Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

VINTIV, Beringen | Hoofdkantoor in recordtijd voor ambitieuze machinespecialist

°Vintiv_20201208_004 kopiëren
De hoofdfuncties van het VINTIV-gebouw zijn aan de buitenzijde duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het kantoorgedeelte is wit, terwijl de gevels van het atelier een donkergrijze tint hebben. (Beeld: Danny Migalski)

Tekst | Tekst Tim Janssens | Beeld VINTIV, Q-BUS Architectenbureau

2 februari 2021 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

De onderneming ontwerpt en bouwt kwalitatieve en innovatieve machines op maat voor allerhande sectoren en had dringend meer ruimte nodig om zijn hooggespannen ambities te kunnen realiseren. Een nieuw complex met 3000 m² productiehallen en 1000 m² kantoren, opgetrokken op amper acht maanden tijd, bood soelaas. 

“Het is een duurzaam en tijdloos no-nonsenseproject dat ondanks het uiterst functionele bouwprogramma toch ook de nodige esthetische kwaliteiten heeft”, vindt Kevin Coeymans. (Beeld: Danny Migalski)

De verhuis naar de nieuwe bedrijfssite in Beringen hing al een tijdje in de lucht. Eind 2017 droeg oprichter André Vandeput de dagelijkse leiding van zijn onderneming na dertig jaar over aan een vijfkoppig team, dat meteen ambitieuze groeiplannen uittekende. Een verruiming van het aanbod, een inhoudelijke stijlswitch (van klassieke machinebouwer-integrator naar full-serviceontwikkelingsbedrijf voor industriële technologie) en een nieuwbouwproject met een fors surplus aan kantoor- en atelierruimte waren het gevolg. De directie trok 4 miljoen euro uit voor de bouw van een fraaie hoofdzetel van 4000 m² aan de Neusenberg in Beringen. Een geweldige stap vooruit qua (internationale) uitstraling en bereikbaarheid. De naamsverandering – IMA Beringen gaat sinds september 2020 door het leven als VINTIV – maakt het plaatje compleet.

Wit kantoorgedeelte, donkergrijs atelier

Het was Q-BUS Architectenbureau dat de opdracht kreeg om de nieuwe hoofdzetel van VINTIV te ontwerpen en de 1000 m² kantoorruimte en 3000 m² atelierruimte in te delen. “De kantoorruimte moest een landschapsbureau voor zestien ontwerpers, zes afzonderlijke bureaus voor de project- en bedrijfsleiders, een apart bureau voor de administratieve dienst, vier vergaderruimtes (met een capaciteit variërend van vier tot zestien personen), een refter en sanitaire voorzieningen omvatten. Een groot ruimtegevoel en een dito lichtinval waren er onontbeerlijk”, vertelt projectarchitect Kevin Coeymans. “In het productie-gedeelte was efficiëntie het sleutelwoord, want de drie afdelingen (assemblage & elektro / tooling & verspaning / las- en constructieatelier) en de centrale zone voor goederenontvangst moesten optimaal op elkaar aansluiten. De ‘propere’ assemblagehal grenst aan het kantoorgebouw, zodat er een vlotte samenwerking mogelijk is tussen de ontwerpers en de productie. Omdat de ontworpen machines allerlei vormen en groottes kunnen aannemen, was het belangrijk om de hal zo flexibel mogelijk te maken. Ze is ontworpen met één overspanning van 32 meter, zonder tussenkolom. Zo ontstond er een grote open ruimte van 1140m². De hoofdfuncties van het VINTIV-gebouw zijn aan de buitenzijde duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het kantoorgedeelte is wit, terwijl de gevels van het atelier een donkergrijze tint hebben.”

