vrienden-der-blinden_gevel-kopieren

Aan de buitenkant geeft thermowood het opleidingscentrum een unieke uitstraling.

02:41
11-04-2019

Vrienden der Blinden, Koksijde | Nieuw opleidingscentrum voor blindengeleidehonden

Dertien nieuwe kennels en een uitgebreid multifunctioneel gebouw: het opleidingscentrum van Vrienden der Blinden in Koksijde kreeg een grondige facelift. Voortaan kunnen er elk jaar vijf blindengeleidehonden meer worden opgeleid. Een welkome extra gezien de huidige wachtlijsten. De combinatie van staal- en houtskeletbouw zorgde voor een vlot bouwproces, de houten gevelbekleding voor de mooie integratie in de omgeving.

vrienden-der-blinden_atrium-kopieren

Het ruime atrium baadt in natuurlijk licht dankzij de grote glaspartijen en de open kern van het gebouw.

 

Vzw Vrienden der Blinden leidt assistentiehonden op voor blinden en slechtzienden. Vanuit het opleidingscentrum in Koksijde helpt het elk

Tekst: Stephanie Demasure 
Beeld: Braet/Architectenbureau Vanbecelaere en Hauspie
Participanten aan het woord

FDS – Mobiele akoestische wand

Op de eerste verdieping van zijn nieuwe opleidingscentrum geniet Vrienden der Blinden van de nodige flexibiliteit dankzij de aanwezigheid van een mobiele wand. FDS installeerde het gebruiksvriendelijke systeem. Dat de wand ook akoestisch isoleert, is mooi meegenomen.

Met bijna vijftig jaar ervaring als leverancier en monteur van mobiele akoestische wanden was het verzoek van Vrienden der Blinden een kolfje naar de hand van FDS. De keuze viel op een wand van het type Sonico 110 – 38 dB met onzichtbare profielen. “We plaatsten de wand op de eerste verdieping, tussen de instructeurskamer en de sociale dienst”, legt projectmanager Didier Degomme uit. “Dankzij de centrale ophanging is het heel eenvoudig te gebruiken. Elk paneel kan rond zijn as draaien.” Het metalen profiel waaraan de wand ophangt, bekleedde FDS – net als de panelen zelf – met HPL-laminaat. Dit alles resulteerde in een stijlvol geheel en een multifunctionele ruimte.


Borra Schrijnwerkerij – Houtskeletbouw en gevelbekleding in thermowood

Borra Schrijnwerkerij was vanaf de start betrokken bij de bouw van het nieuwe opleidingscentrum voor Vrienden der Blinden. Van de steunende constructie tot de afwerkingsdetails: in elke fase van het project leverde Borra zijn bijdrage. “We hebben veel ervaring, maar dit was toch echt een bijzonder project voor ons”, weet zaakvoerder Dieter Borra. “Meestal werken we op bestaande beton- of staalstructuren, terwijl we nu mee de basis van het gebouw konden leggen. Dat we de gevels daarna volledig mochten bekleden, maakt de puzzel compleet.” De bouwheer en de architect kozen voor een gevelbekleding in thermowood. Het thermisch verduurzaamde dennenhout is een ecologisch alternatief voor tropisch hardhout.

Ook binnenin gingen de vaklui van Borra aan de slag. Dat zie je onder meer aan de binnendeuren, een aantal binnenramen, de handgreep van de trap en de plinten in volkern. Borra was met andere woorden betrokken bij elke fase van het bouwproces. “Op die manier zagen we het complex op organische wijze ontstaan – van ruwbouw tot en met oplevering. Voor onze medewerkers is het fijn om het volledige traject te kunnen opvolgen. Vaak komen we enkel in een bepaalde fase aan bod.”


Topglass – Transparante valbeveiliging

Een slanke glasconstructie in plaats van klassieke balustrades: dat is de stijlvolle valbeveiliging in het nieuwe opleidingscentrum van Vrienden der Blinden. Glasspecialist Topglass uit Torhout installeerde de glazen wanden en houdt het zo veilig voor blinde en slechtziende bezoekers. Op uitdrukkelijk verzoek van de bouwheer maakte Topglass een extra sterke samenstelling voor de glazen wand. “Het gaat om circa 12 vierkante meter, maar met de nodige technische complexiteit”, zegt zaakvoerder Vincent Goethals. De glaswand is afgewerkt met een rode rand, die net als andere interieurelementen verwijst naar de kleur van het logo.

Toen Vincent Goethals Topglass veertien jaar geleden overnam, oriënteerde hij het bedrijf meteen volop naar speciale toepassingen met een technische achtergrond. Goethals: “Maatwerkoplossingen zijn een van onze sterktes. We onderscheiden ons onder meer dankzij onze balustrades met glasklemmen op maat. Voor complexe oplossingen staan we altijd klaar.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

renson_lixil_garden-annex03-kopierenEiffage PIT