Platform voor de bouw
Welke toekomstige trends zullen belangrijk zijn voor onze sector?

Welke toekomstige trends zullen belangrijk zijn voor onze sector?

ORI, de organisatie van advies- en ingenieursbureaus, is al jarenlang een actief lid van EFCA, de European Federation of Engineering Consultancy Associations. Op dit Europese platform worden tal van belangrijke thema’s en evoluties binnen onze sector besproken. Een van de meest recente publicaties, die in mei 2019 aan zijn tweede editie toe was, is het rapport rond de ‘Future Trends in the Consulting Engineering Industry’. We lichten enkele innovaties toe die aan bod komen in dit rapport.

Big data en artificiële intelligentie

Big data is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het volume aan data dat dagelijks wordt geproduceerd, zal – ook in onze sector – exponentieel stijgen. Een niet te onderschatten evolutie. Elke onderneming zal dan ook verplicht zijn om te investeren in hardware- en softwarearchitecturen die het management van de dataflow optimaliseren. Onze sector zal de nodige inspanningen moeten doen om al deze data efficiënt te verwerken en om te zetten in alternatieve designoplossingen voor diverse projecten. Om nog maar te zwijgen van de juridische afstemming op nationaal en internationaal niveau. Artificiële intelligentie, nauw gelinkt met de efficiënte verwerking van big data, zal daarentegen een rol spelen in de ondersteuning van de ontwerper tijdens de projectuitvoering en het beslissingsproces.

Virtual en augmented reality

Op dit moment wordt nog steeds onderzoek verricht naar de impact van virtual en augmented reality op het engineeringproces. Naast de versnelling van het ontwerpproces zal het tevens een invloed hebben op de manier waarop projecten voorgesteld zullen worden aan klanten en stakeholders.

3D-printing en robotica

Sinds enkele jaren is 3D-printing in tal van sectoren aan een opmars bezig, vooral dankzij een verbetering van de technologie en het uitgebreide aanbod van materialen die gebruikt kunnen worden (bijvoorbeeld beton voor het optrekken van gebouwen). Daarnaast zal een daling van de kosten de technologie toegankelijker maken, en dat zowel voor grote als kleine ondernemingen. Momenteel wordt er zelfs geëxperimenteerd met het combineren van 3D-printing en robotica, waarbij een totaal nieuwe manier van bouwen geïntroduceerd wordt.

Conclusie

Onze sector staat ongetwijfeld voor enkele belangrijke en zeer interessante evoluties, waarbij een innovatieve en toekomstgerichte aanpak ervoor zal zorgen dat de advies- en ingenieursbureaus een belangrijke marktpositie zullen innemen tijdens de uitvoering van toekomstige projecten.

Het ‘Future Trends in the Consulting Engineering Industry’-rapport kan gedownload worden op www.ori.be.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details