Platform voor de bouw
Zorg

Villa Voortman, Gent | Oud en nieuw gaan hand in hand

12 april 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Tussen de Opgeëistenlaan en campus AZ Sint-Lucas in Gent komt een volledig nieuwe stadswijk. Met de bouw van een zorghotel en de renovatie van ‘Villa Voortman’ is de eerste fase van deze ontwikkeling geconcretiseerd. De architectuur slaat een mooie brug tussen oud en nieuw, met als resultaat een perfecte integratie van een beschermd pand in een toekomstgerichte nieuwbouw waar de bewoners hun laatste jaren in stijl en alle comfort kunnen doorbrengen.

Villa Voortman

Een visualisatie van de volledige stadswijk.

 

Het zorghotel is een L-vormig gebouw met aan de ene kant vier en aan de andere kant vijf bouwlagen. Met een benutbare oppervlakte van 12.500 m² is er ruimte voor 66 assistentiewoningen en een woonzorgcentrum met zestig kamers. Onder het maaiveld is een parking voor 101 wagens voorzien, verspreid over twee niveaus. “Om dit volume te kunnen bouwen, moesten de parkeergarage voor het personeel van het AZ Sint-Lucas en de oude funderingen van vroegere industriële gebouwen afgebroken worden”, vertelt Pieter Barzeele, projectleider van Wyckaert. “Voorafgaand aan de bouwwerken hebben we de studie en de uitvoering van de saneringswerken gecoördineerd, waarna we de ruwbouw gerealiseerd hebben. De afwerking en de technieken zijn uitgevoerd door nevenaannemers, maar wij hebben alles gecoördineerd.”

Knappe renovatie

Villa Voortman

Het zorghotel is een L-vormig gebouw met aan de ene kant vier en aan de andere kant vijf bouwlagen.

 

Voorts neemt renovatieaannemer Arthur Vandendorpe Herenhuis Voortman onder handen. Deze voormalige directeurswoning, die in 1816 gebouwd werd bij textielfabriek Voortman, is dermate uniek dat het sinds 1995 een beschermd monument is. Het pand is ontworpen door de befaamde
architect J.B. Pisson en heeft een interieur in empirestijl dat indrukwekkend te noemen is, onder meer dankzij de opvallende hal, de fraaie wenteltrap en de dito gewelfschilderingen. De buitenkant met bepleisterde gevels, ronde muuropeningen, houten erkers en drielicht is eerder sober. Dankzij de renovatie zal de villa perfect aansluiten op het nieuwe zorghotel, zowel in praktisch als in esthetisch opzicht. Ze zal worden ingericht als het onthaal en zal daarnaast ook nog een wellness, tearoom, keuken en dokterspraktijk omvatten. Het grootste deel van het park dat bij de Villa hoort, is in erfpacht gegeven aan de stad, waardoor het groene karakter gewaarborgd blijft.
   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details