Platform voor de bouw
Westkapelle, Belfius Basecamp | Trainen in alle comfort en luxe

Westkapelle, Belfius Basecamp | Trainen in alle comfort en luxe

Landskampioen Club Brugge liet onlangs een nagelnieuw oefencomplex optrekken in Westkapelle (Knokke-Heist). De indrukwekkende nieuwe thuishaven van de A-kern, de U21- en de U18-ploeg kostte een slordige 16 miljoen euro. De trainersstaf zakt, samen met de medische en administratieve omkadering, mee af naar het nieuwe state-of-the-artcentrum, dat werd omgedoopt tot het Belfius Basecamp.

‘No sweat, no glory’. De slogan van Club Brugge prijkt fier op de gevel van het hoofdgebouw. Om de spelers eraan te herinneren het beste van zichzelf te geven tijdens de trainingen? Los van de sportieve prestaties is de succesvolle voetbalploeg in ieder geval trots op haar gloednieuwe uitvalsbasis. En terecht. Het complex biedt alles wat een ambitieuze eersteklasser nodig heeft. En meer.

Geen gebrek aan voorzieningen

Het Belfius Basecamp telt drie verdiepingen. Het gelijkvloers beslaat een oppervlakte van 5.000 vierkante meter, inclusief een indoor kunstgrasveld van 2.100 vierkante meter. Voorts biedt het onder meer plaats aan de kleedkamers, een fitness, medische ruimtes, een zwembad en de perszaal. De eerste verdieping is goed voor 2.000 vierkante meter. Daar zijn de bureaus van de technische en sportieve staf, het restaurant en het spelershome (een ontspanningsruimte voor de spelers) ondergebracht. Op niveau 2 – eveneens 2.000 vierkante meter groot – is een verblijfsaccommodatie voorzien, met 37 kamers voor de spelers en eentje voor de coach. Deze ruimtes zijn bedoeld voor de organisatie van ‘afzonderingen’ ter voorbereiding op de matchen van de A-kern, maar ook voor (mini)stages voor de A-kern en de U21-ploeg. De administratie zetelt eveneens op de tweede verdieping.  

“Indrukwekkend, dat is het woord om het complex te omschrijven”, zegt Jan D’Hulster, projectleider bij Alheembouw. “Zowel de A- als de B-kern trainen er, en hoe dieper je in het gebouw doordringt, hoe dichter je bij de faciliteiten voor de A-kern komt en hoe verfijnder de ruimtes zijn afgewerkt. Werkelijk alles is voorzien.” Als hoofdaannemer stond Alheembouw in voor de ruwbouw, de wind- en waterdichting en de coördinatie van de afwerking en de technieken. Het volledige complex werd op amper negen maanden tijd gerealiseerd, van de eerste kolom tot de laatste kleerhanger.

Westkapelle Belfius Basecamp

Het complex beschikt over een volledig uitgeruste fitnesszaal voor de spelers.

 

Ruwbouw als afwerking

Makkelijk met een prefabstructuur, zou je denken. “Niets is minder waar”, verduidelijkt D’Hulster meteen. “De korte bouwtijd vergde een piekfijne coördinatie van de onderaannemers. Weken- en zelfs maandenlang waren er haast voortdurend honderd arbeiders aan het werk. Bovendien moesten ze de nodige aandacht besteden aan de vele elementen die in het zicht gebleven zijn. De basisstructuur is zo min mogelijk weggestopt achter valse plafonds, gyproc of schilderwerk. Tijdens de ruwbouwfase waren we in feite al bezig met de afwerking.”

Het zichtbare betonmetselwerk is gemetst in een Vlaams verband, en dat in drie varianten: klassiek, in claustra en in reliëf. Alheembouw opende in zijn fabriek een extra productielijn voor de fabricage van de 35.500 halve stenen die nodig waren om het verband te metsen. Die aantallen slijpen op de werf zou immers te veel werk vergen en te ongezond zijn voor de medewerkers. Qua afwerking is er geopteerd voor een combinatie van hout, betonmetselwerk en prefabbeton.

De oefenvelden worden besproeid met gerecupereerd regenwater. In droge periodes wordt er door middel van dieptedrainage grondwater opgepompt, dat eerst ontzout wordt in een speciaal gebouwd lokaal.

Prefab

De ruwbouw van het Belfius Basecamp is, samen met de overdekte tribune, opgetrokken uit prefabbetonelementen. Naast het tribunegebouw is nog een praktisch gebouw ingericht. “Het greenkeeperslokaal wordt gebruikt voor stockage en doet dienst als physical zone”, vertelt Jan D’Hulster. “De trappen op maat en de schuine hellingen naar het dak toe, afgewerkt met kunstgras en zand, vormen een ideaal decor voor de organisatie van extra trainingen. Iedere vierkante meter van het terrein is nuttig ingevuld.”

De prefabbetonelementen waren voor de rekening van Valcke Prefab Beton. Het installeerde liefst 370 betonnen sandwichpanelen voor de gevel, 94 kolommen van 11 meter, 175 verdiepings- en dakbalken en drie lift- en trapkokers. “Die trapkokers zijn 4,7 meter breed”, licht Thomas Naessens, projectleider bij Valcke Prefab Beton, toe. “Dat is de maximale breedte die we kunnen maken in prefab.”  

Westkapelle Belfius Basecamp

Het Belfius Basecamp telt drie verdiepingen. Het gelijkvloers beslaat een oppervlakte van 5.000 vierkante meter.

 

Optimale voorbereiding

Valcke Prefab Beton doet alles in eigen beheer: van engineering over productie en transport tot de montage. “Alleen zo is het mogelijk om ons aan een strakke timing en een dito deadline te houden”, zegt Naessens. “De prefabbetonelementen vormen zowel de buitengevels als de interne structurele elementen. We konden ze in optimale omstandigheden prefabriceren in onze productieateliers. Zo waren de elementen niet onderhevig aan de invloed van slechte weersomstandigheden op de werf. Dit komt zowel de uitvoeringskwaliteit als de esthetiek ten goede.”

De prefabelementen werden op voorhand geproduceerd. Een ideale voorbereiding waarin nauw samengewerkt werd met de hoofdaannemer en het architectenbureau. Door met een BIM-model in een Tekla-tekenpakket te werken, kon het voorbereidende traject ook optimaal gevisualiseerd worden met de vereiste aandacht voor de technieken. Nog voor de definitieve aannemers van de technieken gekend waren, legde het bouwteam de nodige uitsparingen vast in de prefabstructuur.

Als je het gebouw langs de buitenzijde bekijkt, lijkt het een heel eenvoudige en makkelijke constructie. Maar schijn bedriegt. Een goede planning, oog voor detail en zorgvuldig werken maken van dit ultramoderne oefencomplex een echt succes. Nu maar hopen dat de voetbalresultaten even succesvol zijn …    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details