Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Welzijn boost efficiëntie in nieuw kantorencomplex

Kortrijk Business Park onderscheidt zich met zijn strakke architectuur.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Verstraete Development

22 maart 2021 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Niet alleen voor het eigen team – de projectontwikkelaar neemt er binnenkort zijn intrek – maar ook voor heel wat andere bedrijven. Het resultaat is een strakke architectuur met moderne technieken en een gezellige binnenafwerking, die zowel symbool staat voor de efficiëntie op de werkvloer als voor de huiselijke toets en de aandacht voor het welzijn van de eindgebruikers.

Welzijn en gezondheid staan centraal in dit fraaie gebouw.

We brengen gemiddeld 90 procent van onze tijd binnen door. Toch is de luchtkwaliteit daar vaak ondermaats. COVID-19 zette dit pijnpunt extra duidelijk in de verf. Tel daarbij ook maar het gebrekkige comfort op de werkvloer, harde, steriele interieurs en de beperkte catering. Om maar enkele van de gebreken in grote professionele contexten op te sommen. Bij Verstraete Development leven – en bouwen – ze al langer volgens het credo “Happy people perform better”. Niet verwonderlijk dus dat de projectontwikkelaar al die bezorgdheden meenam naar de ontwerptafel en in zijn nieuwe Business Park een passend antwoord formuleert.

Wetenschappelijk onderbouwd

Dat welzijn op de werkvloer en productiviteit hand in hand gaan, daar is Verstraete Development rotsvast van overtuigd. Toch laat de projectontwikkelaar zich niet alleen leiden door zijn overtuigingen. Het concept voor het Business Park stoelt op een wetenschappelijke basis. De studie ‘For Health’ bracht namelijk ‘9 foundations of a healthy building’ in kaart. Stuk voor stuk factoren die meebepalen hoe ‘gezond’ een gebouw is. En bijgevolg hoe het welzijn en de productiviteit van de gebruikers eruitzien. Die factoren zijn maximaal geïntegreerd in Kortrijk Business Park. Denk maar aan de mix van harde en zachte materialen voor de akoestiek. Of aan het zicht op groen, dat haast overal in het gebouw gewaarborgd is. Eens de patio in volle bloei zal staan, is dat zeker een extra troef.

Eens de patio in volle bloei staat, zal er haast overal in het gebouw sprake zijn van zicht op groen.

Ook op het vlak van technieken is elk aspect uitvoerig bekeken en zorgvuldig gekozen. De ventilatie, de klimaatplafonds en de energiezuinige verlichting, bijvoorbeeld. Door het daglicht maximaal binnen te trekken, is de nood aan kunstlicht sowieso beperkt. Het natuurlijk licht heeft bovendien een positieve invloed op het bioritme en dus indirect op de slaapkwaliteit en de productiviteit overdag. “Daarmee is nog maar eens bewezen dat een gebouw met aandacht voor welzijn en gezondheid voor een hoger rendement zorgt”, benadrukt Head of Commercial Development & Innovtion Anthony Verstraete.      

Er is geopteerd voor hoogwaardige materialen met een huiselijke uitstraling.

Flexibel en dynamisch

Werkplekken worden steeds flexibeler gebruikt en ingevuld. Het Business Park speelt daarop in. Op het gelijkvloers zijn coworkingplaatsen en een businesscenter met kleine kantoren en vergaderzalen ingericht. “Zo houden de bedrijven hun ruimte maximaal vrij als kantoren, als ze bijvoorbeeld maar af en toe een ‘meeting room’ nodig hebben”, zegt Anthony Verstraete. “Die reserveren ze dan gewoon op het gelijkvloers. Ook jongere bedrijven bieden we zo een aantrekkelijke en aangename nieuwe werkplek.”

Op de verdiepingen staat dynamisch ruimtegebruik evengoed voorop. Meteen ook een stimulans voor de interactie tussen start-ups en gevestigde waarden, en dus een boost voor nieuwe partnerships. In de gangen zijn er her en der plekjes ingericht waar mensen even kunnen wachten, hun pc alvast kunnen opstarten voor een meeting of waar collega’s even rustig kunnen overleggen. Een koffietje nuttigen op de natuurstenen trap met zicht op de groene patio? Ook dat behoort tot de mogelijkheden, op een van de knusse kussentjes op de traptredes.      

Het concept voor het Business Park stoelt op een wetenschappelijke basis.

Groot ruimtegevoel

Kortrijk Business Park is opgetrokken op een hellend terrein. De bijhorende dubbele hoogte binnenin zorgt voor een groot ruimtegevoel. Die ruimte wordt trouwens maximaal benut. Met een niet-aflatende focus op kwaliteit, welzijn en beleving. Zo heeft het restaurant een vernieuwend concept in petto voor de gebruikers van het complex. ’s Ochtends kan je er al terecht voor een kopje koffie of een fruitpotje. ’s Middags heb je een ruime keuze uit gezonde maaltijden, die je overigens ook kan bestellen om mee naar huis te nemen. “Na een drukke werkdag heb je soms geen zin meer om nog te koken, maar je wil wel gezond eten op tafel zetten. Daar kan je op het werk dus meteen een mouw aan passen”, licht Anthony Verstraete toe.

Het hightech neusje van de zalm is evenwel de polyvalente ruimte. En polyvalent mag je best letterlijk nemen. De verlichting, het geluid, de indeling: alles is optimaal af te stemmen op de activiteit. Zelfs het plafond. Het volledige plafondoppervlak is namelijk bedekt met ledstrips, waarop je van alles kan projecteren. Een gedetailleerde afbeelding van je logo of een rustgevend bos? Het is in een handomdraai gefikst. Anthony Verstraete: “Eigenlijk komen de hoofdlijnen van dit project samen in die polyvalente ruimte: duurzame en moderne technieken, maximale flexibiliteit qua gebruik en een inspirerende omgeving die de creativiteit stimuleert.”    

Gent-Asfalt – Dakdichting

Steeds vaker wordt de binnen- en buitenzijde van een gebouw afgewerkt vooraleer de dakwerken definitief voltooid zijn. Dat
impliceert complexe faseringen, waarbij details die later niet meer toegankelijk zijn op voorhand moeten worden uitgewerkt. Als
familiebedrijf met de derde generatie aan het roer legt Gent-Asfalt heel wat ervaring aan de dag, met het isoleren en waterdicht maken van platte daken als specialisatie. Geen probleem dus voor het gemotiveerde team, zo’n fikse uitdaging. “Voor Kortrijk Business Park verzorgden we de dakdichting op circa 3.500 vierkante meter platte daken”, zegt manager Matthias Tijtgat. “We werkten met de premiumproducten uit het Optima-gamma van Soprema. In overleg met bouwheer Verstraete Development en aannemer Cordeel werd gekozen voor dit duurzaam membraan met een zware inlage van 250 gram composiet en heel sterke lasnaadverbindingen, dat goed is voor een levensduurgarantie van 40 tot 45 jaar.” De basis van dit plat dak is een isolerende dakvloer van het type pirotherm. Daarboven bracht Gent-Asfalt een solventvrije Aquadere-primer aan. De bovenliggende polyesterversterkte onderlaag is afgewerkt met Sopralene Optima voor het hoofddak en Sopralene Optima Garden voor het groendak.

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Verstraete Development (Kortrijk)

Architect
POLO Architects (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s)
Cordeel (Temse)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details