Platform voor de bouw
Wonen in harmonie met stadscentrum en natuur
Het nieuwe woonblok in het begin van de Kortrijkstraat omvat 27 appartementen, vier handelsruimtes en vier penthouses.

Wonen in harmonie met stadscentrum en natuur

Residentie Leiebrug in Deinze geeft wonen in de stad een nieuwe invulling. Dit residentiële project met 27 appartementen en vier handelsruimtes telt drie bouwlagen en vier teruggetrokken penthouses. Met de groene ruimte rond de idyllische Sint-Martinusvijver aan de achterzijde, de vlotte bereikbaarheid en de ruime parkeermogelijkheden vormt deze meergezinswoning de ideale uitvalsbasis voor Deinze en omstreken.

Grote ramen bestendigen de band met de groene omgeving.

De rivier de Leie splitst het centrum van Deinze in twee delen: enerzijds een gesloten structuur van gebouwen, anderzijds een open, groen gebied rond de Brielmeersen en de Sint-Martinusvijver. De gloednieuwe Residentie Leiebrug vormt voortaan een verbindingspunt tussen het groene gebied en het stadscentrum. Met een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers naar de nieuwe voetgangersbrug over de oude Leiearm is een veilige verbinding van de wijk Petegem naar zowel het groene hart als het levendige centrum van Deinze gecreëerd. 

Door de zwarte bakstenen tekenen de teruggetrokken penthouses zich mooi af tegen de bleke gevel.

Voldoende ruimte voor bewoners en passanten

Het nieuwe woonblok in het begin van de Kortrijkstraat omvat 27 appartementen, vier handelsruimtes en vier penthouses. Er zijn tevens een ruime fietsen-stalling, een ondergrondse parking met dertig plaatsen en zeven bovengrondse parkeerplaatsen voorzien. De inrit voor de ondergrondse parking bevindt zich achteraan het gebouw. Het omliggende groene landschap rond de Sint-Martinusvijver, de Brielmeersen en het zicht op de stad zijn ingecalculeerd in de oriëntatie van de appartementen. De brede ramen en ruime terrassen houden de band met de omgeving in stand.

Ook aan de voorgevel werd een en ander verbeterd. Het hele gebouw werd 1 meter achteruit ingeplant om bredere voetpaden toe te laten. Die verhogen het veiligheidsgevoel. De luifel van 1 meter breed laat passanten toe om in het droge te winkelen. Tussen de rijweg en de gebouwen werd ook een groenstrook opgetrokken.

Het uitzicht over de Sint-Martinusvijver en het park creëert verbondenheid met de natuur op een boogscheut van het stadscentrum.

Strak ontwerp met aandacht voor omgeving

Residentie Leiebrug wordt gekenmerkt door strakke horizontale lijnen, grote glaspartijen en hoogwaardig aluminium schrijnwerk. Bleke en zwarte gevelstenen creëren het nodige contrast. “Door de zwarte baksteen en oversteek tekenen de penthouses zich mooi af tegen de onderliggende verdiepingen”, vertelt architect Guy De Muynck. De penthouses zijn tussen de 120 en 230 vierkante meter groot. De appartementen zelf zijn tussen de 80 en 100 vierkante meter groot en tellen één, twee of drie slaapkamers. Er zijn drie liften geïnstalleerd. 

De Muynck Architecten is al 45 jaar actief, vooral in Deinze en omstreken. Met de bouwheer is de relatie na meerdere succesvolle projecten erg goed. De Muynck is gespecialiseerd in appartementen, groepswoningen, industriegebouwen en regularisaties van bouwovertredingen. De architect besteedt in zijn praktijk veel aandacht aan de omgeving. Zo werd ook Residentie Leiebrug optimaal ingepast in het bestaande landschap.      

De nieuwe voetgangersbrug over de oude Leiearm legt de link met het groene gebied en het stadscentrum van Deinze.

