Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Volledig geïntegreerde glasgevel met screens garandeert perfect werkklimaat

hannibal_roeselare_fixscreen_minimal_cw50_90391

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Renson

14 maart 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Creativiteit heeft ademruimte nodig. Via de glasgevel aan de voor- en achterzijde van het nieuwe Hannibal-gebouw baadt het team alvast in het licht. Het open uitzicht naar buiten en de groene omgeving zorgen voor de nodige inspiratie. Om op elk moment van de dag optimaal te kunnen werken, is de achtergevel uitgerust met geïntegreerde screens die reflectie voorkomen en tegelijk het contact met buiten bewaren.

Jan Lein: “Achteraan zijn screens geïntegreerd voor het invallend zonlicht, terwijl dat vooraan niet nodig was.”

Een brede kijk op marketing, communicatie en de wereld. Dat vraagt om een open blik op de omgeving. Op de site van een voormalige stadstuin met een prieeltje in het midden bood de authentieke, groene omgeving het ideale motief om binnen en buiten met elkaar te verbinden. “Bovendien is natuurlijk licht in een designomgeving cruciaal”, benadrukt Kristof Carrein, een van de zaakvoerders van Hannibal. “Al vroeg in het proces was daarom duidelijk dat de gevels maximaal beglaasd zouden zijn. We lieten enkele beschermde bomen inventariseren en plantten nieuw groen aan om een rustgevende omgeving te creëren rondom ons kantoor. Want rust in de omgeving creëert rust in het hoofd.”

“Natuurlijk licht is cruciaal in een designomgeving”, benadrukt Kristof Carrein.

Uitgekiend concept voor naadloos effect

Een glasgevel realiseren met de dimensies die de architect en bouwheer voor ogen hadden, vereiste de nodige expertise. Lein Aluminium kwam als sterkste partner naar voren. Met de ConceptWall 50 en de Fixscreen Minimal Curtain Wall 50 co-development van Reynaers Aluminium en Renson ging het team van Lein Aluminium aan de slag. “Dat systeem vulden we aan met decoratieve aluminium profielen en plaatwerk, met het oog op een perfecte integratie. De uitdaging bestond erin de voor- en achtergevel visueel eenzelfde look-and-feel te geven, maar dan wel met andere elementen. Zo zijn achteraan screens geïntegreerd voor het invallend zonlicht, terwijl dat vooraan niet nodig was”, legt projectmanager Jan Lein uit. 

Het bedrijf is vertrouwd met zowel Reynaers Aluminium als Renson. Het maakte hen een ideale partner om het eerste project met de Fixscreen Minimal Curtain Wall 50 uit te voeren. Mieke Tielemans (Renson): “Reynaers Aluminium als expert in aluminium oplossingen voor ramen, deuren en gevels, en Renson met zijn expertise op het vlak van zonwering hebben elkaar gevonden. De ambitie om nog mooiere projecten te realiseren heeft ons samen aan de R&D gezet voor een finetuning van de match tussen onze producten: minder profielen verwerken, minder schroeven … De stappen voor het realiseren van een perfecte glasgevel wisten we te minimaliseren. Samen doorliepen we de testing en accreditatie. Onze aannemers zijn dus zeker van een vlotte verwerking en een geslaagde uitvoering. Dankzij de geïntegreerde oplossing behouden architect en bouwheer de nodige ontwerpvrijheid.”

De uitdaging bestond erin de voor- en achtergevel visueel eenzelfde look-and-feel te geven, maar dan wel met andere elementen.

Logistieke en technische uitdaging

Voor een perfecte integratie van de glasgevel in het gebouw en de omgeving voerde Lein Aluminium bijna 200 vierkante meter plaatwerk uit voor de uitbekleding. Precies dat detailwerk geeft de achter- en de voorgevel een gelijkaardige
uitstraling. Jan Lein: “Met 80 uur voorbereiding, 380 uur productie en zo’n 780 uur plaatsing komen we op ruim 1.200 werkuren voor dit project. Exclusief de plaatsing van het glas. De complexe uitdaging maakte deze realisatie net zo uniek. Als team verlegden we graag mee de grenzen voor dit referentieproject.”

Ook in logistiek opzicht bracht de uitvoering de nodige complexiteit met zich mee. Vooral de grote gevel achteraan het gebouw krijgen, had wel wat voeten in de aarde. Meermaals moesten weggezakte machines uit de grond getrokken worden, maar Lein liet zich niet tegenhouden. Zowat een jaar na de verhuis is Hannibal-zaakvoerder Kristof Carrein nog steeds tevreden met de gemaakte keuzes. “Ook het hoogisolerende drievoudige ingewerkte ConceptPatio 155-LS-schuifsysteem aan de achtergevel en de automatische voordeur vormen een echte eyecatcher. Net als de screens natuurlijk, die veelvuldig gebruikt worden door onze medewerkers.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details