Platform voor de bouw
Producten

Welke verschillende types plafondlampen zijn er?

arches-1850730_1920 kopiëren

11 december 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Daarbij is er een onderscheid te maken tussen werkverlichting, sfeerverlichting en basisverlichting. Zo zijn er ook verschillen als het gaat om typen plafondlampen, zoals plafonnières, hanglampen en spotjes.

Plafondlampen zonder zichtbaar snoer

Er is plafondverlichting die je rechtstreeks met de kap aan het plafond bevestigt en waarbij er geen snoer zichtbaar is. Een bekend voorbeeld van een dergelijke plafondlamp is de plafonnière. Dit soort verlichting is in allerlei vormen en designs verkrijgbaar. Bijvoorbeeld in klassieke stijlen of met een romantisch karakter. Zo is er bij elke interieurstijl een passende plafondlamp te vinden. Bijvoorbeeld ook met een strakke uitvoering die perfect in een modern en minimalistisch interieur past. Plafondlampen zonder zichtbaar snoer zijn geschikt om in verschillende ruimtes toe te passen. Denk daarbij aan de slaapkamers net als aan de badkamer, hal, keuken en woonkamer.

Lamp hangend aan het plafond

Een plafondlamp die aan een snoer of aan een ketting hangt, heet een hanglamp. Een hanglamp krijgt doorgaans een prominente plek in de woonkamer. Bijvoorbeeld om sfeer en verlichting te creëren boven de eettafel of boven de salontafel. Hanglampen vallen meer op en brengen een unieke sfeer in de ruimte. Uiteraard is ook bij de keuze voor een hanglamp rekening te houden met het design, materiaal en kleur. Industriële hanglampen zijn bijvoorbeeld heel populair, maar dat geldt ook voor design verlichting. Een andere vorm van een hanglamp is de kroonluchter die echt als een blikvanger bekend staat. Kroonluchters staan prachtig in een grote hal, maar ook in een riante woonkamer om als eyecatcher te dienen.

Spotjes aan het plafond

Spotjes aan het plafond vallen onder de noemer van plafondlampen zonder zichtbaar snoer. Toch is het een aparte vorm van plafondverlichting te noemen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om inbouwspotjes te installeren, maar ook om een plafonnière met spotjes aan het plafond te monteren. Spotjes hebben als voordeel dat deze verlichting brengen in verschillende richtingen. Het is bij de keuze van een plafondlamp altijd aan te raden om met een aantal praktische zaken rekening te houden. Bijvoorbeeld met de positie van een hanglamp. Deze dient niet op een plek te hangen, waar je er tegenaan loopt. Verder is het nog aan te raden om rekening te houden met de gewenste verlichting, zoals fel licht of de mogelijkheid om de verlichting te dimmen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details