Denderwindeke, Windekind

Het gebouw is volledig bekleed met thermowood en om het niet te volumineus te laten overkomen ten opzichte van de overige bebouwing in de buurt, is de eerste verdieping naar binnen geschoven ter hoogte van de kleuterklassen.

02:07
30-07-2019

Windekind, Denderwindeke | Kleuterschool met oog voor duurzaamheid

In september zal de stedelijke basisschool Windekind in Denderwindeke het schooljaar op een bijzondere manier kunnen inzetten. De kleutertjes zullen hun containerklasjes immers kunnen inruilen voor een hypermoderne nieuwbouw waar duurzaamheid, comfort en privacy centraal staan. Door een progressief ontwerp te combineren met natuurlijke materialen ontstond een uiterst toekomstgerichte vleugel met een erg uitnodigend karakter.

Overlast voor de buurt vermijden was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van deze school. Vandaar dat er geopteerd werd voor een L-vormig gebouw dat aansluit op het bestaande volume. “Zo ontstaat een maximale afbakening van het terrein, waardoor het gebouw als geluidsbuffer fungeert”, legt ingenieur-architect Thibault Florin van Bressers Architecten uit. “Een bijkomend voordeel is dat extra omheining overbodig is, wat de kosten drukt. En natuurlijk liet de vorm toe om ook andere functies te voorzien, zoals een polyvalent opdeelbare zaal die dienstdoet als refter en turnzaal. Deze hebben we op zo’n manier gelokaliseerd en ingericht dat ze ook door derden kan worden afgehuurd. Op die manier kan de school een meerwaarde vormen voor de buurt én ontstaat er voor de bouwheer potentieel om extra inkomsten te genereren.”

Denderwindeke, Windekind

De brede gangen laten een vlotte circulatie toe.

 

Duurzame bouwmaterialen

Boven de polyvalente zaal, evenwijdig aan de Kruisveldstraat, zijn vier klassen ingericht. De rest van het gebouw is ingevuld met een lerarenkamer, keuken, EHBO-ruimte, doucheruimte, sanitaire voorzieningen en een berging voor speeltuigen. Om het gebouw niet te volumineus te laten overkomen ten opzichte van de overige bebouwing in de buurt, is de eerste verdieping naar binnen geschoven ter hoogte van de kleuterklassen. “Dit deel is uitgevoerd in een houtskeletbouw om het gewicht te beperken en de hoogte van de liggers boven de turnzaal niet exuberant groot te laten worden”, aldus ingenieur-architect Thibault Florin. “Bovendien draagt deze werkwijze bij tot de duurzaamheid van de school – een uitdrukkelijke vraag van de bouwheer. Vandaar ook dat dit niveau en het gelijkvloers (een betonstructuur) bekleed zijn met thermowood. Verdiepingshoge glaspartijen zorgen voor een optimale natuurlijke lichtinval en contact met de buitenwereld. In combinatie met het zwarte aluminium schrijnwerk en de lijnvormige elementen van de Eternit-beplating met betonlook, die een constante vormen op alle gevels, resulteert dit in een toekomstgericht complex dat veel warmte en gezelligheid uitstraalt.”

Mix van polybeton en groen

Hoewel er met deze uitbreiding van Windekind ontegensprekelijk een modern element wordt toegevoegd aan de buurt, past het gebouw door de schaal en de vormgeving naadloos in de omgeving. De strakke betonlook wordt in de vorm van polybeton doorgetrokken naar de speelplaats. “Door het hoogteverschil op het terrein konden we daar tevens een trappenpartij op maat van de kleuters aanleggen, inclusief een geïntegreerde helling voor mindervaliden”, vervolgt Thibault Florin. “Op het hele terrein is een mix van polybeton en groen terug te vinden, zowel aan de straatkant als op de speelplaats. Bovendien is de skeletbouw uitgerust met een extensief groendak, terwijl er langs de speelplaats een intensief groendak voorzien is: een extra natuurlijk accent dat het plaatje compleet maakt.”

Denderwindeke, Windekind

Verdiepingshoge ramen zorgen voor een optimale lichtinval en contact met
de buitenwereld.

Tijdloos op alle vlakken

De gebruikte elementen en materialen zijn eveneens terug te vinden in het interieur. Op deze manier krijgt het geheel een tijdloos karakter, wat Thibault Florin erg belangrijk vindt. “Een gebouw is een investering voor de komende vijftig jaar. Het is dan ook cruciaal dat het te allen tijde zijn klasse en waardigheid behoudt. En dat geldt ook voor de technieken. In deze school zorgt een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning en DDC-sturing voor frisse lucht. Verwarming en koeling gebeuren met behulp van een warmtepomp, en de volledige energievraag wordt ingevuld met PV-panelen. Kortom: het is een gebouw dat hedendaagse thema’s zoals de milieuproblematiek omarmt en integreert, maar dat tegelijkertijd een tijdloos modernisme uitstraalt.”   

Tekst: Els Jonckheere   
Beeld: Thibault Florin

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Stad Ninove

Architect
Architectenbureau Bressers (Gent)

Hoofdaannemer
Bouwwerken Cornelis (Oosterzele)

willemen-portavida-genk-004-8940-kopierenHowest Campus, Kortrijk