Platform voor de bouw
Nieuws

“We geloven sterk in de digitale toekomst van de bouw”

IoF_m_Umfeldmessung kopiëren
Geert Michels: “We focussen niet langer op individuele producten, maar op slimme, geïntegreerde concepten met een digitale insteek.”

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Schüco

27 mei 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Een bedrijf dat in dit opzicht stevig aan de kar trekt, is Schüco. Door verder te kijken dan individuele producten en fors te investeren in de ontwikkeling van geïntegreerde totaalconcepten, onder meer als partner van het vooruitstrevende Living Tomorrow-project, zet het Duitse concern resoluut in op digitalisering met toegevoegde waarde.

Schüco maakt al bijna zeventig jaar furore als ontwikkelaar van raam-, deur- en gevelsystemen in aluminium en pvc, maar is allerminst oud en versleten. “We trachten voortdurend in te spelen op technologische nieuwigheden en markante trends”, benadrukt Geert Michels, country manager bij Schüco Belgium. “Schüco koppelt zijn raamsystemen al jaren aan alle mogelijke digitale oplossingen en is altijd al toonaangevend geweest op dat vlak.
Die digitaliseringsgolf heeft overigens niet alleen betrekking op productontwikkeling, maar ook op het productieproces, de montage, de administratie … We geloven sterk in de digitale toekomst van onze slimme, geïntegreerde totaalconcepten en de bouwsector in het algemeen.”

Geert Michels: “Ramen die automatisch aangestuurd worden door een weerstation of via spraaktechnologie: het is niet langer sciencefiction.”

Niet langer sciencefiction

Binnen het Schüco-gamma zijn dan ook heel wat mooie voorbeelden van digitale innovatie te vinden. “Denk onder meer aan Schüco Building Skin Control, een centraal platform waarmee je alle elementen van de gebouwschil kan monitoren en sturen”, zegt Geert Michels. “Ook ‘building automation’ is een zeer interessant domein. Zo staat er in Seraing een gebouw dat volledig is uitgerust met Schüco-sturingen, die onder meer gekoppeld zijn aan een weerstation. Het gedrag van de ramen en de zonwering wordt er automatisch aangestuurd op basis van parameters als lichtintensiteit, temperatuur en neerslag. In onze productie-unit in Bielefeld staan bovendien prototypes van raamsystemen waarin spraaktechnologie vervat zit. Praten tegen je raam: het is niet langer sciencefiction!” 

Nood aan mentaliteitswijziging

Ondanks de ongebreidelde mogelijkheden, is en blijft digitale innovatie voor veel bouwbedrijven toekomstmuziek. Er is dan ook nood aan een menta-liteitswijziging om nieuwigheden sneller ingang te doen vinden, stelt Geert Michels: “In het bouwwezen wordt nog steeds relatief traditioneel gedacht. Het is dan ook belangrijk dat ‘early adopters’ zoals Schüco het voortouw blijven nemen en nieuwigheden blijven ontwikkelen. Slimme, geïntegreerde oplossingen lijken momenteel voorbehouden voor de ‘happy few’, maar zullen binnenkort een must worden. De meerwaarde van smart buildings en artificiële intelligentie zal dermate groot zijn – niet alleen op het vlak van comfort, maar ook op het vlak van energie-efficiëntie en algemene kosten-optimalisatie – dat digitale oplossingen vroeg of laat gemeengoed zullen worden. Wij zijn alvast klaar om in dit opzicht een prominente rol te spelen!”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details