Platform voor de bouw
Nieuws

Wereldprimeur: antibotssysteem conform toekomstige Europese wetgeving EN 17076

Europa werkt aan toekomstige normen voor antibotssystemen voor torenkranen en mobiele kranen. Na een aantal maanden van ontwikkelen en testen onder reële omstandigheden pakt RDS Electronics uit met zijn AMCS gloednieuwe antibotsoplossing conform deze EN 17076.

DCS 61-S kopiëren
De DCS 61-S zorgt voor een wereldwijde primeur in de wereld van kranen en antibotssystemen. Door conform de toekomstige EN 17076 te werken.

Tekst | Tekst en beeld: RDS Electronics

2 maart 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Het vernieuwde systeem krijgt daarvoor veiligheidsonderdelen mee in overeenstemming met de EN 13849-1. Dankzij performance level Pl d is het antibotssysteem AMCS DCS 61-S compatibel met toekomstige machinebesturingen van hijsapparatuur en werd het ook SIL-2 gecertificeerd volgens de EN 61508 norm.

De DCS 61-S, exclusief verdeeld door RDS Electronics in België en Nederland, zorgt voor een wereldwijde primeur in de wereld van kranen en antibotssystemen. Het product dat voortdurend in evoluties is, is zodanig ontwikkeld dat het tal van nieuwe functies integreert, zoals antibotsbeheer tussen torenkranen en mobiele kranen en tussen torenkranen en betonpompen. Het toestel wordt geplaatst op torenkranen en mobiele kranen, communiceert zijn informatie via een radionetwerk en kent voortdurend de positie van elke machine dankzij gps-antennes. Waar het verouderde antibotssysteem zich beperkte tot het eenvoudig tijdelijk neutraliseren van verboden zones, detecteert het nieuwe antibotssysteem automatisch de bewegingen van mobiele kranen en integreert het de besturing van torenkranen. Zo kan het op een gesofisticeerde manier een interferentiegebied creëren voor de desbetreffende machines.

De DCS 61-S berekent in real-time en in 3D de afstanden tussen elk element van de kranen net zoals de bewegingssnelheden.

In real-time, in 3D

De DCS 61-S berekent in real-time en in 3D de afstanden tussen elk element van de kranen (onder andere de positie van de cabine) net zoals de bewegingssnelheden. Het systeem kan bijgevolg in het besturingsmechanisme tussenkomen en ervoor zorgen dat de torenkraan (giek of loopkat) vertraagt en vervolgens volledig tot stilstand komt aan een vooraf ingestelde afstand van de mobiele kraan. Het toestel voor de mobiele kraan zal een steeds luider geluidssignaal geven bij het benaderen van de verboden zone of het interferentiegebied. In tegenstelling tot het verouderde antibotssysteem, biedt DCS 61-S zelfs de mogelijkheid om verboden zones vanop afstand te activeren of te deactiveren en om het beheer van interferentie te deactiveren tussen bepaalde elementen, zoals masten of gieken. Het DCS-61-S systeem voor de mobiele kraan behoudt uiteraard zijn twee andere functies die essentieel zijn voor het handhaven van de productiviteit en de veiligheid op de werf.

 • Zonering: het systeem geeft de gebruiker de mogelijkheid om snel verboden zones rechtstreeks op het scherm te creëren in 3D door geometrische vormen te associëren met perimeters en statische obstakels
 • Datalogger: De DCS 61-S registreert en bewaart continu gegevens rond gebeurtenissen, bewegingen en alle kraanparameters om ze direct op het scherm van het systeem te zien in de cabine en/of te downloaden naar een USB-stick.

Van overal ter wereld

De DCS 61-1 voor mobiele kranen heeft als meerwaarde dat het systeem beschikt over een GSM modem 3G/4G, zodat de kraanproductie nauwkeurig en in real-time van overal ter wereld te bekijken is. De nieuwste innovatie IoT Lifting, bestaande uit een webplatform en een mobiele applicatie, maakt het mogelijk om AMCS toestellen te beheren, kraangegevens te verzamelen, statistieken te genereren, de productiviteit te controleren en in real-time op afstand een diagnose te stellen van de systemen op een kraan. Het nieuwe antibotssysteem is eenvoudiger dan ooit te installeren en te programmeren dankzij het scherm dat in de cabine van de kraanbestuurder is geïnstalleerd en hem alle benodigde informatie verstrekt om de machine in real-time te bedienen.

Het nieuwe antibotssysteem is eenvoudiger dan ooit te installeren en te programmeren dankzij het scherm dat in de cabine van de kraanbestuurder is geïnstalleerd en hem alle benodigde informatie verstrekt om de machine in real-time te bedienen.

Eerste praktijkervaring

Een aantal maanden geleden werd de DCS 61-S voor mobiele kranen geïnstalleerd op de eerste werf. Het ging om het toekomstige station Les Ardoines, gelegen ten oosten van Vitry-sur-Seine in Frankrijk. Op deze werf van Grand Paris Express, werden zowel de mobiele kraan als de twee torenkranen uitgerust met de DCS 61-S. Een bijkomende uitdaging was de interferentie met een andere werf met een torenkraan en een overhead brugkraan. Het vernieuwde antibotssysteem bleek een schot in de roos en heeft zowel de doeltreffendheid als de noodzaak ervan aangetoond. Het succes van de DCS 61-S werd beloond met de prijs van Technische Innovatie van het jaar van de 2020 Trophées Grues à Tour, die afgelopen september op de JDL is uitgereikt.

Veiligheid en efficiëntie prioritair

Voor RDS Electronics zijn veiligheid en efficiëntie prioriteiten. Het nieuwe antibotssysteem speelt dan ook perfect in op de onmiddellijke besluitvorming die nodig is op een werf om de productiviteit en de veiligheid te garanderen. Behalve de AMCS antibotssystemen, verkoopt en verhuurt RDS Electronics Orlaco camerasystemen voor torenkranen, mobiele kranen, telescoopkranen en vakwerkkranen. De kraanmachinist kan hiermee een stuk veiliger en efficiënter werken, aangezien hij niet meer afhankelijk is van derden en bijgevolg sneller kan ingrijpen. De chauffeur behoudt daarbij een correcte lichaamshouding voor een optimale ergonomie. Kortom, de systemen van RDS Electronics, met het innoverend antibotssysteem DCS 61-S als het perfecte bewijs, garanderen te alle tijde zowel de veiligheid als de productiviteit in de werkomgeving.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%