Platform voor de bouw
Wase Werkplaats | Temse – Wase Werkplaats krijgt hoogwaardige cleanroom

Wase Werkplaats | Temse – Wase Werkplaats krijgt hoogwaardige cleanroom

Dat werkplaatsen voor mensen met een beperking ook de kaart van technologie trekken, bewijst de Wase Werkplaats. Een deel van het terrein in Temse werd omgetoverd tot een volwaardige farmasite van 5.000 m², inclusief een van de grootste cleanrooms in Vlaanderen. Een opdracht met de nodige uitdagingen …

CSB_Farma-site Wase Werkplaats Temse_buffervat warm water kopiërenMet het oog op warmterecuperatie werd er geopteerd voor een speciale warmtepomp met twee buffervaten.

Om de ambitieuze plannen van Wase Werkplaats waar te maken, werd de volledige binnenkant van het gebouw gestript en heringericht met nieuwe kantoren en 1.750 m² cleanroom met bijhorende opslagruimte. “Een tweehonderdtal werknemers van de divisie W-pharma nemen er hun intrek”, vertelt Eric Vanhees, directeur van Cleanroom Systems Belgium (CSB), een divisie van Group Jansen. “Ze staan in voor het labelen van producten, secundair verpakken van medicatie, monteren van spuitwerk en controlewerk. Allemaal taken in opdracht van de farmaceutische sector. Daarnaast kan W-pharma nu ook primair en secundair verpakken voor ziekenhuizen en de zorgsector. Dankzij de hoogtechnologische omgeving worden immers de strengste kwaliteits- en hygiënenormen gehaald, inclusief ‘serialisatie’: het verzegelen en uitrusten met een unieke identificatiecode van alle voorschriftplichtige geneesmiddelen voor menselijk gebruik.”

CSB_Farma-site Wase Werkplaats Temse_cleanroom_copyright Stefaan Van Hul kopiërenDankzij de hoogtechnologische omgeving worden de strengste kwaliteits- en hygiënenormen gehaald, inclusief ‘serialisatie’. (Beeld: Stefaan van Hul).

Complexe opdracht
De realisatie van de cleanroom werd toegekend aan CSB. Meteen een kans voor deze specialist ter zake om al zijn kennis en kunde te demonstreren. De oplevering was immers een echt huzarenstuk, en dat vanwege drie redenen. “Eerst en vooral is het een Design & Build-project,” legt Eric Vanhees uit. “We volgden het project op van technisch ontwerp tot techniek, bouwkunde en validatie, wat in de sector zelden voorkomt. Om de bouwkundige en technische aspecten op elkaar af te stemmen, hielden we van in het begin rekening met het toekomstige aantal werknemers, de ISO-klasse en de personeel- en goederenstromen. De keuze van een type wand, plafond, vloer of deur heeft namelijk een rechtstreekse impact op de stofemissie, temperatuur en vochtigheid in de cleanroom.”

CSB_Farma-site Wase Werkplaats Temse_gang cleanroom_copyright Stefaan Van Hul kopiërenHet project omvatte onder meer de inrichting van 1.750 m² cleanroom met bijhorende opslagruimte. (Beeld: Stefaan van Hul).

Gebruik van BIM
Een tweede obstakel was de extreem korte doorlooptijd van elf maanden. CSB wist daar met BIM echter een prima antwoord op te formuleren. “Omdat alle technieken in één digitaal systeem werden getekend, dat vervolgens bij elke wijziging automatisch het effect op de andere technieken berekende, wisten we de foutenmarge op de werf te minimaliseren”, aldus Eric Vanhees. Tot slot moest CSB een concept uitdokteren dat energie- en kostenefficiënt was. Met het oog op warmterecuperatie werd er geopteerd voor een speciale warmtepomp met twee buffervaten. Daarnaast is er sprake van automatisering op het vlak van elektriciteit en sturing, ledverlichting en een slimme HVAC-sturing. 

Tekst Els Jonckheere     |    Beeld Jansen Group/Stefaan Van Hul
Uitgelichte afbeelding: 
De oplevering van de nieuwe cleanroom was een echt huzarenstuk.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Wase Werkplaats (Temse)
Architect ABV+ architecten (Antwerpen)
Hoofdaannemer(s) Cleanroom Systems Belgium (Mechelen)


Participanten aan het woord

FläktGroup – Luchtgroepen
In elke cleanroom is de luchtkwaliteit een cruciaal aandachtspunt. Een inefficiënte ventilatie zou immers de hele werking in gevaar kunnen brengen. Om dergelijke problemen te vermijden, besloot CSB de cleanroom van de Wase Werkplaats uit te rusten met systemen van FläktGroup. Deze marktleider in de Belgische ventilatiemarkt dankt zijn positie en reputatie aan het uitgebreide aanbod hoogkwalitatieve ventilatieoplossingen. “Naast modulaire luchtgroepen fabriceren we ook andere productgroepen zoals compacte luchtgroepen, ventiloconvectoren, zwembadontvochtigers, luchtverhitters, luchtgordijnen, koelbalken en VAV-kleppen”, vertelt Diane De Vroe, marketingverantwoordelijke bij FläktGroup Belgium. “Voor elke toepassing proberen we de meest perfecte oplossing te vinden. Maatwerk is dan ook een van onze voornaamste troeven.”

FläktGroup (toen nog GEA Happel) leverde in 2007 al luchtgroepen en koelmachines voor de Wase Werkplaats. Voor de nieuwe cleanroom kwamen daar nu twee CAIRplus-pulsieluchtgroepen bij, met een debiet van enerzijds 17.500 en anderzijds 11.000 m³/h, alsook een compacte COM4plus-pulsie-extractieluchtgroep met een debiet van 18.000 m³/h en een warmtewiel als recuperatiesysteem. “Cleanrooms zijn altijd interessante toepassingen voor ons”, aldus Diane De Vroe. “In dit geval moest er tevens snel op de bal worden gespeeld, wat een extra reden was om FläktGroup in te schakelen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details