01:58
23-10-2019

Waregem IVC Group | Unieke transformatie van iconisch gebouw

Het unieke gebouw van de IVC Group aan de E17 in Waregem onderging een opvallende renovatie. De vinylvloerenproducent besloot het bekende complex met de markante hoekige vormen en reusachtige hellende dakstructuur immers uit te breiden met een nieuw Flooring Development Centre. Bovendien moest de uitvalsbasis in een modern en toekomstgericht kleedje gestopt worden. Een initiatief dat gepaard ging met de nodige esthetische en functionele uitdagingen …

Elke zone van de showroom kreeg een eigen esthetische identiteit.

 

Dankzij de spectaculaire vormgeving is het brutalistische gebouw van de IVC Groep intussen erkend als bouwkundig erfgoed. Architect Glenn Sestig stond dus voor een dubbele uitdaging: de originele kenmerken en uitstraling bewaren én het pand aanpassen aan de hedendaagse vereisten van IVC. De bouwheer had een bijzonder gedetailleerde verlanglijst voor deze architecturale evenwichtsoefening. “Onze productiesite en het hoofdkantoor in Avelgem waren te klein geworden om onze wereldwijde groei te kunnen bijbenen”, vertelt country director BeLux Dirk Desimpel. “Daarom besloten we de commerciële afdeling, de designafdeling en de showroom naar Waregem te verhuizen, terwijl de productie en logistieke activiteiten in Avelgem bleven. Het nieuwe IVC Flooring Development Centre moest een inspirerende plek worden waar klanten, designers en architecten uit de hele wereld op een intuïtieve manier kunnen kennismaken met onze recente innovaties. Daarom hadden we eveneens een auditorium, opleidingscentrum en cateringruimte nodig.”

De vloeren van IVC worden op een aantrekkelijke manier voorgesteld.

Duurzaamheid staat centraal

Hoewel de structuur de tand des tijds had doorstaan, was de uitstraling van het gebouw – met de blauwgeverfde ramen en een mengelmoes van bekledingsmaterialen – helemaal teloorgegaan. De architecten kozen voor een uniforme look met een volledig met zink beklede dakstructuur en grote ramen. De vele open balkons werden afgesloten om een betere akoestiek en een optimaal energetisch comfort te bekomen. “We kozen resoluut voor duurzaamheid met vloerverwarming, ventilatie met warmteterugwinning, een free cooling-systeem, zonnepanelen, ledverlichting met bewegings- en daglichtdetectie …”, aldus Dirk Desimpel.

Het nieuwe IVC Flooring Development Centre is een inspirerende plek waar klanten op een intuïtieve manier kunnen kennismaken met de recente innovaties.

 

De vele open balkons werden afgesloten om een betere akoestiek en een optimaal energetisch comfort te bekomen.

Perfect op maat

Binnenin werd het gebouw tot op het ruwe beton gestript. Hierdoor komen de vier grote pijlers van het pand duidelijk naar voren als centrale structuurelementen. “Ze vervullen een belangrijke rol in de circulatie en dragen bij tot de optimalisatie van de bezoekersflow”, verduidelijkt Dirk Desimpel. “Zodra mensen het gebouw binnenstappen, staat ze een boeiende fysieke ‘customer journey’ te wachten. Aan het onthaal komen ze via visuele elementen en touch­screens meer te weten over de geschiedenis en toekomstperspectieven van de IVC Group. Daarna betreden ze de Innovation Corner, waar ze onze innovatieve vloeroplossingen en veelbelovende R&D-concepten kunnen ontdekken. Tot slot worden ze naar een ruimte met onze vloeren geleid. Elke zone kreeg een eigen esthetische identiteit. Hetzelfde geldt voor de verdiepingen waar onze medewerkers actief zijn. Het Flooring Development Centre is een schitterend voorbeeld van hoe je architectuur en materialen kan samenbrengen en combineren tot een esthetisch geheel dat de bedrijfsvisie uitdraagt. Ons vernieuwde gebouw is immers een toonbeeld van technologie, innovatie, esthetiek, comfort en duurzaamheid: precies de waarden die IVC kenmerken. Iedereen is trouwens welkom om onze showroom te bewonderen.”    

Zodra de bezoekers het gebouw binnenstappen, staat ze een boeiende fysieke ‘customer journey’ te wachten.

 

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: IVC

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Schlüter Systems – Vloerverwarming en -bekleding

Om op een energiezuinige manier een optimaal comfort te bereiken, kreeg het IVC Flooring Development Centre een innovatieve verwarmingsoplossing. “In samenspraak met de bouwheer en Naessens HVAC hebben we voor de gelijkvloerse verdieping 1.262 m² Schlüter Bekotec Term-vloerverwarming geleverd, in combinatie met onze dunlagige, vervormarme en spanningsvrije vloerbekledingsconstructie”, vertelt technisch adviseur Patrick Deprez. “Uniek aan deze oplossing is dat de dekvloer zonder enige bewegingsvoegen kan worden gemaakt, zodat een volledige indelingsvrijheid van de showroom mogelijk werd. Een bijkomend voordeel is de geringe cementvloerdikte, waardoor de constructie weinig vocht krijgt en de droogtijden tot een minimum gereduceerd zijn. Met als resultaat dat de vloerbekleding erg snel kon worden geplaatst. Natuurlijk beperkt Schlüter zich niet uitsluitend tot de verkoop. Zo hebben we bij IVC ook de legplannen uitgetekend, de warmteverliesberekening gemaakt én de werken opgevolgd. Dit project was zonder twijfel een toonbeeld van een succesvolle synergie tussen fabrikanten!”


