Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Wilrijk verwelkomt ‘Garage van de Toekomst’

_DSC1183 kopiëren
De showroom heeft een oppervlakte van 1.000 m² en is 7 meter hoog.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | edibo

21 juni 2021 Leestijd 11 minuten

Deel dit artikel

Als eerste garage in België is ze ingericht volgens het nieuwe concept van Volvo, een schot in de roos! De unieke combinatie van hightech, comfort, transparantie en duurzaamheid blijkt immers bijzonder goed aan te slaan.

Volvo Scancar is een van de meest succesvolle concessiehouders van het automerk in België. Intussen telt de groep zeventig werknemers, die verdeeld zijn over vestigingen in Brasschaat, Deurne, Lier en Wilrijk. “Op deze laatste locatie barstte de garage compleet uit haar voegen”, vertelt Marc Stuyck, algemeen directeur van Scancar. “Daarom besloten we de activiteit over te hevelen naar onze site op de Boomsesteenweg 505, die we tot dan toe verhuurden. Het was de bedoeling om er een garage annex showroom in te richten die in België haar gelijke niet kent. Dankzij de uitgebreide expertise van edibo hebben we deze ambitieuze plannen kunnen verwezenlijken. Het enthousiaste team wist de ideeën van Volvo en de architecten op zo’n manier te interpreteren dat we nu over een uitvalsbasis beschikken die zonder schroom de titel van ‘Garage van de Toekomst’ mag dragen.”

De showroom is afgewerkt met matte vitrinebeglazing en witte metalen sandwichpanelen.

Supersnelle uitvoering

Edibo is natuurlijk van geen kleintje vervaard. Als algemeen aannemer klasse 7 realiseert dit bedrijf met zijn 120 medewerkers jaarlijks veertig à vijftig projecten in de industrie- en kantoorbouw. “Vanuit onze vestigingen in Lommel, Fernelmont en Eindhoven bedienen we zowel de Belgische als Nederlandse markt”, vertelt gedelegeerd bestuurder Jo Boonen. “Onze grote troef is dat we alle competenties in huis hebben om klanten op een flexibele manier te ontzorgen. Volvo Scancar koos voor een aanpak waarbij we het volledige project coördineerden. Daarnaast realiseerden we met ons eigen team de staalstructuur en wandbekleding. De werken werden in recordtempo uitgevoerd, ondanks de perikelen die COVID-19 met zich meebracht. Begin mei 2020 zijn we gestart en tegen het eind van het jaar kon alles netjes worden opgeleverd.”     

De transparantie werd doorgetrokken naar de inpandige verkoopslokalen.

Showroom met ‘experience’-gehalte

De bestaande garage werd volledig getransformeerd en uitgebreid tot een rechthoekig gebouw van circa 2.800 m², dat deels uit twee bouwlagen bestaat (inpandige tussenvloeren). Er is een showroom ingericht die een oppervlakte van 1.000 m² beslaat en 7 meter hoog is. “De opbouw gebeurde met behulp van een staalstructuur die is afgewerkt met matte vitrine-beglazing en witte metalen sandwichpanelen”, vertellen Kris Verbruggen en Edwin Wouters, hoofdprojectleider en projectleider bij edibo en eindverantwoordelijken voor deze realisatie. “Naast de werkvloer creëerden we een knusse wachtruimte, waar de klanten dankzij een enorme glaswand als het ware kunnen meekijken onder de motorkap. Deze transparantie werd doorgetrokken naar de inpandige verkoopslokalen en de vergaderzalen, die verspreid zijn over twee verdiepingen. Een interessant gegeven dat de toekomstgerichtheid van deze Scancar-vestiging benadrukt, is de fotocorner met draaiplateau. Daar worden zowel nieuwe als tweedehandswagens in beeld gebracht om via digitale weg een koper te vinden.”

Het atelier is afgewerkt met gemetselde wanden, die nadien werden geverfd.

Het totale plaatje

Het atelier van circa 1.000 m² bestaat eveneens uit een staalstructuur. In tegenstelling tot de showroom is het afgewerkt met gemetselde wanden (die nadien werden geverfd). Met elf werkbruggen is de capaciteit van de garage bijna verdubbeld. “In dit gebouw stonden we in voor de afwerking van het magazijn, de wasplaats en het sanitaire blok”, aldus Kris Verbruggen. “Ons takenpakket bestond onder meer uit het plaatsen van een epoxyvloer en het tegelplafond.” Voorts omvat de site nog een ‘Polestar Handover Bay’ (voor de uitlevering van de Polestar 2), een buitenshowroom voor de tweedehandswagens, vijftien snellaadpalen, een grote parking en een carwash, wat de totaaloppervlakte op 7.450 m² brengt.     