De kantoorruimte moest onder meer plaats bieden aan een landschapsbureau voor zestien ontwerpers. (Beeld: Jeroen Reynders)

Focus op bouwsnelheid

De architecten zaten al in de voorontwerpfase rond de tafel met VINTIV en aannemer Willy Naessens om hun ontwerp en het beoogde bouwsysteem op elkaar af te stemmen. Snelheid was een absolute vereiste, want VINTIV moest zijn voormalige gebouw in Houthalen-Helchteren op 1 januari 2020 vrijgeven. Aangezien de grondwerken pas op 1 april 2019 konden starten, was er geen marge voor vertraging. “We hebben bepaalde maten aangepast om de montage van de prefab kolommenstructuur, de zelfdragende wand-
elementen en de voorgespannen betonbalken met betonnen dakplaten zo snel mogelijk te laten verlopen. Zo is de hal bijvoorbeeld 32 meter breed omdat dat ook de maximale overspanning van voorgespannen IV-balken is. De vaste maat in het kantoorgedeelte bedraagt dan weer 12 meter, wat overeenstemt met de maximale overspanning van een voorgespannen welfsel. Voorts is het grondplan logisch en orthogonaal, met een minimum aan hoekjes en kantjes – zonder het esthetische aspect uit het oog te verliezen. Alle knopen moesten voor de start van de werken doorgehakt zijn, zodat dit geen invloed kon hebben op de planning”, legt Kevin Coeymans uit. 

De assemblagehal is ontworpen met één overspanning van 32 meter. Zo ontstond er een grote open ruimte van 1140m². (Beeld: Jeroen Reynders)

BIM werpt vruchten af

De nieuwe hoofdzetel van VINTIV is in recordtempo opgetrokken. De ruwbouw was al na vierenhalve maand wind- en waterdicht, waarna de installatie van de technieken en de volledige afwerking slechts drieënhalve maand in beslag namen. “Dit is in belangrijke mate te danken aan het gebruik van de BIM-methodiek”, benadrukt Kevin Coeymans. “Alle keuzes konden op voorhand verankerd worden in het BIM-model en duidelijk gevisualiseerd worden in een 3D-maquette. Het liet ons ook toe om clashcontroles uit te voeren en bepaalde bouwkundige details (zoals de doorvoeren van de leidingen in de betonelementen) in te calculeren bij de off-siteproductie van de gebouwstructuur. Omdat ook alle technieken geïntegreerd werden in het BIM-model, konden we tevens simulaties maken van de zichtbaarheid van luchtgroepen en anderen technieken op het dak, zodat deze vanaf de openbare weg niet of minder zichtbaar zouden zijn. Dit alles heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. We zijn dan ook erg tevreden met het resultaat. Dankzij de optimalisatie van en de afstemming tussen het ontwerp en de uitvoeringsmethode is het gebouw budgetvriendelijk gerealiseerd. Bovendien is het een duurzaam en tijdloos no-nonsenseproject dat ondanks het uiterst functionele bouw-programma toch ook de nodige esthetische kwaliteiten heeft.”    


Camps – HVAC

De firma Camps uit Ham plaatste de verwarmingsinstallatie, het sanitair en het ventilatiesysteem in het nieuwe gebouw van VINTIV (voorheen IMA) in Beringen, zowel in het kantoorgedeelte als in de werkplaats. “De kantoren zijn uitgerust met vloerverwarming, een aanvullend VRV-systeem van Daikin (om indien nodig per zone bij te verwarmen) en een ventilatiesysteem D. De werkplaats wordt verwarmd via gasgestookte luchtverhitters. We hebben er in de kleine bureau-unit eveneens een ventilatiesysteem D geïnstalleerd. Tot slot hebben we ook het sanitair, alle bijbehorende leidingen, brandhaspels, blustoestellen enzovoort geplaatst”, legt zaakvoerder Hans Camps uit. “We zijn het gewoon om dergelijke projecten tot een goed einde te brengen, dus ook deze klus hebben we probleemloos kunnen klaren, ook al was de deadline behoorlijk strak. We moesten al een paar dagen na de ondertekening van het contact aan de slag, maar dat vormde geen bezwaar. Ook in openbare gebouwen, residentiële volumes, scholen en zorgcomplexen kunnen we ons mannetje staan. Denk aan de Chocoladefabriek in Nerem, WZC Booghuys in Leuven, de Mouterij in Haacht, basisschool De Kameleon in Werchter, de sporthal in Borgloon …”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
VINTIV (Beringen)

Architect
Q-BUS Architectenbureau (Lummen)

Hoofdaannemer(s)
Willy Naessens Group (Wortegem-Petegem)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details