Platform voor de bouw
Wat vinden vastgoedmakelaars van het nieuwe EPC?

Wat vinden vastgoedmakelaars van het nieuwe EPC?

De impact van het nieuwe EPC+ op het sneller verkopen/verhuren van een woning lijkt vrij hoog, zo blijkt uit een recente bevraging van het Vlaams Energieagentschap bij honderd vastgoedkantoren. Meer dan de helft van de vastgoedmakelaars geeft aan dat een woning met een goed energielabel niet alleen sneller, maar vaak ook aan een hogere prijs van de hand gaat.

De impact van het nieuwe EPC+ op het sneller verkopen/verhuren van een woning lijkt vrij hoog, zo blijkt uit een recente bevraging van het Vlaams Energieagentschap bij honderd vastgoedkantoren. Meer dan de helft van de vastgoedmakelaars geeft aan dat een woning met een goed energielabel niet alleen sneller, maar vaak ook aan een hogere prijs van de hand gaat.

Op 1 januari 2019 werd het nieuwe EPC+ uitgerold. Qua informatieplicht wijzigde er niets, maar zowel de inhoud als de vorm van het energieprestatiecertificaat werden sterk bijgestuurd. Om te weten hoe de aanpassingen worden onthaald op de vastgoedmarkt, heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) in mei een bevraging georganiseerd bij honderd vastgoedkantoren. We werpen een blik op de resultaten.

Kwaliteit van het EPC+

Eerste vraag die aan de vastgoedkantoren werd voorgelegd, had betrekking op de kwaliteit. Globaal genomen waren de meningen over het EPC+ iets positiever. 58 kantoren gaven er de voorkeur aan, tegenover veertig kantoren die het oude EPC kwalitatiever vonden. De meningen zijn dus verdeeld. Er is iets meer steun voor het nieuwe model, maar het is allesbehalve een ringing endorsement.

De reden voor de steun ligt onder meer bij de duidelijkheid van het nieuwe energielabel. Heel wat kantoren vinden dat dit label eenvoudiger uit te leggen valt aan kandidaat-kopers (en -huurders) dan het EPC-kengetal. 69 kantoren geloven dat het energielabel een realistisch beeld geeft van de energiezuinigheid van de woning. ‘Slechts’ acht kantoren twijfelen hier sterk aan.

Binnen de sector heerst er echter grote twijfel over de geloofwaardigheid van de prijsindicaties op het EPC+. 64 kantoren geven aan dat zij hier helemaal niet tevreden of niet echt tevreden over zijn. Slechts 34 kantoren scharen zich min of meer achter de prijsindicaties. Het enthousiasme hiervoor en voor de betrouwbaarheid van de ramingen is dus laag.

Bovendien blijft de accuraatheid van de energie-prestatiecertificaten een belangrijk pijnpunt. Binnen de sector zijn er toch velen die ernstig in vraag stellen of EPC’s de staat van de woning afdoende reflecteren.

54 vastgoedkantoren antwoordden in de VEA-enquête dat ze weleens vragen krijgen van eigenaars over het EPC. In 82% van de gevallen gaat het dan over de energiescore. Op de tweede plaats komen toch al de prijsindicaties (nochtans nieuw sinds 1 januari 2019), met 61%. Bij 74 vastgoedkantoren moet men ook vragen van kandidaat-kopers en huurders fielden. Deze vragen gaan hoofdzakelijk over de energiescore (84%). Op de tweede plaats staan echter de aanbevelingen (65%), die pas dan gevolgd worden door de prijsindicaties (59%).

Globaal genomen zijn de vastgoedkantoren vrij negatief over de meerwaarde van het vernieuwde EPC. Slechts acht kantoren denken dat er een duidelijke meerwaarde is voor de eigenaars. Richting kandidaat-kopers en kandidaat-huurders zijn de cijfers iets beter (23 kantoren), maar globaal genomen denken nog altijd meer kantoren dat de hervorming de meerwaarde net heeft doen dalen.

Impact van het EPC+

Uit de bevraging blijkt dat de vastgoedkantoren nog vrij weinig rekening houden met het EPC bij waardebepalingen en het vastleggen van de initiële vraagprijs. 47 kantoren geven aan dat ze dit in minder dan de helft van de gevallen in rekening te brengen. Tegelijkertijd denken de kantoren dat 85% van de kopers het EPC als criterium gebruikt om woningen met elkaar te vergelijken. Bij huurders ligt die inschatting met 38% een stuk lager.

Ook in de prijsonderhandelingen lijkt het EPC toch meer gebruikt te worden, althans volgens de bevraagde vastgoedkantoren. 69% van de kopers zou er zich op beroepen. Bij huurders ligt dat aandeel opnieuw een stuk lager (22%).

Dan rest nog de vraag of woningen met een goede EPC-score sneller worden verkocht of verhuurd. In beide gevallen is het antwoord van de kantoren positief. Woningen met een goed EPC zouden bovendien aan een betere prijs worden verkocht of verhuurd, al geldt dat laatste minder bij verhuur (niet verwonderlijk aangezien de finale huurprijs vaak degene is die vooraf geafficheerd werd).

Voorts is het interessant dat er aan de vast-goedkantoren een open vraag werd gesteld. Zo konden ze vrij aangeven wat hun voornaamste kritieken zijn. Daaruit bleek dat 27 kantoren spontaan opperden dat het EPC volgens hen te uitgebreid is. Dat is toch wel opvallend. Negentien vastgoedmakelaars zetten dan weer extra in de verf dat de prijsindicaties niet representatief zijn, terwijl acht respondenten gewag maken van een afschrikeffect.

Wil je de volledige resultaten van de enquête bekijken? Je vindt het samenvattende rapport terug op CIBweb.be, in het dossier over het EPC, subdossier Vlaams Gewest.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details