Platform voor de bouw
Voorliefde voor projecten met een breed maatschappelijk belang
De nieuwe polikliniek in Temse kenmerkt zich door een leesbare schaal aan te bieden binnen de woonwijk en de zorgcampus.

Voorliefde voor projecten met een breed maatschappelijk belang

Architektenburo Jef Van Oevelen bestaat uit een dynamisch team van vijftien vakkundige medewerkers. Begin 2021 werd het bestuur, dat voorheen uitsluitend uit zaakvoerder Jef Van Oevelen bestond, uitgebreid met Frank Moyson en Age Van Oevelen. Niet alleen werden een nieuw bedrijfslogo en een kersverse huisstijl ontwikkeld die de frisse wind doorheen het kantoor kracht bijzetten. Architektenburo Jef Van Oevelen is nu ook actief in de meest uiteenlopende architectuursectoren.

Architektenburo Jef Van Oevelen is een middelgroot architectenbureau in het Antwerpse (Ekeren), wat meteen ook het voornaamste werkterrein van het bureau is. Na het doorlopen van een periode van stage en samenwerking op het architectenbureau van Georges Baines en na het behalen van enkele architectuurprijzen in sociale huisvesting als zelfstandig architect, richtte Jef Van Oevelen in 1988 zijn eigen architectenbureau op. Met een tweetal zelfstandige medewerkers was het bureau tijdens zijn beginperiode voornamelijk actief in de huisvestingssector, maar algauw werden ook openbare gebouwen in de orderportefeuille opgenomen.

De wandeling doorheen het park sluit naadloos aan op de gaanderij doorheen het ontmoetingscentrum.

Sociaal verantwoorde architectuur

Architektenburo Jef Van Oevelen kan dus bogen op een jarenlange expertise: een achttal jaar in het bureau van Georges Baines en meer dan 33 jaar in de eigen praktijk, samen met een groep jonge, enthousiaste medewerkers. “Zo hopen wij ook in de toekomst onze schouders te kunnen zetten onder interessante projecten met maatschappelijk belang, waarbinnen we op zoek kunnen gaan naar creatieve oplossingen en een gezonde, uitnodigende wisselwerking tussen publiek en privaat”, zegt Age Van Oevelen. “Daarom is een systeem als PPS ons niet onbekend, integendeel. Het is een fijne manier om als team – waar elk lid zijn eigen expertise inbrengt – tot een maatschappelijk gedragen project te komen dat een belangrijke meerwaarde vormt voor meer mensen dan uitsluitend de beoogde doelgroep.”

Architektenburo Jef Van Oevelen heeft dus onmiskenbaar een voorliefde voor projecten met een breed maatschappelijk belang. “Bebouwde en niet-bebouwde ruimte dient steeds in balans te zijn”, stelt Age Van Oevelen. “Wij denken graag mee na over de vraag hoe we sociaal verantwoorde architectuur kunnen ontwikkelen die zich als ‘futureproof’ profileert, zonder daarbij onderhevig te zijn aan kortstondige tendensen en grillen. Om tot een gedragen project te komen, vertrekken wij steeds vanuit een onderzoek naar de wensen van de doelgroep en de omgeving waarin het project zich wil inpassen, zoals verkeersstromen, circulatie, relatie intern versus extern, duurzaamheid in al zijn facetten en niet uitsluitend beperkt tot een doorgedreven technische studie. Maar met oog voor onder andere ruimte- en materiaalgebruik. Flexibiliteit en aanpasbaarheid zijn hierbij niet enkel ‘meerwaarden’, maar zelfs ‘voorwaarden’.”

De flexibele, aanpasbare basisstructuur van ‘Schoem’ is duidelijk leesbaar in het gevelbeeld van het ontmoetingscentrum met wooneenheden.

Rationeel, leesbaar en bruikbaar

Naast private ontwikkelingen is Architektenburo Jef Van Oevelen vooral actief in sectoren als onderwijs (schoolgebouwen), zorg (woonzorgcentra, assistentie-woningen, bijzondere jeugdzorg, ouderenzorg …), sociale huisvesting en de ruimere publieke sector (ontmoetingscentra …). Age Van Oevelen: “In welke sector het project zich ook situeert: Architektenburo Jef Van Oevelen staat voor rationele, leesbare en bruikbare architectuur en gaat  telkens in dialoog met alle betrokkenen, zoekend naar het maximaal haalbare, naar alle mogelijke opportuniteiten voor bouwheer en omgeving. We geloven graag dat we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen aan een zorgzame maatschappij, waarin een aangename omgeving een grote impact heeft op het welzijn van ons allemaal.”

Enkele zeer recente toonaangevende projecten van Architektenburo Jef Van Oevelen zijn ‘Schoem’ in Hoevenen – een combinatie van dertig sociale seniorenflats, vijf zorgwoningen en een dienstencentrum – en ‘Poltem’, een nieuwe polikliniek in Temse.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details