Ecologische oplossingen

Het toekomstgerichte karakter van de nieuwe uitvalsbasis van Scancar Wilrijk weerspiegelt zich natuurlijk ook in de duurzaamheid van het gebouw. “Wij deden op dit vlak onze duit in het zakje door de verharding aan een ondergronds infiltratiekrattensysteem te koppelen”, vertelt Jo Boonen. “Bovendien hebben we het merendeel van de parkeervakken uitgevoerd met betonnen grasdallen om een maximale infiltratie van het regenwater te garanderen. Het resultaat mag er wezen, zowel ecologisch, esthetisch als functioneel. Volvo Scancar is een garage die haar gelijke niet kent. Dat wij dit duurzame gebouw hebben mogen realiseren, maakt ons fier en dankbaar voor het vertrouwen dat we kregen. Graag dank ik ook alle medewerkers van edibo, die als één projectteam een bijzondere inzet leverden.”    

Group Ceyssens – Vliesgevel, buitenschrijnwerk, interieurbeglazing en automatische inkomdeur

Bij de vernieuwde Volvo Cars-garage in Wilrijk vormen de gevels het visitekaartje van het gebouw. Met deze realisatie bewijst Group Ceyssens (Heusden-Zolder) eens te meer dat het van geen kleintje vervaard is. “We gaan geen enkele uitdaging uit de weg omdat we graag creatief en innovatief bezig zijn”, vertelt Fabrizio Briganti. “Dat is mogelijk omdat we ons specialiseren in totaalconcepten die we zelf uitwerken, produceren én plaatsen. Daarom verenigen we ook alle oplossingen onder één dak: beglazing, aluminium buitenschrijnwerk en binnentoepassingen zoals glazen deuren, wanden, balustrades … Dankzij deze aanpak is onze klantenportefeuille erg gediversifieerd. Volvo is een van onze grotere klanten. Sinds zeven jaar helpen we actief mee aan de bouw en vernieuwing van de showrooms in de hele Benelux. Omdat we de vereisten van deze auto-constructeur door en door kennen, was ook dit project een kolfje naar onze hand. Naast de structurele vliesgevel zorgden we tevens voor al het buitenschrijnwerk, de interieurbeglazing en de automatische inkomdeur met paniekfunctie.”

Afwerkingsbedrijf Coenen – Binnenafwerking

De showroom van Volvo Scancar in Wilrijk demonstreert niet alleen wagens, maar ook de expertise van Afwerkingsbedrijf Coenen. Het competente team van de firma uit Maaseik nam immers de binnenafwerking voor zijn rekening en plaatste veertig stratifié binnendeuren in metalen kader, 2400 m² minerale plafonds, een eikenhouten lamellenplafond, 1000 m² gipskartonwanden- en plafonds en ongeveer 600 m² brandwerende bekleding. “Volvo Scancar is een project waarmee we konden bewijzen dat we van vele markten thuis zijn”, aldus zaakvoerder Brecht Coenen. “Bovendien kon de klant wederom rekenen op een eerlijk advies en hoogwaardige afwerking. De drang naar perfectionisme zit immers in ons DNA, net zoals het streven naar duurzame oplossingen. Ons uitgangspunt is het leveren van een kwalitatief eindresultaat dat volledig is afgestemd op de wensen en doelstellingen van onze klanten, en dat aan een concurrentiële prijs. Het is een filosofie die wel wordt gesmaakt, want amper vijf jaar na oprichting kunnen we bogen op een interessante referentielijst, met onder meer de vestiging van INEOS in Geel, het nieuwe kantoor van Bank Delen in Antwerpen, Katoennatie in Terneuzen, NAC in Laakdal en Punch Powertrain in Sint-Truiden. Een van onze specialiteiten is showrooms van automerken. Zo verzorgden we al de binnenafwerking van Lexus in Ledeberg, Jaguar-Landrover in Drogenbos, Porsche in Mont-Saint-Guibert en BMW in Dendermonde en Brussel. En nu dus ook Volvo Scancar in Wilrijk.” 

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Volvo Scancar (Antwerpen, Brasschaat, Lier & Wilrijk)

Architect
Lécharny & Luyten Architects (Wilrijk)

Hoofdaannemer(s)
edibo (Lommel)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details