelt in verduurzaming?

Verduurzamen met een nieuwe verwarmingsinstallatie

Helaas hebben verwarmingsinstallaties niet het eeuwige leven: de gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 12 tot 15 jaar. In deze periode gaat de installatie hard achteruit: je ketel verliest vermogen en moet vaker bijgevuld of gerepareerd worden. Hierdoor ben je meer geld kwijt aan je energierekening en lopen reparatiekosten hoog op. Tijd om je verwarmingsinstallatie te vervangen!

Volgens De10beste.be brengt het vernieuwen van de verwarmingsinstallatie vele voordelen met zich mee. De belangrijkste is dat de nieuwe installatie een stuk zuiniger verwarmt en hoger rendement behalen: nieuwe hr-ketels halen met gemak een rendement van 100%! Je hoeft dus minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Hierdoor bespaar je op je energierekening, beperk jij je CO2-uitstoot en verkleint je ecologische voetprint.
Wanneer je cv-ketel nog niet de maximale levensduur heeft bereikt, kan het in sommige gevallen voordelig zijn om de installatie eerder te vernieuwen. Heb jij een ouder type installatie? Dan is een nieuwe, bijvoorbeeld de hr-ketel, een goede optie. Ook wanneer de gezinssamenstelling verandert, is het voordelig om een nieuwe ketel met een hogere CW-waarde te laten installeren.

Voordelen van een nieuwe verwarmingsinstallatie

Naast het feit dat een nieuwe verwarmingsinstallatie helpt bij het verduurzamen van je woning, brengt het vervangen van de centrale verwarming nog meer voordelen met zich mee:

 • Nieuwe ketels maken gebruik van rookgassen om het water te verwarmen. Ze beschikken over nieuwere technieken voor een betere voorziening van warm water. Nieuwe installaties werken verfijnder, waardoor er weinig temperatuurswisselingen zijn.
 • Nieuwe ketels hebben vaak een hogere CW-waarde. De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water de nieuwe installatie kan leveren. Je woning warmt hierdoor sneller op, je hebt geen last meer van plotseling koud water en je kunt meerdere apparaten (zoals de wasmachine en de douche) tegelijkertijd gebruiken.
 • Een nieuwe ketel heeft een zuiniger energielabel, wat een positieve invloed heeft op de waarde van je woning. 
 • Het vervangen van je cv-ketel biedt de mogelijkheid tot gasvrij wonen.

Soorten verwarmingsinstallaties en de kosten

Is jouw cv-ketel aan vervanging toe?

Er zijn veel verschillende soorten cv-ketels:

 • Soloketel: dit type ketel levert alleen warmte. Warm water wordt opgewekt met een geiser, welke je apart moet laten plaatsen wanneer er nog geen geiser in de woning aanwezig is.
 • Combiketel: een combiketel levert zowel warmte als warm water.
 • Hr-ketel: bijna iedere nieuwe ketel is een hr-ketel, wat staat voor hoog rendement. Er worden rookgassen gebruikt om te verwarmen: deze ketel behaalt een rendement tussen de 100 – 107%! De gemiddelde prijs van een hr-ketel ligt tussen de €1.500,- en €3.500,-.
 • Condensatieketel: een condensatieketel maakt gebruik van de condensatie van rookgassen om zo te verwarmen. Je betaalt voor een condensatieketel gemiddeld €1.850,- tot €4.600,-.
 • Mazoutketel: een mazoutketel gebruikt geen gas, maar mazout om te verwarmen. De kosten voor een mazoutketel liggen gemiddeld tussen de €4.700,- en €7.500,-. De ketel gaat 30 jaar mee.
 • Pelletkachel: bij een pelletkachel gebruik je houten pellets om je woning te verwarmen. Dit kost tussen de €800,- en €5.000,-, exclusief pellets.
 • Warmtepomp: de meest duurzame opties is het installeren van een warmtepomp. Zoals de naam doet zeggen haalt de pomp warmte uit de lucht of de grond om de woning te verwarmen. Een warmtepomp kost gemiddeld tussen de €7.500 en €25.000,-. Het voordeel is dat er hybride warmtepompen zijn, die samenwerken met je cv-ketel.

Waar moet ik opletten bij het uitzoeken van een nieuwe verwarmingsinstallatie?

Welke het beste bij jou past, hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan:

 • Heb je een solo ketel of combiketel nodig? Dit hangt af van je eigen wensen en verbruik. Een soloketel levert alleen warmte, een combiketel levert warmte en warm water.
 • Welke brandstof ga je gebruiken? Wanneer je woning niet is aangesloten op het gas of je wilt de overstap maken naar gasvrij wonen, is het beter om te kiezen naar bijvoorbeeld een pelletkachel of mazoutketel.
 • Hoeveel vermogen heb je nodig? Let ook goed op het vermogen van de installatie. Wat heb je nodig? Hoe goed is je woning geïsoleerd? Houd er rekening mee dat een tussenwoning vaak 16 tot 21 kW aan vermogen nodig heeft.
 • Wat is je budget? Je budget speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in je keuze. Maar, laat dit niet alles bepalend zijn. Soms lijkt een andere ketel duurder, maar bespaar je daarmee jaarlijks veel meer. Let dus niet alleen op de prijs, maar ook op de besparing!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details