Platform voor de bouw
WATT, Gent | Herbestemming met ecologisch tintje

WATT, Gent | Herbestemming met ecologisch tintje

Sinds eind 2019 is de WATT-site in Gent volledig klaar om invulling te geven aan haar nieuwe bestemming. Na het bedrijvencentrum is nu ook het woongedeelte volledig afgewerkt. Vijftig appartementen, negen penthouses en veertien uitgepuurde woningen in verschillende architecturale stijlen: het was een opdracht om u tegen te zeggen.

revive-2019-fotografie-valerie-clarysse-watt-04ent_id-kopieren

De twee grootste gebouwen kregen een rood kleedje aangemeten en kenmerken zich door inspringende terrassen en wisselende bouwhoogtes.

 

Met 1,1 hectare is de vroegere Elektrion-site een van de grootste herbestemmingen in Gent. Gelegen tussen de Nieuwe Wandeling en de Coupure straalt het nieuwe stadsdeel progressiviteit uit. Groen in de stad en een elegante kruisbestuiving tussen woon- en werkmogelijkheden zijn de pijlers waarop ontwikkelaars Revive en Canal Properties hun ideeën stoelden. Er werden maar liefst drie architectenbureaus aangetrokken om het ‘WATT’-project te concipiëren. “Hun ontwerpen vormen echter één geheel met een straffe en herkenbare identiteit”, vertelt Filip Maes van Revive. “Het concept is gebaseerd op de toepassing van duurzame materialen en een laag energieverbruik dankzij een geothermisch netwerk, individuele warmtepompen en vloerverwarming.”

revive-2019-fotografie-valerie-clarysse-watt-18ent_id-kopieren

Gezien de diversiteit aan materialen en stijlen was WATT geen eenvoudig project.

 

Baksteen in verschillende kleuren

Naast het eerder gebouwde bedrijvencentrum omvat de WATT-site voortaan ook 74 woonentiteiten en twee handelsruimtes, die rond een publieke tuin van 2.000 m² gegroepeerd zijn – verspreid over zeven volumes met maximaal vijf bouwlagen. “Ze zijn opgetrokken in beton en traditioneel metselwerk”, vertelt Ilse Luypaert, projectleider van BESIX. “De gevels zijn afgewerkt met gevelstenen in diverse tinten. De twee grootste gebouwen, ontworpen door Archipl, kregen een rood kleedje aangemeten en kenmerken zich door inspringende terrassen en wisselende bouwhoogtes. De appartementen-complexen die KRAS voor zijn rekening nam, zijn wit en vallen op door de uitspringende volumes aan de Nieuwe Wandeling en het betonnen gevelgrid aan het binnenplein. De drie gebouwvolumes die CAAN ontwierp, zijn te herkennen aan de drie tinten bruin in het gevelmetselwerk, de houten blokkaderramen en de strakke betonnen tuinmuren.”      

revive-2019-fotografie-valerie-clarysse-watt-22ent_id-kopieren

De woningen zijn te herkennen aan de drie tinten bruin in het gevelmetselwerk, de houten blokkaderramen en de strakke tuinmuren in beton.

 

Complex project

Enkel een doorwinterde bouwfirma kan een complex project als WATT kwalitatief en binnen de vooropgestelde termijn opleveren. Vandaar
dat de opdracht werd toevertrouwd aan BESIX. Deze vooraanstaande
Belgische bouwgroep is wereldwijd actief in de sectoren bouw, concessies en vastgoedontwikkeling. Tot de bekendste realisaties behoren Dubai’s Burj Khalifa – ’s werelds hoogste toren – het Europese Parlement in Brussel en het Grand Egyptian Museum op het plateau van de Gizeh-piramides. “Het was dankzij onze ruime ervaring dat we ‘WATT’ binnen een minimale tijdspanne van 20 maanden konden realiseren”, aldus Ilse Luypaert. “Eenvoudig was deze opdracht niet, met drie verschillende architectenbureaus die elk een eigen visie hadden en diverse materialen kozen. Ook de realisatie van de ondergrondse parking met drie niveaus was een forse uitdaging. Dit resulteerde immers in een enorme bouwput, waarbij een ingenieuze grondkering en grondwaterbemaling vereist waren. Zo werd het grondwater over de Nieuwe Wandeling weggepompt naar De Leie. De afmeting van de bouwput zorgde ook voor een acuut plaatsgebrek op de site. Zo moesten we de afvalcontainers met de torenkraan over de bouwput hijsen om ze te kunnen ledigen. Tot slot was dit project een heuse puzzel op het vlak van coördinatie, aangezien er een zeventigtal onderaannemers en leveranciers bij betrokken waren.”
    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details