Platform voor de bouw
Werken, genieten, ontmoeten en verbinden in groene oase
Met respect voor het rijke verleden is Blauwhuis klaar voor de toekomst.

Werken, genieten, ontmoeten en verbinden in groene oase

Blauwhuis in Izegem is de overkoepelende naam van een fantastisch concept. Het omvat Kasteel Blauwhuis, Het Koetshuis en Blauwpoorte. Het kasteel dient om te werken, genieten, ontmoeten en verbinden. Het Koetshuis is een gezellige plek voor culinaire verwennerij en de site Blauwpoorte is volop in ontwikkeling als woon- en werkgebied. 

In 1746 werd er voor het eerst gesproken over een kasteel. De toenmalige eigenaar trok een nieuw kasteel op met tuinen, vijvers en bossen. In 1804 werden een Engelse tuin en een beukenbos aangelegd. Later, tijdens verschillende verbouwingen door de jaren heen, verdwenen het poortgebouw en de zuidgevel. Een monumentale hoofdingang verscheen, de ronde kamer werd voorzien van een koepel en het kasteel werd permanent bewoonbaar gemaakt. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereld-oorlog werd het kasteel beschadigd en daarna opnieuw hersteld. In 1981 werd het kasteel officieel erkend als monument en stadszicht. Uiteindelijk vond in 2019 en 2020 een grondige renovatie plaats, waar de bouwheer blikvangers zoals de ronde kamer, de kapel en de eeuwenoude salons in ere herstelde. Ook de orangerie onderging een metamorfose. Met respect voor het rijke verleden is Blauwhuis klaar voor de toekomst. Als kloppend hart van de stad Izegem is het een warme ontmoetingsplaats voor elke generatie. Een trekpleister waar geschiedenis en toekomst samenkomen.

Kasteel Blauwhuis draagt een hele geschiedenis met zich mee.

Van orangerie tot Koetshuis

Het Koetshuis is een moderne gastrobar met klassieke invloeden en een wereldse twist. Het is er aangenaam en gezellig vertoeven in een vernieuwend en betaalbaar concept. Toch zal dit concept vanaf juni even stoppen en plaatsmaken voor een eventlocatie en vernieuwende zomerbar. “Zodra Blauwpoorte verder is afgewerkt, overwegen we om de gastrobarformule opnieuw in te voeren”, vertelt bouw- en kasteelheer Jan Romel. “Momenteel zijn er te veel klachten over de bereikbaarheid van de gastrobar en het ontbreken van wegwijzers naar de parking P1. De provincie geeft hiervoor geen toestemming.”

Het Koetshuis deed vroeger dienst als orangerie die onderdak bood aan paarden en koetsen en als was- en strijkplaats. Vandaag is het een plek van ontmoeting en ontspanning en een belangrijke schakel tussen Blauwpoorte en Kasteel Blauwhuis. Bewoners genieten in eigen tuin van een heerlijke maaltijd. De mensen die in Kasteel Blauwhuis aan het werk zijn, combineren dit ’s middags met een zakenlunch of sluiten de werkdag af met een heerlijk diner. 

Werken en verbinden in Kasteel Blauwhuis

Een kantoor dicht bij huis huren, gelegen in het groen. Het lijkt een droom, maar in Kasteel Blauwhuis is het werkelijkheid. “Wie in alle rust wil werken, vindt hier zeker zijn gading. We leven in een tijd waar we zelf kiezen waar en hoe we werken. Steeds meer zelfstandigen werken in een gehuurd kantoor. Weg van de huiselijke beslommeringen en toch een thuisgevoel creëren. De werkplekken in Kasteel Blauwhuis zijn jong, fris en ruimtelijk. Werken in groene rust en ruisende stilte is bevorderlijk voor de concentratie”, vertelt Jan Romel.

In de kantoren van Kasteel Blauwhuis primeren gezondheid en welzijn. Alle kantoren zijn uitgerust met een luchtzuiveringssysteem. Dit elimineert pollen, fijnstof, bacteriën, virussen en schimmels in no time. Het Kasteel beschikt over voldoende vergaderruimtes. Deze ruimtes zijn aantrekkelijk ingericht, met een goede verlichting en verluchting en optimaal gefaciliteerd. Tussen het werken door bewegen, kan in het 12 hectare grote park. De kantoren zijn vlot bereikbaar via de nabijgelegen auto-, fiets- en spoorwegen. Voor zakelijke doeleinden ligt Izegem in het economische hart van Vlaanderen. Het gerestaureerde Kasteel Blauwhuis is eveneens een heerlijke locatie voor elk type samenkomst: een bedrijfsevent, lezing, seminar, … Het historisch gebouw biedt een waaier aan faciliteiten. Jan Romel: “We bieden topcatering en beschikken over de meest geavanceerde technologieën. Zo wordt je bijeenkomst een heus feest.”   

