vrienden-der-blinden_gevel-kopieren

Aan de buitenkant geeft thermowood het opleidingscentrum een unieke uitstraling.

02:41
11-04-2019

Vrienden der Blinden, Koksijde | Nieuw opleidingscentrum voor blindengeleidehonden

Dertien nieuwe kennels en een uitgebreid multifunctioneel gebouw: het opleidingscentrum van Vrienden der Blinden in Koksijde kreeg een grondige facelift. Voortaan kunnen er elk jaar vijf blindengeleidehonden meer worden opgeleid. Een welkome extra gezien de huidige wachtlijsten. De combinatie van staal- en houtskeletbouw zorgde voor een vlot bouwproces, de houten gevelbekleding voor de mooie integratie in de omgeving.

vrienden-der-blinden_atrium-kopieren

Het ruime atrium baadt in natuurlijk licht dankzij de grote glaspartijen en de open kern van het gebouw.

 

Vzw Vrienden der Blinden leidt assistentiehonden op voor blinden en slechtzienden. Vanuit het opleidingscentrum in Koksijde helpt het elk jaar een tiental hulpbehoevende mensen aan een levenspartner en dagelijkse gids op vier poten. Het voormalige opleidingscentrum – een oud hoevegebouw – was te klein geworden en had bovendien te maken met betonrot en asbestverontreiniging. Aannemer Braet brak de oude schuur met kennels af en voerde de beoogde nieuwbouwplannen uit, van de rioleringsaanleg tot en met de gevelbekleding. “Een staalstructuur vormde de basis voor de nieuwbouw. Die vulden we verder in met houtskeletelementen. Een vlotte een stijlvolle manier van bouwen”, zegt zaakvoerder Xavier Braet. Dankzij haar volledig nieuwe, multifunctionele gebouw en de extra kennels kan de organisatie zich opnieuw ten volle wijden aan haar nobele missie.

Lichtrijk atrium

Het opleidingscentrum ontvangt zo’n 160 groepen per jaar. Naast die bezoekers komen de mensen die stage lopen met een assistentiehond geregeld langs en is er een vast personeelsbestand van twaalf personen. In het nieuwe gebouw zijn voldoende lokalen en sanitair voorzien, uiteraard
allemaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

vrienden-der-blinden_overzicht-kopieren

Het multifunctionele gebouw is gekoppeld aan dertien nieuwe kennels.

 

Het gelijkvloers biedt onder meer plaats aan een kantoor voor de veearts, opslagruimte voor de voeding en een leslokaal. De lichtrijke inkom bevindt zich centraal in het volume. Het ruime atrium baadt in natuurlijk licht dankzij de grote glaspartijen en de open kern van het gebouw. De bureaus en de technische ruimte zijn ondergebracht op de bovenver-dieping. De patio zorgt er voor een rustgevend effect.

Rode accenten

In het administratieve volume overheersen vooral witgrijze tinten. Zij houden de uitstraling licht en luchtig. Her en der zijn er verschillende rode accenten aanwezig. Geen toevallige keuze. Ze verwijzen naar het logo van Vrienden der Blinden: een rood silhouet van de kop van een herdershond met een blindenstok in zijn muil.

Een slanke glasconstructie in plaats van klassieke balustrades: dat is de stijlvolle valbeveiliging in het nieuwe opleidingscentrum van Vrienden der Blinden.

 

“Tegelijk is het een signaalkleur voor de mensen met een visuele beperking die over de vloer komen”, vult architect Dries Hauspie van Architectenbureau Vanbecelaere en Hauspie aan. “Je vindt de rode
accenten op verschillende focuspunten, zoals een
aantal deuren en de trapleuningen.” Naast de
knipoog naar het logo en de signalisatie geeft de rode kleur het interieur een hedendaagse toets, zij het zonder te overheersen. 

Kennels met vloerverwarming

De opleiding van de honden neemt ongeveer een jaar in beslag. Uiteraard worden de dieren ondertussen goed verzorgd bij Vrienden der Blinden. Zo zijn de nieuwe kennels – dertien in totaal – uitgerust met vloerverwarming. Op het binnenplein is een hindernissenparcours aangelegd. Daar trainen de honden en geven ze demonstraties voor bezoekers.

Door de sloop van het oude opleidingscentrum en het ingesloten karakter van het perceel lag de inplanting van het project meteen vast. Het voordeel daarvan is dat het ‘oude’ binnenplein een tweede leven kreeg. Een nieuw exemplaar aanleggen was dus niet nodig, al wil de vzw haar buitenruimte in de toekomst graag nog verder uitbreiden.

Naadloze gietvloeren

Ja, het oog wil ook wat. Toch zijn heel wat materialen en technieken in eerste instantie gekozen met het oog op een optimale functionaliteit. Denk maar een de naadloze gietvloeren in de kennels en in de kantoren, want ook daar komen de honden-in-opleiding geregeld langs. De gietvloeren zijn makkelijk te onderhouden en krasbestendig.

