Platform voor de bouw
Voorloper in duurzame baksteenproductie
Vandersanden zet grote stappen op het vlak van duurzame baksteenproductie.

Voorloper in duurzame baksteenproductie

Als we van onze planeet willen blijven genieten, dan moet iedereen zijn steentje bijdragen. In het geval van Vandersanden is dat een behoorlijke steen. Al jaren leveren ze grote inspanningen om te produceren met een zo klein mogelijke impact op mens en milieu. Ze investeerden in zonnepanelen, warmtekrachtkoppelingscentrales, restwarmterecuperatie, ecologische verpakkingen en zuinigere ovens. Het familiebedrijf zet sinds een aantal jaar ook zijn stenen op dieet …

De productie van bakstenen is energie-intensief. Toch kan het ook anders, bewijst Belgische baksteenfabrikant Vandersanden. Door hun collectie smalle gevelstenen uit te breiden, knippen ze drastisch in de hoeveelheid grondstoffen, de CO2-uitstoot en
het energieverbruik.

Met de collectie smalle gevelstenen knipt de baksteenfabrikant in grondstoffen en energie.

Minder materiaal, CO2, energie en logistiek

“De klassieke, volle gevelsteen is 10 centimeter diep. Door die stenen slanker te maken – tussen 7 en 7,5 centimeter – hebben we niet alleen minder grondstoffen nodig. We verbruiken ook veel minder energie en stoten dus minder CO2 uit. En door de dunnere stenen is er minder zwaar vervoer nodig”, vertelt Dominique Nassen, Product Manager Bricks bij Vandersanden. “De bouwer kan niet alleen meer isoleren, de smalle gevelsteen is ook goedkoper. In een tijd dat het bouwbudget onder druk staat door prijsstijgingen van bouwmaterialen, is dat mooi meegenomen. In andere landen zoals Duitsland werken we ook met uitsparingen.”

Eco-baksteenstrips en eigen windturbine

Vandersanden gaat zelfs nog verder. Dominique Nassen: “In 2017 namen we in Maasmechelen onze pilootfabriek voor gebakken handvorm- en wasserstrichstrips in gebruik – als eerste in Europa. We produceren er eco-baksteenstrips van 2 cm. Die zagen we niet uit volle stenen, maar we vormen ze in speciale mallen. Dat scheelt 70 % grondstoffen en 50 % energie.”

In mei 2022 nam Vandersanden op zijn site in Lanklaar een eerste eigen windturbine in gebruik. Die levert jaarlijks 10.000 megawattuur energie. Op dezelfde site komt ook een pilootfabriek voor de productie van gevelstenen die uitharden met CO2.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?