Vrouw- en Kindziekenhuis
03:09
24-01-2019

Vrouw- en Kindziekenhuis | Leuven

Nieuwe site voor vrouw en kind op campus Gasthuisberg UZ Leuven

Binnen het masterplan voor Campus Gasthuisberg van UZ Leuven werd het bestaande Vrouw- en Kindziekenhuis uitgebreid met een nieuwbouw (Fase IVb 1 & 2). Het complex bestaat uit twee grote volumes met een ander architecturaal uitzicht en een verschillende functie. “Het functionele verschil tussen beide gebouwen is ook gematerialiseerd in de gevelbekleding”, zegt projectarchitect Stef Wevers. “Het kantoorgebouw dient zich aan als een volume in wit architectonisch beton, terwijl de gevels van het ziekenhuis bekleed zijn met lange, dunne bakstenen.”

Vrouw- en KindziekenhuisDe twee gebouwen zijn met elkaar verbonden via een glazen loopbrug, zodat medewerkers en patiënten zich makkelijk van het ene naar het andere gebouw kunnen begeven.

UZ Leuven vernieuwt Campus Gasthuisberg aan de hand van een masterplan waarin zowel onderwijs, onderzoek en navorsing als ziekenhuizen en stedelijke functies een plek krijgen. In het nieuwe Vrouw- en Kindziekenhuis (Fase IVb 1) zijn de consultatieruimtes, het dagziekenhuis, het fertiliteitscentrum, het kinderziekenhuis, de afdeling maternale intensieve zorgen en het bevallingskwartier geïntegreerd in een logisch geheel. In de aanpalende nieuwbouw (Fase IVb 2) bevinden zich hoofdzakelijk administratieve lokalen en kantoren, maar ook een ziekenhuisschool en kamers van de afdeling materniteit. “Het project is ontworpen door een THV met archipelago l ar-te, het Nederlandse bureau De Jong Gortemaker Algra (dJGA) en studiebureau Stabo”, vertelt Stef Wevers, ir. architect-partner bij archipelago l ar-te. “Wij fungeerden als uitvoerend architect. Het voorontwerp is van de hand van dJGA, en STABO stond in voor de technieken.”

Daglicht
Het complex bestaat uit twee grote gebouwen met intelligente insnijdingen in de vorm van grote patio’s, die versmallen richting eerste verdieping. “Dit om toch genoeg ziekenhuisoppervlakte te hebben”, verduidelijkt Stef Wevers. “In de gangen zorgen grote raampartijen voor een overvloedige daglichtinval. Ook de hoge inkomhal is groot en helder, met dank aan imposante glasvlakken en het overwegend witte interieur. De natuurlijke lichtinval is een van de grote troeven van de nieuwe gebouwen. In de context van healing environment is daglicht de voorbije jaren een uiterst belangrijk criterium geworden.”

Vrouw- en KindziekenhuisDe maximale natuurlijke lichtinval is een van de grote troeven.

Stedelijk weefsel
De volumes van Fase IVb kregen een specifieke eigen vormgeving en een dito architecturaal karakter. En dat architecturaal verschil past mooi binnen de stedelijke visie die deel uitmaakt van het masterplan. Stef Wevers: “De site is eigenlijk opgevat als een verkaveling met straten. Weliswaar voetgangersstraten, maar ze zijn toch 15 meter breed. Het is de bedoeling om een stedelijk weefsel te creëren. 

En daar zijn we met dit project in geslaagd. De twee gebouwen zijn wel met elkaar verbonden door middel van een glazen loopbrug, zodat medewerkers en patiënten zich makkelijk van het ene naar het andere gebouw kunnen begeven. De kracht van archipelago l ar-te zit in dit project in het uitvoeringsontwerp.

Wij zorgden voor een gedetailleerd uitvoeringsdossier waarin alles heel goed beschreven was. Daardoor stemt het eindresultaat nauw overeen met het oorspronkelijke idee van de opdrachtgever.”

Esthetische meerwaarde
Over het eindresultaat is archipelago l ar-te dan ook erg tevreden. “Vast en zeker. En we krijgen ook best veel complimenten”, aldus Stef Wevers. “Bijvoorbeeld over de baksteenkeuze voor het ziekenhuisgebouw. Gezien de prijs, was die keuze behoorlijk gewaagd. Vandaar dat de baksteen bijna uit het ontwerp gewipt werd. Gelukkig gebeurde dat niet, want de esthetische meerwaarde ervan is groot. Het is niet evident om binnen een vastgelegd budget dergelijke keuzes over de streep te trekken, maar we zijn er netjes in geslaagd om niet alleen binnen dat budget te ramen, maar ook uit te voeren. Als ik nu in en rond het gebouw loop, dan herken ik de oorspronkelijke renders. En dat is een pluim voor iedereen die aan dit project heeft meegewerkt.”   

Tekst Niels Rouvrois     |    Beeld archipelago l ar-te
Uitgelichte afbeelding: 
De hoge inkomhal is groot en helder, met dank aan imposante glasvlakken en het overwegend witte interieur.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
UZ Leuven

Architect
THV archipelago l ar-te (Leuven), De Jong Gortemaker Algra (Rotterdam, Nederland) en STABO (Leuven)

Hoofdaannemer(s) ruwbouw
Cordeel (Hoeselt)

Hoofdaannemer(s) afwerking
THV WYCOR (Wetteren) – Building Group Jansen (Meeuwen-Gruitrode) – Cordeel (Hoeselt)


Participanten aan het woord

Architectonische betongevel voor nieuwbouw op Gasthuisberg
De gevel van het nieuwe kantoorgebouw op Campus Gasthuisberg – Fase IVb 2 binnen het masterplan voor de ziekenhuissite – is bekleed met architectonisch beton, meer bepaald een traditioneel gewapend beton met een specifieke samenstelling. Een kolfje naar de hand van Decomo, dat gespecialiseerd is in het ontwerp en de productie van geprefabriceerde elementen in architectonisch beton.

Vrouw- en KindziekenhuisDe gevel van het nieuwe kantgoorgebouw is bekleed met architectonisch beton, dat voor de gelegenheid een rotsachtig uiterlijk kreeg.

In het nieuwbouwvolume dat in het masterplan Fase IVb 2 van het Vrouw- en Kindziekenhuis genoemd wordt, bevinden zich administratieve lokalen, kantoren, een ziekenhuisschool en een afdeling materniteit. “De gevel van het gebouw is bekleed met architectonisch beton, dat voor de gelegenheid een rotsachtig uiterlijk kreeg. Meer bepaald het Steinwald-motief van leverancier Reckli”, verduidelijkt Bruno Louage, projectverantwoordelijke bij Decomo. “Het architectonisch beton is in dit geval gestort op rubberen matten en voorzien van een gestructureerde oppervlakte. Het profiel en de kleur zijn een esthetische keuze. Op Campus Gasthuisberg is er gekozen voor een wit, rotsachtig motief met een profieldiepte van een paar millimeter tot een centimeter.”

Korrelig effect

Ook qua afwerking zijn er verschillende mogelijkheden zoals zuren, wassen, stralen en polijsten. Bruno Louage: “Deze panelen zijn gezuurd, wat voor een korrelig effect zorgt. In totaal gaat het om een beklede oppervlakte van 1.500 m², met panelen van 1,30 op 3,60 meter. Voor ons is dit een middelgroot project, en net als de klant zijn we erg tevreden met het eindresultaat. We hadden op voorhand ook een mock-up gemaakt die meteen is goedgekeurd. Die panelen zijn overigens ook geïntegreerd in de gevel.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

MarisLierde, Residentie Kartuizerhof