Uzin Utz België – Vloerbehandeling

In een bestaand gebouw is het niet altijd gemakkelijk om vloerverwarming te integreren. Ook bij de renovatie van het IVC Flooring Development Centre bracht dit de nodige kopzorgen met zich mee. “In de chape is een geïntegreerde Becoterm geplaatst, een opbouwsysteem voor vloerverwarming. In de ondergrond was er ook sprake van een sterk variërende stortingsdikte, wat na verloop van tijd voor droogspanning zorgt”, vertelt technisch-commercieel adviseur Peter Van den Broeck. “Hierdoor kunnen krimpscheuren ontstaan. Om dit probleem te voorkomen, hebben we UZIN RR 201 en UZIN NC 170 LevelStar toegepast. Het gaat respectievelijk om een glasvezelrenovatievlies dat uiterst geschikt is om uitermate slechte ondergronden te renoveren en een zelfvloeiende egalisatie die de UZIN RR 201 een extreme treksterkte geeft en scheuroverbruggend werkt. Daarnaast zijn er nog tal van andere UZIN-producten toegepast, want wij beschikken over oplossingen om elk type vloer duurzaam en kwalitatief te plaatsen.”


Valo – Rolgordijnen 

Om een optimaal binnenklimaat te bekomen, werden een dertigtal ramen van het IVC Flooring Development Centre van rolgordijnen voorzien. Om de strakke architectuur tot in de details door te trekken, werd er gekozen voor de unieke en gepatenteerde ‘Design Roll’. Ontwikkeld in de schoot van het familiebedrijf Phaz, worden deze oplossingen sinds kort door de eigen start-up Valo in de markt gezet. “Via de toepassing van ingenieuze technologie slaagden we erin om de motor van deze elektrische rolgordijnen onzichtbaar in de gordijnenbuis te verwerken”, aldus Aline Breemersch van Valo. “Hierdoor kan ook de standaardspatie van 3 à 4 cm tussen de gordijnrand en muur teruggebracht worden tot 1,5 cm. Het resultaat is een minimalistisch, strak en stijlvol design dat perfect past in woningen en kantoren waar zuivere lijnen primeren. Zoals in het IVC Flooring Development Centre, waar we zelfs uitvoeringen van 5.900 x 3.700 mm plaatsten. Een mooie oplossing om het overtollige daglicht te filteren met oog voor esthetische perfectie. We durven zelfs te stellen dat onze ‘Design Roll’ de architecturale lijnen van dit gebouw nog versterkt. Kortom: IVC is een bijzonder mooie en erg representatieve referentie voor ons innovatieve en duurzame product!” 


Maars Jansen Living Walls – Systeemwanden 

Dankzij de toepassing van ultratransparante glaswanden kregen de meeting rooms van het IVC Flooring Development Center een extra open karakter. Door te kiezen voor de Maars Ialinea-wanden met bijbehorende akoestische flush glassdoors van Maars Jansen Living Walls verkreeg IVC bovendien een uiterst esthetisch geheel. De joint venture van Jansen Building Company en de Nederlandse fabrikant Maars profileert zich immers al twintig jaar als een uiterst innovatieve leverancier. “We volgen de trends inzake architectuur en interieurdesign op de voet en anticiperen op de wensen van morgen”, legt accountmanager Geert Schelkens uit. “Hierbij zoeken we continu naar betere prestaties, completer maatwerk en een steeds grotere aanpasbaarheid. De Ialinea bij IVC is daar een perfect voorbeeld van. Deze dubbele glazen systeemwand is enkel aan de horizontale kopse kanten bevestigd, waardoor er een doorlopend glasvlak met subtiele naden ontstaat. Het glasvlak loopt zelfs door in de deurmodules, met als resultaat dat de deuren vrijwel naadloos aansluiten. De grootste uitdaging schuilde in de realisatie van de zeer hoge glaswanden op het gelijkvloers. Vanwege de vloerverwarming konden die immers niet in de vloer verankerd worden. Vandaar dat we speciale profielen voor de verticale aansluitingen ontwikkeld hebben. Kortom: het was een project waarbij esthetiek en techniek mooi in elkaar overvloeien.”


Kanvas Spanplafonds  – Akoestische plafonds

Een optimaal werkklimaat vereist een optimale akoestiek. Vandaar dat er in het IVC Flooring Development Centre zo’n 2.000 m² akoestische plafonds werden geïnstalleerd. In concreto werd er gekozen voor de ‘SoftSound Pro’ van Kanvas uit Kortrijk, een bedrijf dat in 2014 is opgericht om akoestiek te verenigen met een strakke interieurafwerking. “Ons werkterrein varieert van residentiële omgevingen over restaurants tot grote kantoorprojecten”, vertelt zaakvoerder Irven Kindt. “Alle projecten hebben echter één ding gemeen: detail en afwerking zijn even belangrijk als optimale geluidsbeheersing. Vandaar dat we zweren bij tactiele spanstoffen die in het interieur geïntegreerd worden. We durven zelfs te stellen dat onze spanplafonds de omgeving een luxueuze uitstraling bezorgen. Zo werd er bij IVC geopteerd voor een stijlvolle, matte afwerking met een ingenieuze demping. Het was een project met de nodige uitdagingen, vooral gezien de combinatie van de uiterst strikte planning en de hoge afwerkingsgraad.”  

Lees meer over: IVC Group , Vinylvloeren , Waregem

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

IVC Group (Waregem)

Architect

Glenn Sestig Architects (Gent)