Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Wonen en industriebouw in stijl

Altez-Loppem-260821_WAK8372
De imposante voorgevel wordt ondersteund door slechts drie betonnen zuilen.

Tekst | Hanne Verhaegen

Beeld | Altez Construction Group, Karel Waignein

4 april 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

L’eautus in Zedelgem is meer dan een eventruimte. Het is de uitgelezen locatie voor bedrijfs- of privéfeesten, met daarnaast een aparte ruimte voor yoga, seminars of personal coaching. Inclusief privéwoning, groendak en buitenzwembad. De aannemer ging maar al te graag aan de slag met het impressionante ontwerp.

​Beton, glas en water vormen een geheel van strakke lijnen.

“Het ontwerp was prachtig”, beaamt Dorine Brackx, bouwconsulent bij Altez Construction Group. “Een minimalistisch design met strakke lijnen en beglazing tot aan de dakrand, in combinatie met witte, zwarte en roestbruine toetsen. Er werd grondig nagedacht over de optimale bebouwing van het terrein om tot een harmonieus geheel te komen. De veelzijdigheid van het gebouw is een grote troef, maar het was geen sinecure om de esthetische visie te verzoenen met structurele en technische oplossingen.”

De bar van de feestzaal past in het harmonieuze kleurenpalet.

Een duidelijke visie

Door de vormgeving, de specifieke lichtinval en de positieve energie (feng shui) in het interieur is L’eautus een plek om tot rust te komen en je te laten inspireren. In die filosofie speelt de aanwezigheid van water een grote rol. Dorine Brackx: “Bij het uitgieten van het zwembad moesten we zeer minutieus te werk gaan in functie van de naadloze zwembadliner. Daarbij was goed overleg nodig om alle technieken perfect te kunnen integreren. Van meet af aan werd er rekening gehouden met het afgewerkte niveau, waardoor het water als het ware het verlengde van het gebouw vormt en het gevoel van openheid nog versterkt.” 

Een grote open ruimte met industriële afwerking in de details.

Design en structurele integriteit

Om de basisstructuur zo licht en elegant mogelijk te houden, werd er geopteerd voor staal. Aan de voorzijde en de gaanderijen is daarentegen gekozen voor gewapende betonnen zuilen, in een strakke uitvoering en een witte kleur die perfect matcht met de koudebrugvrij geïsoleerde prefabwand-panelen van Altez. “Onder de overkragende verdieping aan de voorzijde zijn slechts drie kolommen voorzien om optimale parkeerruimte te creëren. Ook binnen plaatsten we zo weinig mogelijk pijlers”, vervolgt Brackx. “Door de gewelven met hun lange overspanning tussen de profielliggers te plaatsen, wonnen we aan hoogte. Zo konden we alle technieken wegwerken binnen het voorziene pakket en het open, elegante design behouden. Als afwerking werd er gekozen voor een industriële look in een verfijnde uitvoering. Zo is het buitenschrijnwerk uitgevoerd met minimale tussensteunen en is er
geopteerd voor een decoratieve lichtstraat en gietvloer, waarbij de zichtbaar blijvende buizen, gewelven en muren geverfd zijn.”

De bovenverdieping met privéwoning, dakterras en groendak.

Ecologische functionaliteit

Voor de zuidgerichte woning op de bovenverdieping opteerde Altez voor zonwerende beglazing. Op het gelijkvloers zorgt de oversteek ervoor dat rechtstreeks zonlicht binnen vermeden wordt. “Ook de thermische inertie van de betonwanden en dakgewelven verlaagt het risico op oververhitting door overtollige warmte op te slaan en weer vrij te laten wanneer nodig. Onder de groendaken zijn de geprofileerde metaalplaten uitgevoerd met een witte interieurcoating om de uniforme aanblik van het geheel te behouden. Bij de stabiliteitsstudie werd dan ook meteen rekening gehouden met een extra daklast van circa 100 kg/m²”, legt Brackx uit.

De witte wand van 3,60 meter hoog op de perceelsgrens getuigt eveneens van een mooi staaltje structureel meedenken met de wensen van de klant. “De prefabbetonpanelen, die eveneens inhouse gefabriceerd worden, zijn voorzien van wapeningsstaven en opgiethulzen, waardoor de panelen onzichtbaar verankerd zijn in een stevige fundering. Het resultaat is een strakke afgelijnde wand zonder kolommen. Dankzij een goede samenwerking met de architect en de bouwheer komt de visie van L’eautus helemaal tot zijn recht in een prachtig gebouw. We zijn dan ook enorm trots op deze referentie.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer L’eautus (Zedelgem)
  • Architect luum architects (Oostende en Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Altez Construction Group (Tielt)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details