Die doordachte materiaalkeuze zie je ook terug in de wanden en de plafonds van de kennels. Deze zijn vanaf een bepaalde hoogte bekleed met absorberende materialen. De geluidsisolatie dempt het blaffen van de honden, zodat het personeel, de bezoekers en de omgeving er geen hinder van ondervinden.

Eén met de omgeving

Aan de buitenkant geeft thermowood het opleidingscentrum een unieke uitstraling. Het zachte naaldhout is behandeld met stoom, zodat het beter bestand is tegen de weersomstandigheden en een duurzame buitenschil vormt. “Maar vooral de kleur lag aan de basis van onze keuze”, aldus Dries Hauspie. “Door de jaren heen vergrijst thermowood mooi. Op die manier zal het gebouw nog beter opgaan in zijn plattelandsomgeving.”

Ondertussen voelt de nieuwe uitvalsbasis van vzw Vrienden der Blinden zich alvast thuis in haar landelijke omgeving. Net als de honden in hun nieuwe kennels. De opleidingen zijn volop aan de gang en de toekomstige baasjes staan al te popelen om hun kameraad te leren kennen.   

Tekst: Stephanie Demasure 
Beeld: Braet/Architectenbureau Vanbecelaere en Hauspie
Participanten aan het woord

FDS – Mobiele akoestische wand

Op de eerste verdieping van zijn nieuwe opleidingscentrum geniet Vrienden der Blinden van de nodige flexibiliteit dankzij de aanwezigheid van een mobiele wand. FDS installeerde het gebruiksvriendelijke systeem. Dat de wand ook akoestisch isoleert, is mooi meegenomen.

Met bijna vijftig jaar ervaring als leverancier en monteur van mobiele akoestische wanden was het verzoek van Vrienden der Blinden een kolfje naar de hand van FDS. De keuze viel op een wand van het type Sonico 110 – 38 dB met onzichtbare profielen. “We plaatsten de wand op de eerste verdieping, tussen de instructeurskamer en de sociale dienst”, legt projectmanager Didier Degomme uit. “Dankzij de centrale ophanging is het heel eenvoudig te gebruiken. Elk paneel kan rond zijn as draaien.” Het metalen profiel waaraan de wand ophangt, bekleedde FDS – net als de panelen zelf – met HPL-laminaat. Dit alles resulteerde in een stijlvol geheel en een multifunctionele ruimte.


Borra Schrijnwerkerij – Houtskeletbouw en gevelbekleding in thermowood

Borra Schrijnwerkerij was vanaf de start betrokken bij de bouw van het nieuwe opleidingscentrum voor Vrienden der Blinden. Van de steunende constructie tot de afwerkingsdetails: in elke fase van het project leverde Borra zijn bijdrage. “We hebben veel ervaring, maar dit was toch echt een bijzonder project voor ons”, weet zaakvoerder Dieter Borra. “Meestal werken we op bestaande beton- of staalstructuren, terwijl we nu mee de basis van het gebouw konden leggen. Dat we de gevels daarna volledig mochten bekleden, maakt de puzzel compleet.” De bouwheer en de architect kozen voor een gevelbekleding in thermowood. Het thermisch verduurzaamde dennenhout is een ecologisch alternatief voor tropisch hardhout.

Ook binnenin gingen de vaklui van Borra aan de slag. Dat zie je onder meer aan de binnendeuren, een aantal binnenramen, de handgreep van de trap en de plinten in volkern. Borra was met andere woorden betrokken bij elke fase van het bouwproces. “Op die manier zagen we het complex op organische wijze ontstaan – van ruwbouw tot en met oplevering. Voor onze medewerkers is het fijn om het volledige traject te kunnen opvolgen. Vaak komen we enkel in een bepaalde fase aan bod.”


Topglass – Transparante valbeveiliging

Een slanke glasconstructie in plaats van klassieke balustrades: dat is de stijlvolle valbeveiliging in het nieuwe opleidingscentrum van Vrienden der Blinden. Glasspecialist Topglass uit Torhout installeerde de glazen wanden en houdt het zo veilig voor blinde en slechtziende bezoekers. Op uitdrukkelijk verzoek van de bouwheer maakte Topglass een extra sterke samenstelling voor de glazen wand. “Het gaat om circa 12 vierkante meter, maar met de nodige technische complexiteit”, zegt zaakvoerder Vincent Goethals. De glaswand is afgewerkt met een rode rand, die net als andere interieurelementen verwijst naar de kleur van het logo.

Toen Vincent Goethals Topglass veertien jaar geleden overnam, oriënteerde hij het bedrijf meteen volop naar speciale toepassingen met een technische achtergrond. Goethals: “Maatwerkoplossingen zijn een van onze sterktes. We onderscheiden ons onder meer dankzij onze balustrades met glasklemmen op maat. Voor complexe oplossingen staan we altijd klaar.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
vzw Vrienden der Blinden (Koksijde)

Architect
Architectenbureau Vanbecelaere en Hauspie (Veurne)

Hoofdaannemer
Braet (Nieuwpoort)

renson_lixil_garden-annex03-kopierenEiffage PIT