Vlot bouwproces na moeizame start

Het ontwerp van De Muynck Architecten werd vakkundig uitgevoerd door VML Construct. De bouw is uitgevoerd in twee fases: het eerste bouwvolume mat 15 op 30 meter, het tweede bouwvolume van 45 op 15 meter volgde iets later. In de beginfase werd het bouwteam wel even geconfronteerd met een onverwachte uitdaging. “Bij het uitgraven van de bouwput bleek er sprake te zijn van een lichte grondvervuiling”, vertelt Guy De Muynck. “Die valt terug te voeren tot de vroegere speelgoedfabriek op 200 meter van de werf. Met twee pompen en een klein debiet werd het grondwater opgepompt en belucht vooraleer het te lozen in de riolering. We hebben geluk gehad en losten dit euvel relatief snel op. Na deze kleine horde verliep het bouwproces erg vlot. Het gebouw werd op een duurzame manier opgetrokken en alle materialen zijn van de beste kwaliteit en waarborgen een minimaal energieverbruik.”

In de Kortrijkstraat werd plaatsgemaakt voor een groene strook naast de rijbaan en extra brede voetpaden.

LOCAS – Keukens en totaalinrichting

LOCAS is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in keukens, maatkasten en totaalinrichting, onder leiding van Christophe en dochter Ann-Sophie Loontjens. Met hart en ziel baten ze hun rijkelijk gevulde toonzaal uit. Daar ontvangen ze vaak particulieren, maar de laatste jaren zijn ze ook steeds meer actief op de projectmarkt. “Met ons ruime aanbod spreken we een breed
cliënteel aan”, vertelt Ann-Sophie Loontjens. “Een basiskeuken die voldoet aan je eisen of maatwerk met luxueuze afwerking: het kan allemaal. In onze toonzaal heerst een aangename sfeer. De winkel is mooi aangekleed en er zijn zithoekjes ingericht om onze vele ideeën te bespreken. Samen met de klant creëren we een keuken die volledig naar wens is, zowel qua persoonlijke stijl als budget.” Alle aspecten van LOCAS’ expertise komen tot uiting in Residentie Leiebrug. Enkele woonentiteiten voor de huurmarkt kregen een standaardkeuken, andere appartementen vereisten maatwerk. Dat ging van een keuken voor een jong gezin tot een totaalrichting met maatwerkkeuken en zelfs vestiaire voor een andere bewoner. LOCAS bouwde via eerdere projecten een sterke band op met de bouwheer. “De architecturale projecten zijn steeds leuk. We weten ondertussen wat we aan elkaar hebben en kunnen open en eerlijk communiceren. Dat komt de samenwerking ten goede. Zo is ook dit project weer quasi vlekkeloos verlopen.”

Difralu – Balustrades, terrasschermen en trapleuningen

Strakke architectuur vraagt om een dito afwerking. Daarvoor kon Residentie Leiebrug rekenen op de expertise van Difralu. De firma uit Maldegem specialiseert zich in balustrades uit glas en aluminium. Verschillende kleine en grotere projecten in het verleden vormen de bouwstenen voor een gezonde langetermijnrelatie tussen Difralu en de bouwheer en architect van Residentie Leiebrug. “Ze kennen ons aanbod en houden dus al in een vroeg stadium van het ontwerp rekening met ons”, vertelt zaakvoerder Ludovic Constandt. Bij ieder project is de timing de ultieme uitdaging. Dat was bij Residentie Leiebrug niet anders. “Wij leveren maatwerk. Pas als het proces van opmeten, uittekenen en goedkeuren correct verlopen is, start de productie. Difralu komt aan zet in de laatste fase van het bouwproces, in de eindspurt naar de oplevering. In Residentie Leiebrug werkten we met drie à vier plaatsers tegelijk om de 120 lopende meter aan balustrades en terrasschermen van 1,80 meter hoog te installeren op alle terrassen. De trapleuningen en balustrades binnen realiseerden we met prefabbuizen. Aluminium is een uitstekende keuze, want het is sterk en tegelijk licht, inclusief een prima prijs-kwaliteitsverhouding.” De kwaliteit van het geleverde werk is gegarandeerd door de expertise en jarenlange ervaring van de familie Constandt. “Difralu is nauw verbonden met marktleider Aluform, dat onder leiding staat van mijn vader en broer. Dat is een grote troef. Onze producten worden daar gemaakt. Zo hebben we de garantie dat alles voldoet aan de laatste normen.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Deinze Construct (Deinze)
  • Architect De Muynck Architecten (Deinze)
  • Hoofdaannemer(s) VML Construct (Oudenaarde)
  • Studiebureau Cobe Ingenieurs bv (Brugge)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details