Platform voor de bouw
Onderwijs

Vrij CLB investeert in meer comfort en energiezuinigheid

27 maart 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Toen Parochiaal Centrum Ten Berg definitief de deuren sloot, zag het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding regio Gent zijn kans schoon om de hele site om te bouwen tot een toekomstgerichte uitvalsbasis. Omdat het poortgebouw beschermd is, koos het Vrij CLB nood-gedwongen voor een combinatie van renovatie en nieuwbouw. Dit resulteerde in een visueel uiterst interessant gebouw, waarin oude en nieuwe architectuur elkaar versterken

De achtergevel is gedeeltelijk afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw, die naar analogie met de oorspronkelijke achterbouw loodrecht op de straat geplaatst is.

 

Het Vrij CLB opereert al vele jaren vanop de site ‘Ten Berg’ in Sint-Amandsberg. Helaas kon het slechts één deel van het gebouw gebruiken. De rechtervleugel stond volledig leeg vanwege de slechte staat van het pand, terwijl de achterbouw dienstdeed als een parochiecentrum. Intussen is het een totaal ander verhaal, want in augustus 2019 werd de ‘nieuwbouw’ opgeleverd. “Het oude poortgebouw in de Halvemaanstraat is gerenoveerd en gerestaureerd”, vertelt Bernard Gyselinck, projectmanager bij aannemer Wyckaert. “Daarbovenop is de achterbouw vervangen door een nieuw volume met vier bouwlagen. Dit brengt de totale benutbare oppervlakte op 800 m², waarmee het Vrij CLB alle ruimte heeft om zijn activiteiten op een comfortabele manier uit te voeren.”

Het voorgebouw en de nieuwbouw zijn met elkaar verbonden door middel van een tweede volume dat evenwijdig met het poortgebouw is opgetrokken.

 

Van restauratie tot nieuwbouw

Zowel de centrale poortgevel als de zijgevels zijn onder handen genomen. “We hebben de voegen uitgeslepen en hebben ze nadien opnieuw opgevoegd”, legt Bernard Gyselinck uit. “Daarnaast hebben we de stenen en de trapgevels gereinigd en hebben we het siersmeedwerk en sommige delen in blauwe hardsteen hersteld. Er zijn nieuwe houten ramen geplaatst, maar die zijn qua uitzicht een kopie van de oorspronkelijke exemplaren. Binnenin is het voorgebouw volledig gestript en heringericht. De achtergevel is gedeeltelijk afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw, die naar analogie met de oorspronkelijke achterbouw loodrecht op de straat geplaatst is. De architecten maakten echter de keuze om het volume niet op de perceelgrens in te planten. Hierdoor ontstaat een omsloten buitenruimte tussen de oude voorbouw en dit nieuwe pand. Die zijn trouwens met elkaar verbonden door middel van een tweede volume dat evenwijdig met het poortgebouw is opgetrokken. Dit huisvest een ruime centrale traphal, die fysiek de schakel tussen oud en nieuw vormt en ook de niveauverschillen opvangt.”    

Door het nieuwe volume niet op de perceelgrens te plaatsen, ontstond er een omsloten buitenruimte.

 

Eenheid door contrast

Interessant is dat het ontwerp erin slaagt om een visueel geheel te creëren, ondanks het feit dat de nieuwbouw bijzonder progressief oogt. Deze verrijst subtiel achter de indrukwekkende toegangspoort. Omdat het hoogteverschil wordt opgevangen tot op het niveau van de zijgevels, ontstaat er een mooie eenheid. “De gevels zijn bekleed met twee varianten van thermisch verduurzaamd naaldhout”, vervolgt Bernard Gyselinck. “Gecombineerd met ramen in geanodiseerd aluminium en dorpels in inox resulteert dit in een sobere architectuur die een mooi contrast genereert met de bestaande monumentale metselgevels van de voorbouw.”

Zowel de centrale poortgevel als de zijgevels zijn volledig gerestaureerd.

 

Tegen de klok

Het volledige project werd in amper vijftien maanden gerealiseerd, inclusief de afbraakwerken. Een huzarenstukje, zelfs voor Wyckaert, een algemene bouwonderneming klasse 8 met een jarenlange ervaring op het vlak van nieuwbouw, renovatie en restauratie. “Eigenlijk hebben we gestunt, want de nieuwbouw heeft een architectuur met erg veel detaillering en een brede range aan materialen”, aldus Bernard Gyselinck. “Bovendien was het voorgebouw in een uiterst slechte staat: de muren vertoonden barsten, de constructie was erg instabiel … Dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee bij de renovatie, maar ook bij de andere werkzaamheden. We moesten er immers voor zorgen dat het voorgebouw ongehavend bleef. Vandaar dat we voor de realisatie van de nieuwe kelder een secanspalenwand hebben voorzien tegen een gedeelte van de bestaande achtergevel. Ook de technieken waren niet alledaags. Het Vrij CLB wilde een energiezuinig gebouw en koos voor geothermische verwarming en koeling via klimaatplafonds. Hiervoor waren 23 boringen tot op een diepte van 100 meter nodig. Kortom: het was een project met heel wat uitdagingen en dus meteen ook een mooi visitekaartje van onze kennis en kunde!”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details