Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Vlotte afwatering op dakterras van nieuw kantoorgebouw

Tweed-Brussel-0909-1021
Voor de afwatering van de verschillende terrassen zijn er Profiline-afvoerkanalen geplaatst, die een totale lengte van 110 meter bestrijken.

Tekst | ACO

Beeld | ACO, Marc Sourbron

11 augustus 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

In het hart van de Brusselse Zavelwijk, dicht bij het Egmontpark, springt Tweed meteen in het oog. Dit passieve, modulaire, lichtrijke en ecologische kantoorgebouw telt twaalf verdiepingen en vervangt het oude gebouw van de Compagnie Intercommunale Bruxelloise des Eaux. Het ruime terras van 260 vierkante meter biedt een uniek en adembenemend uitzicht op de stad. Het efficiënte lineaire drainagesysteem is discreet geïntegreerd en voldoet ruimschoots aan de huidige normen. 

“Vanaf het begin van het Tweed-project, dat in opdracht van Macan Development en AG Real Estate gerealiseerd werd, situeerde het gebouw zich in het hogere segment van de Brusselse vastgoedmarkt”, zegt Marek Kisielewicz, architect en gedelegeerd bestuurder bij ALTIPLAN° architects. “Zijn positie in de stad, tegenover het Justitiepaleis, geeft Tweed een specifieke identiteit die de architectuur benadrukt via sobere lijnen en die de band met de omringende bebouwing versterkt, met name door de bestaande volumewerking en materialiteit door te trekken.” 

“De Profiline-kanalen garanderen de beoogde technische prestaties en voldoen perfect aan de huidige normen”, vertelt Marek Kisielewicz.

Gebouw met ruim dakterras

De voorgevel van Tweed is sober vormgegeven, op basis van een grid in natuursteen. Het metalen buitenschrijnwerk en de beglazing zijn zowel op een klassieke als eigentijdse manier gerealiseerd. De twee bovenste ver-diepingen van het gebouw zijn naar achteren getrokken om het niveau van de kroonlijst te benadrukken en te verbinden met die van de twee naburige gebouwen. De verticale circulatie leidt naar het dak, dat dienstdoet als een ruim terras dat makkelijk toegankelijk is dankzij de technische details die een drempelloze overgang tussen binnen en buiten garanderen. “Dat is mogelijk dankzij de Profiline-kanalen van ACO, die de beoogde tech-nische prestaties garanderen en perfect voldoen aan de huidige normen”, vertelt Kisielewicz. 

Via de Profiline-kanalen belandt het water rechtstreeks op de dakdichting. Het kanaal bevindt zich op dezelfde hoogte als de terrastegels.

Het belang van een goede afwatering

Voor de afwatering van de verschillende terrassen zijn er Profiline-afvoerkanalen geplaatst, die een totale lengte van 110 meter bestrijken. Jeroen De Vlaminck, Project Manager bij aannemer BAM Interbuild, kende ACO al langer, maar het was wel de eerste keer dat hij met Profiline werkte. Zowel de levering als de plaatsing van het product verliepen uitermate vlot. “Uiteraard lazen we eerst de plaatsingsvoorschriften, maar dankzij het gebruiksgemak en het bijkomende advies van ACO wees de installatie zichzelf uit. De onderaannemer plaatste tegeldragers onder het kanaal om een perfecte uitlijning te garanderen”, zegt De Vlaminck.

Het kanaal, dat tegen de gevel ligt, zal ook slagregen opvangen, waterinsijpeling voorkomen en voor een vlotte doorstroming naar de onderliggende afwateringslaag zorgen”, vertelt Dries Aerts.

Het afwateringssysteem is geïntegreerd in een keramische terrasvloer op tegeldragers die drempelluw moest zijn. Via de Profiline-kanalen belandt het water rechtstreeks op de dakdichting. Het kanaal bevindt zich op dezelfde hoogte als de terrastegels. Dries Aerts, Product Manager bij ACO, omschrijft het eindresultaat als een combinatie van esthetiek én functionaliteit. “Het kanaal, dat tegen de gevel ligt, zal ook slagregen opvangen, waterinsijpeling voorkomen en voor een vlotte doorstroming naar de onderliggende afwateringslaag zorgen.” 

Het afwateringssysteem is geïntegreerd in een keramische terrasvloer op tegeldragers die drempelluw moest zijn.

Ook smeltwater en opspattende regen

Het Profiline-systeem is bovendien conform de Technische Voorlichtings-fiche 244 van het WTCB. “In België wordt die WTCB-regel helaas te vaak genegeerd bij terrassen op tegeldragers of houten vloerplanken”, zegt Aerts. “Die worden doorgaans geplaatst met open voegen, zodat regen en sneeuw kunnen insijpelen, waardoor een afwateringskanaal overbodig lijkt.” Met sneeuw die zich ophoopt tegen de gevel en opspattende regen wordt er in dergelijke gevallen geen rekening gehouden, zegt de Product Manager. “Met Profiline, dat voldoet aan de TV244, voer je al het smeltwater en opspattende regen wel eenvoudig en snel af. Bovendien is het enkel op die manier mogelijk om de drempel te verlagen.” Aerts is dus zeer tevreden dat de architect overtuigd is van dat systeem: “Een goed afwateringskanaal is van cruciaal belang bij dergelijke terrassen.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details