Platform voor de bouw
Voedingsbedrijf investeert in fabriek van de toekomst
De eerder gesloten productie- en stockagevolumes contrasteren mooi met de kantoorzone, die zich boven de laadkades bevindt.

Voedingsbedrijf investeert in fabriek van de toekomst

Om de razendsnelle groei te kunnen bijbenen, investeerde DV Fresh maar liefst 17 miljoen euro in een ‘fabriek van de toekomst’. Naast de transformatie van de bestaande productiehal omvatte het project ook de bouw van een gloednieuw volume waar automatisering en digitalisering de scepter zwaaien. Logischerwijze is dit progressieve karakter ook doorgetrokken in de architectuur, die dankzij een subtiel lijnenspel en contrasterende kleuren bijzonder eigentijds oogt.

Naast het versnijden en verpakken van verse groenten produceert DV Fresh ook kant-en-klare maaltijdsalades voor de retail- en foodservice-sector in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1998 zetten zaakvoerders Dirk en Hilde Verkinderen in op innovatie en kwaliteit. Zo ontwikkelen ze innovatieve snijtechnieken, creatieve recepturen en gepersonaliseerde verpakkingsmethodes. Met succes, want de onderneming kende een razendsnelle groei. Al snel besefte het echtpaar dat een uitbreiding zich vroeg of laat zou opdringen. Toen de aanpalende site van Lafaut in 2016 te koop werd aangeboden, grepen Dirk en Hilde de kans met beide handen. “Zo konden we onze site uitbreiden tot 34.000 m², wat heel wat extra toekomstmogelijkheden bood”, vertellen ze. “We wisten dat maximale automatisering de manier was om de concurrentie het hoofd te blijven bieden. Daarom vatten we het idee op om een extra volume te bouwen en het geheel in te richten als een ‘factory of the future’.”

Gestapelde functies

De bestaande fabriek werd omgebouwd tot een productiehal waar de groenten worden gewassen, versneden en gedroogd. Via een intermediaire koelcel bereiken deze halffabricaten het nieuwe volume, waar ze verder worden verwerkt, verpakt en opgeslagen. De nieuwbouw beslaat een vloeroppervlakte van 10.000 m² en omvat een verpakkingshal, een automatisch opslag- en leeggoedmagazijn, koelcellen en een grote expeditieruimte. “We kozen voor een solide betonnen constructie met twee niveaus”, aldus de zaakvoerders. “Door de verschillende functies te stapelen, kunnen we de ruimte beter benutten, de zones volledig gescheiden houden en ook ons energieverbruik optimaliseren. Bovendien kreeg de site een veel nettere aanblik omdat de opslag van het leeggoed in het gebouw geïntegreerd is.”

De architect ontwierp een concept waarbij gladde lichtgrijze betonpanelen en donkere sandwichpanelen elkaar afwisselen.

Architecturaal plaatje klopt

De eerder gesloten productie- en stockagevolumes contrasteren mooi met de kantoorzone, die zich boven de laadkades bevindt. “Naast extra kantoren voorzagen we daar ook een ruim opleidingslokaal, een volwaardige testkeuken en een goed uitgeruste
demokeuken”, aldus Dirk en Hilde Verkinderen. “Dit onderdeel van het nieuwe gebouw kenmerkt zich door open gevels met een intrigerend lijnenspel. R-Architekten ontwierp immers een concept waarbij gladde lichtgrijze betonpanelen en donkere sandwichpanelen elkaar afwisselen. In combinatie met naturel schrijnwerk resulteert dit in een sober en tijdloos gebouw dat toch progressiviteit, creativiteit en functionaliteit uitstraalt. Kortom: het architecturale plaatje stemt volledig overeen met de visie van DV Fresh en weerspiegelt waar we als bedrijf voor staan. Vandaag zijn we bezig met de opstart van de nieuwe fabriek. We zijn positief verrast over de vele voordelen die de nieuwe lay-out en de bijbehorende flow met zich meebrengen. Het is nu al duidelijk dat we met deze investering perfect kunnen inspelen op ons groeitraject, waarin innovatieve producten met toegevoegde waarde en complexiteit de hoofdrol spelen.”    

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
DV Fresh (Pittem)

Architect
R-Architekten (Oostende)

Hoofdaannemer(s)
Beaver Construct (Lendelede)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details