Platform voor de bouw
Nieuws

Werfbezoek van minister Diependaele aan ‘Hof ten Stene’

Naamloos-2 kopiëren

6 mei 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een beschermde vierkantshoeve met donjon waarbij de oudste elementen dateren van de 14e eeuw. Deze donjon, de grote schuur, de hofstee en de oude paardenstallen krijgen allemaal een 2e leven. 

Historisch erfgoed 

Het oudste gedeelte van de vierkantshoeve dateert van de 14 eeuw. Al refereren sommige bronnen zelfs naar de 13e en 12e eeuw. Logisch dus dat het geklasseerd staat als beschermd erfgoed. Vermoedelijk refereert de benaming ‘Ten Steene’ naar het eerste in steen opgetrokken gebouw in deze omgeving. De vierkantshoeve bestaat uit een donjon (dit is een middeleeuwse versterkte woontoren), een oude schuur, een hofstee of woonhuis en oude paardenstallen. 

Werfbezoek 

Nu de eerste fase van de restauratie bijna afgerond is, nodigden Renotec, de aannemer, en Dirk Geeroms, architect, met plezier minister Diependaele en de stad Meise uit om de vierkantshoeve in zijn gerestaureerde staat te bewonderen. Voorafgaand aan de werfrondleiding gaf Dirk Geeroms een lezing over de geschiedenis van het beschermd erfgoed en de zijn rol in de geschiedenis van Meise. 

Herbestemming 

Deze restauratie is een herbestemmingsproject. Hof ten Steene wordt namelijk omgebouwd tot 5 woningen die een gemeenschappelijke binnenplaats delen. In de schuur komt een woning via het box-in-box principe. Een box-in-box renovatie is een innovatieve manier om snel, efficiënt en duurzaam te renoveren. De buitenschil, in dit geval de grote schuur, wordt bewaard, terwijl binnenin een box wordt gebouwd die als woonruimte dient. Het box in box systeem zal worden toegepast in de grote schuur en de hofstee. De oostvleugel, waar zich origineel de paardenstallen bevonden, gaat volledig terug opgemetseld worden met de buitenschil zoals origineel maar met binnenspouwblad en isolatie. Hier wordt ruimte voorzien voor bergingen en een conciërgewoning. Als laatste zal er ook een nieuwbouw geplaatst worden. Deze maakt de vierkantshoeve weer volledig. 

Eigen vakmannen 

Renotec kiest er bewust voor om de restauratiewerken zo veel mogelijk in eigen beheer uit te voeren. En dit met eigen opgeleide mensen die gespecialiseerde technieken aankunnen. Door deze bewust keuze voor onafhankelijk vakmanschap hebben wij vat op de totale kwaliteitsketen. Zo ook bij dit project. Bovendien beschikken wij over eigen ambachtelijke ateliers. Voor Hof Ten Steene heeft onze schrijnwerkerij de oude toegangspoort uit 1653 gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld. Hiervoor werden meer dan 17 lagen verf verwijderd en kwamen prachtige details terug tot leven. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details