Platform voor de bouw
Wienerberger Brick Award 2020: Belangrijkste feiten en cijfers

Wienerberger Brick Award 2020: Belangrijkste feiten en cijfers

De Wienerberger Brick Award, voor het eerst gelanceerd in 2004, is een tweejaarlijkse, internationaal gerenommeerde architectuurprijs, die innovatieve baksteenarchitectuur in de kijker zet en laat zien hoe gevarieerd en divers keramische producten kunnen zijn bij gebruik voor muren, gevels, daken en bestrating. In juni 2020 zou de Brick Award voor de negende keer worden uitgereikt. Vanwege de coronacrisis werd het evenement echter uitgesteld. Dit zal nu in het najaar van 2020 plaatsvinden onder de vorm van een digitale prijsuitreiking.

Wienerberger Brick Award 2020

Juryleden:

De winnaars van dit jaar worden geselecteerd door een jury van gerenommeerde experts, met vijf architecten uit vijf landen: Helena Glantz, Urban Design (Zweden) – winnaar van de Brick Award 2018 in de categorie Building Outside the Box, Toni Gironès Saderra, Estudi d’Arquitectura Toni Gironès (Spanje), Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (SIovenië), Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Denemarken), Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Verenigd Koninkrijk).

Genomineerde projecten:

Dit jaar werden 644 projecten uit 55 landen ingediend door 520 architecten. In de aanloop naar de finale werden 50 projecten geselecteerd door een pre-jury. De leden van deze pre-jury waren de architectuurjournalisten Anneke Bokern (Nederland), Christian Holl (Duitsland) en Jonathan Glancey (VK).

Awards:

Aan de prijs is in totaal € 29.500 prijzengeld verbonden, verdeeld over de vijf categorieën. Een onafhankelijke vakjury van experten garandeert een objectieve selectieprocedure. Wienerberger heeft geen stemrecht bij het jurybesluit. De officiële prijsuitreiking vindt plaats in het najaar van 2020. Omwille van de coronacrisis gebeurt dit voor het eerst via de digitale kanalen. De namen van de winnaars worden niet vrijgegeven vóór het evenement. De Brick Award wordt uitgereikt in vijf categorieën. Een van de vijf categoriewinnaars wordt beloond met de Grand Prize 2020. Daarnaast wordt er ook nog een Special Prize uitgereikt.

o Zich thuis voelen: 11 genomineerden uit Mexico, Spanje, Duitsland, België, Vietnam en Argentinië

o Publieke ruimtes delen: 11 genomineerden uit Polen, China, Duitsland, Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Vietnam

o Bouwen ‘outside the box’: 9 genomineerden uit India, Rwanda, Duitsland, China, Nepal, Argentinië en Zimbabwe

o Samen leven: 10 genomineerden uit Rwanda, Iran, Nederland, Bolivia, België, Portugal, Argentinië en Chili

o Samen werken: 9 genomineerden uit Nederland, Duitsland, Argentinië, Oostenrijk en Zuid-Korea

Het “Brick 20” Boek:

Net als de voorgaande jaren geeft Wienerberger in de marge van de architectuurcompetitie een boek uit, getiteld “Brick 20”. Het bevat de 50 projecten op de shortlist, inclusief de winnaars. Daarnaast zijn er vijf essays van de internationale auteurs Hubertus Adam (Duitsland), Aglaée Degros (België), Job Floris (Nederland), Laura Iloniemi (Finland) en Jana Revedin (Oostenrijk) die dit overzicht van de hedendaagse baksteenarchitectuur vervolledigen. Het boek zet bouwmaterialen uit gebakken klei in de schijnwerpers. Deze zijn tijdloos en passen perfect bij toekomstgerichte en innovatieve architectuur. Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met Park Books, en is gepland voor publicatie in het najaar van 2020.

Brick Award ceremonie:

Vanwege het coronavirus is het evenement, dat oorspronkelijk gepland was voor juni, uitgesteld tot het najaar van 2020. Voor het eerst zal de prijsuitreiking onder digitale vorm plaatsvinden. Meer nieuws volgt in juni.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details