Platform voor de bouw
Vijf duurzame houtsoorten die een nieuwe trend gaan vormen

Vijf duurzame houtsoorten die een nieuwe trend gaan vormen

Dit is een gesponsorde tekst.

Hout is al jarenlang de belangrijkste materiaalkeuze voor meubels en andere producten voor in huis. Nu duurzaamheid definitief een belangrijke rol heeft gekregen binnen het ontwerpen van deze producten, heeft men ook steeds meer interesse in het gebruik van duurzaam hout. Hier stellen wij je voor aan houtsoorten die in de toekomst in steeds meer woon- en slaapkamers te zien zullen zijn en die dus een belangrijke rol op deze markt gaan spelen. Eerst zullen we antwoord geven op de vraag waarom hout zo geliefd is en blijft en gaan we nader in op de mogelijkheden van meubels van vidaXL

Waarom is hout zo geliefd? 

We hebben vijf houtsoorten voor je op een rij gezet dit stuk voor stuk duurzaam en mooi zijn. Laat je inspireren door de mogelijkheden en leer de wensen van de consument kennen.

●     Hout is mooi: Het heeft een klassieke uitstraling en ziet er altijd anders uit. Het verandert in de loop der tijd, juist omdat het om een natuurproduct gaat. Niet alleen is het al decennialang de grondstof van voorkeur voor meubels, het wordt ook gebruikt op kantoor en in vloeren. Vooral als het gebruik van hout vergeleken wordt met dat met synthetische stoffen, zijn de verschillen snel duidelijk.

●      Hout is flexibel: het is uiterst eenvoudig te bewerken, waardoor het gemakkelijk op maat wordt gemaakt. Daarbij kan het dus in allerlei maten en vormen worden geleverd. Verder kan hout natuurlijk geschilderd worden, waardoor het in elke kleur beschikbaar komt. Hoewel het dus flexibel is, betekent dit nog niet dat het minder sterk is. Het is geschikt om jarenlang mee te gaan.

●      Hout komt in allerlei soorten en maten. Er zijn tientallen, zo niet honderden, houtsoorten op de markt. Het maakt dus niet uit wat voor stijl, houtsoort of kleur je zoekt, in principe is het met hout gewoon mogelijk en je kunt een product na een paar jaar gebruik ook weer laten aanpassen.

●      Hout is eenvoudig te onderhouden. Je kunt het eenvoudig aanpassen en ook als het product licht beschadigd raakt, is hier altijd wel een mouw aan te passen. Het regelmatige onderhoud is ook minimaal en het is meestal niet nodig om hier veel tijd en aandacht aan te besteden.

Welke duurzame houtsoorten zijn populair?

Dan is het nu tijd om je voor te stellen aan de duurzaam houtsoorten die populair zijn geworden bij Vlaamse consumenten.

Allereerst robinia. Deze bijzonder houtsoort valt binnen heel Europa onder de categorie zeer duurzaam. Het wordt ook wel acacia genoemd en groeit in het hele continent. Doordat het relatief eenvoudig te bewerken is kun je er eenvoudig meubels mee maken. Het is loofhout, met een lichte kleur en die in de stam een lichtoranje kleur heeft.

Kastanje is een harde houtsoort, die in ons land vooral afkomstig is uit de Verenigde Staten. Hoewel het vaak vooral wordt gebruikt voor het plaatsen van omheiningen en hekken, zijn er ook mogelijkheden voor meubilair. Het staat bekend als redelijk duurzaam en komt in een lichtbruine tot donkerbruine kleur. In tegenstelling tot het eerdere robinia, beschikt kastanje over een rechte stam. Het is wel eenvoudig te bewerken.

Eiken is misschien wel de meest bekende houtsoort in West-Europa. Het is stevig en hard, waardoor het zeer geschikt is voor meubels. Daarbij blijft het eenvoudig te bewerken. Veel gebruikte eikensoorten zijn Europees eiken, Amerikaans wit eiken, Amerikaans rood eiken en Japans eiken. Donker eiken kan gecreëerd worden door het gebruik van ammoniak.

Douglashout wordt relatief weinig gebruikt in ons deel van Europa. Het wordt wel steeds populairder en dat heeft te maken met de warme, natuurlijke uitstraling. Douglas is een zachte houtsoort, die dus eenvoudig te bewerken is. Het is geschikt om tot vijftien jaar mee te gaan.

Tenslotte stellen we je voor aan de mogelijkheden van de wilg. Toegegeven, deze houtsoort is aanzienlijk minder duurzaam dan de andere varianten, maar het is even goed functioneel. Grappig is dat wilg in Nederland traditioneel gebruikt werd om klompen mee te maken. Deze houtsoort is al met al redelijk populair, ook omdat de kwaliteit ervan voor een groot deel afhankelijk is van de groeiomstandigheden. Juist hier is het dus belangrijk om te letten op kwaliteit.

Duurzaamheid en hout gaan dus heel goed samen

Het is duidelijk, hout kent zeker haar plaats binnen een duurzaam interieur. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en het is bekend dat hout eenvoudig her te gebruiken is. Bovengenoemde houtsoorten zullen in de komende jaren in Vlaanderen dus alleen maar populairder worden.

vidaXL is daarbij een voorbeeld van een keten die duurzame meubels verkoopt. Bij die online winkel vind je op een enkele plek meubels zoals bedden, kasten en banken. Bij elk individueel product wordt vermeld welke houtsoort gebruikt wordt. Vaak wordt omschreven hoe duurzaam dit is en aan welke crediteringen dit voldoet.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details