Platform voor de bouw
Onderwijs

VUB opent grootste uitbreiding campus in haar geschiedenis

vub5

17 oktober 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Nieuwe gebouwen veruiterlijken groei en langetermijnvisie universiteit

Brussel, 17 oktober 2019. Vandaag worden op de Brussels Humanities, Sciences en Engineering campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek de nieuwe gebouwen I, X en Y feestelijk ingehuldigd. Met dit nieuwe, opvallende en milieuvriendelijke complex dat onder meer extra onderwijs- en onderzoeksinfrastructuur omvat, wil de universiteit haar capaciteit vergroten na haar aanhoudende groei van de voorbije jaren. Voor de realisatie van dit nieuwbouwproject, dat ruim 60 miljoen euro kostte, werkte de universiteit samen met het Brusselse architectenbureau CONIX RDBM Architects.

Het nieuwe IXY-complex is gelegen aan de Triomflaan en beslaat ruim 33.000 m². In het I-gebouw bevinden zich veertien leslokalen en auditoria die zijn uitgerust met de allernieuwste technologische lesmogelijkheden. Het X-gebouw omvat 650 nieuwe studentenkamers en huist voortaan tal van universiteitsdiensten voor studenten, zoals de diensten huisvesting, studentenfinanciering en studentenjobs. Het pilaarvormige gebouw Y met expositieruimtes, een bar en concertzaal wordt de uitvalsbasis van Pilar, de Brusselse cultuurwerking die het legendarische KultuurKaffee opvolgt. Op de bovenste verdieping van dit gebouw is er tot slot een bijzondere raadszaal voorzien die onder andere gebruikt zal worden door de Raad van Bestuur, Universiteitsraad en voor persconferenties. Het gehele IXY-complexe is zo de grootste uitbreiding van de VUB-hoofdcampus sinds haar oprichting vijftig jaar geleden.

Groene verbinding met de stad

De drie moderne gebouwen zijn opgetrokken langs een nieuwe laan omgeven door bomen die het hart van de campus verbindt met de rand aan de Triomflaan. De universiteit wil zo niet alleen haar kenmerkende groene karakter benadrukken, maar ook een duidelijke toegangspoort creëren tussen de universiteit en haar omgeving. “Een nauwere band bekomen tussen de academische wereld en de maatschappij, tussen de VUB en Brussel is een onze belangrijkste speerpunten. We doen dat al via verscheidene projecten zoals weKONEKT.brussels, maar nu toont onze campus echt die missie. De laan biedt ten eerste een inkijk in onze campus van buitenaf en vergemakkelijkt ten tweede de toegang van Brusselaars naar de campus. Voor onze studenten leidt het pad dan weer lijnrecht naar de stad ” vertelt VUB-rector Caroline Pauwels.

Bij de bouw werden ook onder andere daglichtsturing, aanwezigheidsdetectoren, verwarmings-en afkoelsystemen met warmterecuperatie, warmtepompen en systemen om regenwater te recupereren geïnstalleerd om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het totale project kostte 61 miljoen euro en werd gefinancierd via de uitgifte van obligaties.

Groei beantwoorden

Deze campusuitbreiding kadert in de sterke groei van de universiteit de laatste jaren. Dit jaar noteerde de VUB maar liefst 17% meer inschrijvingen (in financierbare opleidingen) dan verleden academiejaar. Deze groei situeert zich zowel bij de bachelor- als masteropleidingen (resp. 14 en 21%) en over alle faculteiten heen, in het bijzonder bij rechten en criminologie, psychologie en educatiewetenschappen, maar is ook heel sterk bij de opleidingen weten­schappen en bio-ingenieurs­weten­schappen. Daarnaast telt de universiteit dit jaar 10% meer generatie­studenten. Het aantal studenten aan de VUB gaat al langer in stijgende lijn. In het academiejaar 2008/2009 telde de unief 9.687 studenten, vandaag zijn er dat 16.508.

Verder vinden alsmaar meer buitenlandse studenten hun weg naar de Brusselse universiteit. In 2017/2018 studeerde namelijk een kwart meer internationale studenten aan de VUB in vergelijking met het jaar voordien. Meer dan de helft van hen is afkomstig uit niet-Europese landen.

Onderzoek boomt

Tot slot is er ook op vlak van wetenschappelijk onderzoek duidelijk groei te bemerken. Tussen 2012 en 2019 steeg het budget voor wetenschappelijk onderzoek van 77 naar 98 miljoen euro. In die periode groeide ook het aantal doctoraten per jaar van 185 naar 253. Vandaag telt de universiteit twee keer zoveel actieve spin-offs in vergelijking met 10 jaar geleden.

“Het succes van de VUB is een combinatie van verschillende factoren. We staan intussen bekend als een warme, open en kleinschalige universiteit waar het vrij denken en vrij onderzoek centraal staat. Dat spreekt studenten en wetenschappers duidelijk aan. Ook onze ligging in Brussel, de hoofdstad van ons land en het hart van Europa is een belangrijke troef. Dat is in het bijzonder zo voor studenten afkomstig uit het buitenland. We hopen deze positieve tendens uiteraard verder te zetten en onze positie in binnen-en buitenland te versterken.” besluit Jan Danckaert, vice-rector Onderwijs- en Studentenbeleid.

Bekijk onze volledige Facts & Figures: https://press.vub.ac.be/facts–figures


In Bouwen aan Vlaanderen editie 5 verschijnt er een uitgebreide reportage over deze campusuitbreiding

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details