Platform voor de bouw
Zorg

Voor alle funderingen en beschoeiingen

IMG_5409
De heterogene ondergrond en de aanwezigheid van relatief harde zandlagen vereisten de juiste keuze van technieken en machines. (Beeld: De Waal Solid Foundations)

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Charles-Luka Schweizer & De Waal Solid Foundations

22 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Gezien de zware belastingen kregen drie gebouwen op de site van Borgerstein een paalfundering. Om de garantie op een perfecte uitvoering te verkrijgen, werd deze opdracht toegewezen aan De Waal Solid Foundations. Een logische keuze, want deze specialist heeft op het vlak van kennis, personeel en machines alle troeven achter de hand om op de meest uitdagende ondergronden toch een solide fundering te realiseren.

De Waal Solid Foundations installeerde in Borgerstein een zevenhonderdtal dubbel grondverdringende schroefpalen. (Beeld: De Waal Solid Foundations)

Omdat de site van Borgerstein gekenmerkt wordt door een heterogene quartaire zandgrond, werd beslist om het hoofdgebouw en de twee achterliggende volumes op palen te funderen. “Het was een project met de nodige uitdagingen”, vertelt Damien Sneyers, BU Manager Palen van De Waal Solid Foundations. “De heterogene ondergrond en de aanwezigheid van relatief harde zandlagen vereisten de juiste keuze van technieken en machines om de werkzaamheden binnen de vooropgestelde timing te kunnen uitvoeren. Het was dus niet verwonderlijk dat de hoofdaannemer bij ons kwam aankloppen. Enerzijds hebben we al vele keren uitstekend samengewerkt met Vanhout. Anderzijds beschikken we over alle middelen om dergelijke opdrachten uit te voeren.”

De paalfundering van drie gebouwen werd in amper twintig dagen gerealiseerd. (Beeld: Charles-Luka Schweizer)

Internationale speler

In 2017 besloten De Waal Palen, Wig Palen en Olivier Funderingstechnieken de handen in elkaar te slaan. Het resultaat is De Waal Solid Foundations, een bedrijf dat op Europees vlak meespeelt. Vandaag is de firma actief in de Benelux, Frankrijk, Polen en Roemenië. “We zijn de enige speler in België die simultaan een grotere hoeveelheid werven kan uitvoeren”, aldus Damien Sneyers. “Jaarlijks realiseren we gemiddeld achthonderd opdrachten die qua omvang en type sterk kunnen variëren. Woningen, gsm-masten, appartementen- en kantorencomplexen, industriebouw, waterzuiveringsstations, raffinaderijen, distributiecentra, tunnels en bruggen: het behoort allemaal tot ons expertise-domein. Onze sterkte is vooral dat we zowat alle mogelijke technieken onder de knie hebben. We beschikken over de kennis en de machines voor opdrachten met trillingsvrije dubbel grondverdringende schroefpalen, prefab heipalen, in de grond gevormde geheide palen, schroefpalen met gedeeltelijke wegpersing en verbuisde boorpalen. Ook als er binnen een bestaand gebouw moet worden gewerkt, kunnen we oplossingen bieden met kleine machines, meer bepaald in de vorm van koker- en micropalen. Voor bouwputten kunnen klanten bij ons terecht voor de klassieke berliner- en secanspalenwanden, alsook de nieuwste CSM-beschoeiingstechnieken. Last but not least bieden we beschoeiingen met kokerpalen aan en specialiseren we ons in het aanleggen van geluidswanden met metalen profielen.”

Omdat de site van Borgerstein gekenmerkt wordt door een heterogene quartaire zandgrond, werd beslist om drie gebouwen op palen te funderen. (Beeld: Charles-Luka Schweizer)

Razendsnelle uitvoering

De Waal Solid Foundations biedt met andere woorden de garantie op de juiste oplossing. En dat binnen een uiterst korte tijdspanne. “De markt weet dat we erg snel kunnen schakelen”, verduidelijkt Damien Sneyers. “In Borgerstein hebben we de verwachtingen zelfs overtroffen. We installeerden er een zevenhonderdtal dubbel grondverdringende schroefpalen, met paalbelastingen van 60 tot 100 ton. Ze werden stuk voor stuk voorzien van een schroefvormige paalschachtdiameter 36/56 cm tot op een diepte van ongeveer 10 meter. Uiteindelijk hebben we in dit project twee medium krachtige machines ingezet met boormotoren van 28 ton/meter. En dat bleek de juiste beslissing, want we slaagden erin om deze omvangrijke klus in een periode van amper twintig dagen te klaren!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details