Platform voor de bouw
Vooruitstrevende kantoorinrichting en smart solutions garanderen optimaal werkcomfort
“Voor medewerkers is het veel aangenamer om op kantoor te vertoeven als er sprake is van voldoende huiselijkheid en comfort”, weet Dieter Rauwoens.

Vooruitstrevende kantoorinrichting en smart solutions garanderen optimaal werkcomfort

Een goede bedrijfsleider beseft dat de gezondheid en het welzijn van zijn personeel hand in hand gaan met een aangenaam werkcomfort. Maar ook energie- en kostenefficiëntie zijn uiteraard belangrijke prioriteiten in hedendaagse kantooromgevingen. “Al deze aspecten kunnen we optimaliseren aan de hand van performante totaaloplossingen, van kantoorinrichting over smart building solutions tot relighting”, vertelt Dieter Rauwoens, Department Manager bij Equans Belux.

Relighting is een brandend actuele kwestie, aangezien Europa de productie van tl-lampen in september 2023 definitief een halt toeroept. (Beeld: David Plas Photography)

Wie kwalitatieve kantoorinrichting zegt, zegt LOG. Deze Equans-afdeling bestaat uit interieurarchitecten, projectmanagers en tekenaars die resoluut focussen op ‘new ways of working’. “Sinds de coronacrisis is onze manier van werken sterk veranderd. Aangezien thuiswerk inmiddels ingeburgerd is, is het kantoor van de toekomst eerder een plek waar mensen samenkomen om rond bepaalde topics te vergaderen. Lees: meetingrooms en ontmoetingsplekken worden belangrijker dan individuele bureaus. Bovendien is het voor medewerkers veel aangenamer om op kantoor te vertoeven als er sprake is van voldoende huiselijkheid en comfort”, legt Dieter Rauwoens uit. “Dit alles heeft een doorslaggevende impact op de ruimtelijke inrichting, de keuze van het meubilair, de decoratie enzovoort. Dankzij eigen projectmanagers kan LOG volledige bouwkundige (her)inrichtingen voor zijn rekening nemen, zoals het momenteel volop aan het demonstreren is in een project voor de Vlaamse Gemeenschap. Het vermogen om totaalprojecten uit te voeren, als ‘single point of contact’ voor de klant te fungeren én ook het planbeheer te verzorgen, onderscheidt LOG van de vele concullega’s in de kantoorinrichtingssector.”

“In het kantoor van de toekomst worden meetingrooms en ontmoetingsplekken belangrijker dan individuele bureaus”, benadrukt Dieter Rauwoens. (Beeld: David Plas Photography)

Meten is weten

Een tweede pijler waarmee Equans het verschil maakt in kantooromgevingen zijn de vele smart building solutions. Daarvoor beschikt de onderneming over een team van een tiental programmeurs die slimme toepassingen ontwikkelen. “Denk aan het meten van de gebouwbezetting, monitoring van de luchtkwaliteit via CO2-detectie, opvolging en optimalisatie van het energieverbruik op basis van de IPMVP-methode, toegangscontrole en reservatie van vergaderzalen via gepersonaliseerde QR-codes …”, somt Dieter Rauwoens op. “Al deze parameters kunnen we centraliseren in dashboards voor gebouwbeheerders, die onder het motto ‘meten is weten’ kunnen nagaan of hun gebouw naar behoren functioneert. 

Intelligent predictief onderhoud en legionellapreventie behoren eveneens tot de mogelijkheden. Tot slot zetten we sterk in op slimme verlichting, onder meer op basis van daglicht- en aanwezigheidsdetectie. Een mooi voorbeeld zijn de traphallen van het Europees Parlement, waar het verlichtingsniveau van de ledarmaturen gereduceerd wordt tot 10 % wanneer niemand de trap neemt. Qua energie-efficiëntie is dat uiteraard een wereld van verschil in vergelijking met klassieke tl-verlichting die 24 uur op 24 brandt.” 

Design & Project Management & Moving Organization door LOG voor Saint Gobain.

Meer licht, minder energieverbruik

Dit laatste brengt ons bij een derde specialiteit van Equans: relighting. Een brandend actuele kwestie, aangezien Europa de productie van tl-lampen in september 2023 definitief een halt toeroept. Vanaf dat moment zullen alle bestaande installaties omgevormd worden naar energiezuinigere ledverlichting. “Een kolfje naar de hand van ledealight, een negenkoppig bedrijf met meer dan tien jaar ervaring dat sinds 2020 deel uitmaakt van onze groep”, vertelt Dieter Rauwoens. “Zij bieden een totaaloplossing aan: ze gaan ter plaatse om de situatie te analyseren, doen een lichtstudie en leveren de geschikte oplossing, waarbij er verschillende opties zijn. Klanten kunnen allereerst kiezen voor ‘relamping’, waarbij een bestaande tl-lamp vervangen wordt door een ledvariant. Een tweede mogelijkheid is ‘relighting’, waarbij de volledige armatuur vervangen wordt, inclusief lichtstudie om de lichtverdeling te optimaliseren. De derde optie is ‘remastering’, waarbij we een ledstrip integreren in het bestaande verlichtingstoestel. Dit laatste is iets waarmee we echt een toegevoegde waarde bieden, aangezien er sprake is van minder materiaalverlies en vervangbare componenten. Het eindresultaat ziet er vaak hetzelfde uit als de bestaande situatie, terwijl het energieverbruik tientallen procenten lager ligt. Bovendien kunnen we extra functionaliteiten toevoegen, zoals kleurvariatie. Dat hebben we bijvoorbeeld al toegepast in het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas, waar naargelang de lichtinval en de tijd van het jaar een passende sfeer kan worden gecreëerd.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details