Het gerestaureerde Kasteel Blauwhuis is een heerlijke locatie voor elk type bijeenkomst: een bedrijfsevent, lezing, seminarie …

Wonen in Blauwpoorte

Projectontwikkelaar Urbes ontwikkelde de site Blauwpoorte onlangs als woon- en werkgebied. Het domein ligt – gelet op de geschiedenis van de site – op een bijzondere locatie in een stijlvolle doorwaadbare parkzone. “Door de weelderige natuur is het aangenaam wonen”, vertelt Jan Romel. “Toch is er een goede verbinding met het station en het autoweggennet.” De meer-gezinswoningen bezitten een hoge belevings- en architecturale waarde. Ze zijn op de duurzaamste wijze ontworpen door Govaert & Vanhoutte Architects. “De architectuur kenmerkt zich door een verregaande verfijning en detaillering. Er wordt in fases en gradueel van laag naar hoog gebouwd. Hierdoor liggen nog tal van mogelijkheden open.”

Het wooncomfort in Blauwpoorte is heel hoog. “De verwarming gebeurt door middel van geothermische warmtepompen die gepaard gaan met een passieve koeling. De plafonds zijn minstens 260 centimeter hoog en de appartementen zijn uitgerust met een uitgebreid domoticasysteem. Op alle daken liggen zonnepanelen.” Ook wat je ziet, hoort bij wooncomfort. Het uitzicht op het groene park verbetert het mentale welzijn.

In 2019 en 2020 vond een grondige renovatie plaats, waarbij de bouwheer blikvangers zoals de ronde kamer, de kapel en de eeuwenoude salons in ere herstelde.

Systeemintegratie

Blauwhuis staat volledig in symbiose met Blauwpoorte. Dit is een vernieuwende visie waarbij historische nostalgie en moderne architectuur, materialen en technieken van elkaar profiteren. “Door gebruik te maken van systeemintegratie krijg je uitwisseling en optimalisatie in energieverbruik”, gaat Jan Romel verder. “Wooncomfort in niet alleen wat je ziet, maar ook wat je niet ziet en het ene wordt door het andere versterkt. Dat is de toekomst van projectontwikkeling. Zodra waterstofpanelen op het dak kunnen, is het de bedoeling groene waterstof op te wekken. Op die manier voorzien we cv-ketels van energie voor de verwarming en sanitair van het kasteel en wekken we, via een warmtekrachtkoppeling, zowel warmte als elektriciteit op. Overtollige warmte wordt in het BEO-veld van Blauwpoorte gestoken en dit veld wordt aangewend om het kasteel passief te koelen en de opgenomen omgevingswarmte van het Kasteel en Koetshuis terug te geven aan het BEO-veld. De opgewekte elektriciteit gebruiken we voor de laadpalen en voor het voeden van luchtverversingsunits in de kelders van Blauwpoorte. Je verblijf in Blauwhuis is, zonder dat je het beseft, een gezondheidsboost.”    

Alkon – Parket en binnendeuren

Alexander Feliers richtte Alkon in 2006 op als een parketbedrijf. Ondertussen is het een gerenommeerd afwerkingsbedrijf in Roeselare, waar klanten terechtkunnen voor schilder-, gyproc- en tegelwerken, parket en binnendeuren. In 2020 contacteerde Architectenbureau Sabine Okkerse uit Oudenaarde Alkon om het parket en de binnendeuren van Kasteel Blauwhuis en het Koetshuis onder handen te nemen. “We herstelden 1150 m² parket”, vertelt zaakvoerder Xander Feliers. “In het Kasteel vervingen we uiteindelijk ongeveer 50 m², de rest was renovatie. Het ging om een oud-Vlaamse eikenparket en lariksplankenvloer. We hebben alles opgeschuurd en afgewerkt met de producten van Rubio Monocoat.” In de voormalige orangerie, die nu dienstdoet als het Koetshuis, plaatste Alkon 200 m² nieuwe parket. Daarnaast installeerde het bedrijf 34 nieuwe deuren en restaureerde het twintig oude deuren. Door een brandwerende rubber te gebruiken, maakte Alkon die laatste ook meteen brandveilig. “Voor de nieuwe deuren werkten we samen met Mekranoti, een specialist in binnendeuren”, zegt Xander Feliers. “We legden onze expertise samen en ontwierpen deuren op maat, in dezelfde stijl als de oude exemplaren. Het Blauwhuis-project liep een aantal maanden. Door
de goede onderlinge samenwerking met de verschillende partijen werd het een succes.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Urbes bv (Wevelgem)
  • Architect Govaert & Vanhoutte Architects (Brugge)
  • Hoofdaannemer(s) Romel Bouwbedrijf (Wevelgem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details