Platform voor de bouw
Voldoen ondergrondse infrastructuren aan alle kwaliteitseisen?
Als onafhankelijke speler helpt het IKT de kwaliteit van leidingnetwerken te garanderen via onderzoek en het testen van producten. (Beeld: www.eventfotograf.in)

Voldoen ondergrondse infrastructuren aan alle kwaliteitseisen?

Want anders dan bij straten of spoorlijnen kunnen ondergrondse gebreken makkelijker aan het oog ontsnappen. Een rekening die uiteindelijk bij niemand anders dan de burger belandt.

Anders dan in België of Nederland moet iedere Duitse grondeigenaar kunnen aantonen dat de installaties op zijn eigendom waterdicht zijn. Alleen ontbreekt het sommige burgers aan de nodige kennis om aan die voorwaarde te voldoen. En dus moeten gemeenteambtenaren vaak te hulp schieten om vragen te beantwoorden. Om hen daarbij te ondersteunen, werd in 1994 in het Duitse Gelsenkirchen het IKT opgericht, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor ondergrondse constructies dat gemeenten in eerste instantie zou bijstaan in hun adviesplicht. Bijna twintig jaar later trok het instituut naar Nederland, om ook daar een afdeling te openen.

Focus op rioolrenovaties

“Onze Nederlandse vestiging is ontstaan op vraag van verschillende partijen in deze regio. De rioolrenovatiemarkt was er enkele jaren geleden sterk aan het groeien en het onderzoek naar de kwaliteit daarvan werd tot dan toe voornamelijk in Duitsland gevoerd. We voelden dat er nood was aan een eigen geaccrediteerd laboratorium in Nederland om lokale netwerkbeheerders, ingenieursbureaus en bedrijven efficiënter te ondersteunen, ook in
België”, vertelt Sebastiaan Luimes, vestigings-manager bij IKT in Nederland.

Sinds 2013 beschikt het IKT niet enkel over een hoofdkantoor in Duitsland, maar ook over een gecertificeerd laboratorium in Nederland. (Beeld: www.eventfotograf.in)

CIPP-liners

95% van alle rioolrenovaties gebeurt aan de hand van CIPP-liners. In tegenstelling tot buizen die in de fabriek geproduceerd worden, krijgen CIPP-liners pas bij het uitharden op de bouwplaats hun definitieve geometrische en mechanische eigenschappen. Luimes: “Dat betekent dat de kwaliteit van de uitvoering bepalend is voor het eindproduct. Een van onze belangrijkste taken is dan ook de onafhankelijke keuring van proefstukken die ons worden toegestuurd door opdrachtgevers, om te bepalen of voldaan wordt aan de kwaliteitscriteria.”

Opleidingen

Naast de keuring van producten en het uitvoeren van onderzoek naar hun werking en prestaties, verzorgt het IKT ook vaak werfbezoeken en opleidingen: “Daarmee willen we een antwoord geven op veelgestelde vragen en de kennis in de sector vergroten. In eerste instantie ging dat vooral over CIPP-liners, maar vandaag organiseren we ook cursussen rond putrenovaties en wortelingroei in leidingen. Dat laatste is nieuw in ons aanbod, naar aanleiding van een onderzoek dat we momenteel voeren in onze eigen proeftuin. Boomwortelgroei in leidingen is een groot probleem en er zijn verschillende methodes om dat tegen te gaan, zoals doeken of platen. Maar er is nog nooit concreet onderzocht of die middelen wel effectief zijn. In 2022 zullen we de resultaten van onze studie presenteren op de Floriade in Almere, de zevende wereldtuinbouwtentoonstelling in Nederland.”

Hoewel materiaalkeuringen in het labo tot de voornaamste activiteiten van het IKT behoren, organiseert het instituut ook opleidingen om de kennis in de sector te vergroten. (Beeld: www.eventfotograf.in)

Nieuwe testhal

Recent heeft het IKT een Europese subsidie ge-kregen om een nieuwe testhal te bouwen in Duitsland, die vooral gericht zal zijn op onderzoek naar de gevolgen van extreme regenbuien. Luimes: “Regenwater moet natuurlijk kunnen afvloeien en mag niet in de straten achterblijven. Dankzij deze hal zullen we onderzoek kunnen voeren naar
producten die daar oplossingen voor bieden. Zo zijn we meteen ook een Europees instituut en kunnen we in de toekomst nog meer studies doen naar de impact van de klimaatverandering.”

Alles voor de burger

Hoewel de rechtstreekse doelgroep van het IKT bestaat uit gemeenten, bedrijven en netwerkbeheerders, staat al het werk van de non-profitorganisatie in functie van de burger: “We hebben geen aandeelhouders aan wie we onze omzet moeten verantwoorden. Ons enige doel is het verzekeren van een constante kwaliteit voor alle ondergrondse infrastructuren in België en Nederland. Als die kwaliteit ontbreekt, draait de belastingbetaler daarvoor op. We werken dus eigenlijk enkel en alleen voor de burger, en dat is een mooie drijfveer”, besluit Luimes.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details