Platform voor de bouw
Vitruvi pakt uit met nieuwbouw achter iconische façade in Kortrijk
De gouden plaatbekleding past perfect bij de naam van het iconische gebouw.

Vitruvi pakt uit met nieuwbouw achter iconische façade in Kortrijk

Een cinemazaal, een cultuurtempel, een kandidaat voor de sloop: De Gouden Lanteern is het in zijn honderd jaar geschiedenis allemaal geweest. De iconische gevel roept nostalgische gevoelens op bij Kortrijkzanen, wat een nieuwe start voor het gebouw bemoeilijkte. Met een renovatie van de façade en een respectvolle invulling van het perceel, wist projectontwikkelaar Vitruvi een Kortrijks monument nieuw leven in te blazen.

Pakketbrievenbussen bieden extra comfort.

De Gouden Lanteern zag het levenslicht in 1921 als een kleinschalige cinema met één zaal in het centrum van Kortrijk. In 1980 vervelde het gebouw tot cultuurtempel onder de naam Limelight en later muziekclub De Kreun, tot zij in 2010 andere oorden opzochten. Daarna stond het gebouw leeg. Een eerste poging om het te slopen botste op protest in de vorm van 300 bezwaarschriften van buurtbewoners en nostalgische cinemabezoekers. Jonas Van Poucke van ontwikkelaar Vitruvi: “Omdat een andere projectontwikkelaar op zoveel protest was gebotst, praatten wij eerst met de mensen die bezwaar hadden ingediend voor we naar de ontwerptafel gingen. Veelal waren het oudere Kortrijkzanen die nog in De Gouden Lanteern een filmavond hadden beleefd. Het gebouw is dan ook eerder emotioneel dan architecturaal erfgoed, op de iconische gevel na. Op basis van die gesprekken kwamen we tot een project waarbij de façade behouden bleef en we negen appartementen en een stadswoning realiseerden.”

Een oude projector is een blikvanger in de binnentuin.

Met respect voor nostalgie

De façade was dan wel origineel en iconisch erfgoed, het gebouw zelf – deels heropgebouwd na bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog – was uitgeleefd en rijp voor de sloop. Door de gevel te behouden liepen de aannemers wel tegen enkele uitdagingen aan bij de afbraak van het gebouw. Ze moesten onder de boog door om het oude gebouw te slopen en palen te plaatsen voor de constructie van de appartementen. Ook de smalle straat waar De Gouden Lanteern gelegen is, maakte de toegang met kranen en machines moeilijker. 

De gekende boog bemoeilijkte het sloopwerk, maar is een geliefd facet onder stadsbewoners.

Oase van rust

Heel wat uitdagingen dus, maar het resultaat mag er zijn. Waar de gevel vroeger gekleurd was, koos Vitruvi ervoor de baksteen bloot te laten. Zo komen de brede boog en stalen lantaarn volledig tot hun recht. De naam De Gouden Lanteern blijft als herinnering aan het verleden op de façade.  Ook de opvallende gouden plaatbekleding van het appartementsgebouw knipoogt naar de naam. Nog een eyecatcher aan de ingang zijn de handige, ingewerkte eSafe-pakketbrievenbussen voor het gemak van de bewoners. Wandel je onder de boog van de façade door, dan kom je in een gemeenschappelijke tuin waar de terrassen van de negen appartementen op uitkijken. Een oase van rust in de levendige binnenstad. 

Ook het interieur is tot in de puntjes afgewerkt.

Met enkele slimme details zette Vitruvi in op de sfeer van de cinema. Jonas Van Poucke: “Zo vonden we een oude projector terug en plaatsten die centraal en overdekt in de buitenruimte. De tuinverlichting is gemaakt van hergebruikte cinemaverlichting. Pronkstuk is een replica van de oude lantaarn die destijds op de gevel prijkte, maar verloren ging. De mensen waren erg enthousiast over onze aanpak en op ons voorstel volgde geen enkel bezwaarschrift. Via de poort in de gevel kunnen nieuwsgierige voorbijgangers een blik werpen in de tuin waar ze misschien ooit een film keken of een concert bijgewoond hebben.”     

SL Pleisterwerken – Pleisterwerken

De afwerking van de binnenmuren van de appartementen, de stadswoning en de traphal van de Gouden Lanteern werden toevertrouwd aan de ervaren handen van SL Pleisterwerken uit Bavikhove. Al sinds 2004 is het team van Diego Soetaert aan het werk in West-Vlaanderen en daarbuiten. Door eigen mensen en onderaannemers in te schakelen waar nodig, heeft SL Pleisterwerken de flexibiliteit om grote projecten te bolwerken tot in de kleinste details.

Zaakvoerder Diego:  “Pleisterwerk is de eerste stap in de afwerking van een project en van groot belang voor het eindresultaat. De planning was hier erg belangrijk, want we werkten met strakke deadlines, net als iedereen die voor of na ons kwam. Nadat de meeste grote werken zijn beëindigd, keren onze stielmannen steeds terug om de laatste details en het nodige opstopwerk te verzorgen. Zo kunnen de panden piekfijn opgeleverd worden op het afgesproken moment. Iedereen tevreden, daar doen we het graag voor!”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Vitruvi (Kortrijk)
Architect GC architecten (Meulebeke)
Aannemer afbraakwerken Stadsbader Nicolas NV (Harelbeke)
Aannemer ruwbouw Deforche Bouw (Zonnebeke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details