Villa Voortman

Met een benutbare oppervlakte van 12.500 m² is er ruimte voor 66 ruimte assistentiewoningen en een woonzorgcentrum met zestig kamers.

01:14
12-04-2019

Villa Voortman, Gent | Oud en nieuw gaan hand in hand

Tussen de Opgeëistenlaan en campus AZ Sint-Lucas in Gent komt een volledig nieuwe stadswijk. Met de bouw van een zorghotel en de renovatie van ‘Villa Voortman’ is de eerste fase van deze ontwikkeling geconcretiseerd. De architectuur slaat een mooie brug tussen oud en nieuw, met als resultaat een perfecte integratie van een beschermd pand in een toekomstgerichte nieuwbouw waar de bewoners hun laatste jaren in stijl en alle comfort kunnen doorbrengen.

Villa Voortman

Een visualisatie van de volledige stadswijk.

 

Het zorghotel is een L-vormig gebouw met aan de ene kant vier en aan de andere kant vijf bouwlagen. Met een benutbare oppervlakte van 12.500 m² is er ruimte voor 66 assistentiewoningen en een woonzorgcentrum met zestig kamers. Onder het maaiveld is een parking voor 101 wagens voorzien, verspreid over twee niveaus. “Om dit volume te kunnen bouwen, moesten de parkeergarage voor het personeel van het AZ Sint-Lucas en de oude funderingen van vroegere industriële gebouwen afgebroken worden”, vertelt Pieter Barzeele, projectleider van Wyckaert. “Voorafgaand aan de bouwwerken hebben we de studie en de uitvoering van de saneringswerken gecoördineerd, waarna we de ruwbouw gerealiseerd hebben. De afwerking en de technieken zijn uitgevoerd door nevenaannemers, maar wij hebben alles gecoördineerd.”

Knappe renovatie

Villa Voortman

Het zorghotel is een L-vormig gebouw met aan de ene kant vier en aan de andere kant vijf bouwlagen.

 

Voorts neemt renovatieaannemer Arthur Vandendorpe Herenhuis Voortman onder handen. Deze voormalige directeurswoning, die in 1816 gebouwd werd bij textielfabriek Voortman, is dermate uniek dat het sinds 1995 een beschermd monument is. Het pand is ontworpen door de befaamde
architect J.B. Pisson en heeft een interieur in empirestijl dat indrukwekkend te noemen is, onder meer dankzij de opvallende hal, de fraaie wenteltrap en de dito gewelfschilderingen. De buitenkant met bepleisterde gevels, ronde muuropeningen, houten erkers en drielicht is eerder sober. Dankzij de renovatie zal de villa perfect aansluiten op het nieuwe zorghotel, zowel in praktisch als in esthetisch opzicht. Ze zal worden ingericht als het onthaal en zal daarnaast ook nog een wellness, tearoom, keuken en dokterspraktijk omvatten. Het grootste deel van het park dat bij de Villa hoort, is in erfpacht gegeven aan de stad, waardoor het groene karakter gewaarborgd blijft.
   

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: AVAPARTNERS

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Verstuyft – Bewakingssysteem, branddetectie en databekabeling

Een bewakingssysteem waarop de bewoners 100% kunnen vertrouwen: het is een must in Villa Voortman. Dankzij de werken van Verstuyft uit Aalter zijn de verwachtingen echter helemaal ingelost. Deze firma voert immers al 45 jaar algemene elektriciteitswerken uit en is ook al 25 jaar gespecialiseerd in inbraak- en brandbeveiliging, camerabewaking en netwerkbekabeling. “Vandaar dat de bouwheer van Villa Voortman ons voor het hele pakket heeft ingeschakeld”, vertelt medezaakvoerder Davy Verstuyft. “Gezien de korte deadline hebben we de elektriciteitswerken laten uitvoeren door een onderaannemer. Ons team zorgde dan weer voor het bewakingssysteem, dat 45 camera’s telt, de volledige branddetectie met meer dan achthonderd detectiepunten en natuurlijk ook de databekabeling. Het is het grootste project dat we ooit gerealiseerd hebben: gemiddeld waren er tien à vijftien personen aan de slag, en dit gedurende veertien maanden. Het was dus een uitdaging, maar niettemin zijn we glansrijk in onze missie geslaagd.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
WZC Heilige Haven (Aalter)

Architect
AVA – Van Acker & Partners Architectenbureau (Gent)

Hoofdaannemer nieuwbouw
Wyckaert (Gent)

Hoofdaannemer renovatie
Arthur Vandendorpe (Zedelgem)

Eiffage PIT