Als de winter eraan komt, trekken de zoutstrooiers van jouw gemeente of stad uit. Maar wat doet Vlaanderen precies voor veiligheid bij winterweer?
In de winter zorgt je gemeente of stad voor veilige wegen met wegenzout. Maar hoe werkt dit nu precies? Strooizout is effectief door de eigenschappen van zout. Zout verlaagt namelijk het vriespunt, waardoor de weg minder glad wordt bij winterse neerslag. Ook sneeuw of ijzel op de baan wordt op die manier ontdooid door zout. Zowel voor als tijdens sneeuw wordt er op de weg gestrooid door jouw gemeente of stad, en ook op fietspaden en grote voetpaden wordt gestrooid. Let er wel op dat zout er niet voor zorgt dat je 100% veilig de weg op kan. Verlaag steeds je snelheid, en let op, want er is nog altijd kans op gladheid. Bij vragen over het strooien in jouw gemeente, kan je terecht op Vlaanderen.be.
Ook als particulier is het belangrijk dat je zorgt voor veilige voetpaden, tuinwegen en kan je ook zout strooien op je oprit. Je strooit best preventief, dus voor sneeuw of ijzel. Om preventief te strooien, houd je best weer apps zoals de KMI-app in de gaten. Wist je trouwens dat in de meeste gemeenten in het politiereglement staat dat jij als eigenaar verantwoordelijk bent voor het voetpad voor jouw deur? Strooi zout dus de nacht ervoor bij ijzelvorming en haal dikke sneeuwlagen weg. Veeg de sneeuw ook niet op het voetpad of de rijbaan want zo breng je andere weggebruikers in gevaar. Bij een groot voetpad en oprit, is het interessant om een zoutstrooier aan te kopen. Haal eerst de sneeuw weg voor je strooit, en ga zeker niet aan de slag met heet water, want zo creëer je gevaarlijke ijzelplekken.
Tegenwoordig gebruikt de overheid minder agressief zout: Natriumchloride (dezelfde grondstof als keukenzout) in plaats van calciumchloride. Hierdoor is er minder schade aan de weg. Ook wordt er precies gestrooid en rekening gehouden met de weg zodat er niet te weinig of te veel wordt gestrooid. Toch moet je opletten voor je wagen als er strooizout op de baan ligt: zo zorgt zout vooral bij oudere wagens voor een snelle roesting van het metaal. Was het zout er dus altijd af na een winterse periode.
Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.