Platform voor de bouw
“Woon- en leefcomfort gaat veel verder dan barrièrevrijheid”
Joep Römgens: “De traditionele terrasdeur met dorpel is achterhaald, want er zijn inmiddels drempelloze systemen voorhanden die probleemloos de vereiste lucht- en waterdichtheid garanderen en er ook nog eens piekfijn uitzien.”

“Woon- en leefcomfort gaat veel verder dan barrièrevrijheid”

Een van de voornaamste trends bij de ontwikkeling van ramen, deuren en schuiframen is ‘barrièrevrijheid’: het wegwerken van dorpels of niveauverschillen tussen living en terras, zodat de drempel voor rolstoelgebruikers en kleine kinderen om zich naar buiten te begeven letterlijk en figuurlijk verdwijnt. Specialist Schüco benadrukt echter dat barrièrevrijheid geen doel op zich mag zijn en dat er heel wat complexiteit achter schuilgaat: “Wij trachten steeds het volledige plaatje te bekijken en geïntegreerde totaalconcepten te ontwikkelen die eenvoud en verfijning uitstralen.”

De nadrukkelijke focus op duurzaamheid en technische performantie, grote raampartijen met steeds dikkere beglazing, de vervaging tussen binnen- en buitenruimte, de vergrijzing en de bijbehorende behoefte aan levenslang wonen …: het zijn architecturale en maatschappelijke tendensen die een doorslaggevende impact hebben op de ontwikkeling van raam-, deur- en schuifraamsystemen. “De traditionele terrasdeur met dorpel is achterhaald, want er zijn inmiddels drempelloze systemen voorhanden die probleemloos de vereiste lucht- en waterdichtheid garanderen en er ook nog eens piekfijn uitzien”, stelt Joep Römgens, Head of Engineering BeLux bij Schüco. 

“Hoewel onze barrièrevrije systemen er over het algemeen zeer strak en minimalistisch uitzien, gaat er heel wat R&D, technisch vernuft en complexe mechanica achter schuil”, benadrukt Joep Römgens.

Technische complexiteit

De ontwikkeling van barrièrevrije en vlot bedienbare toepassingen brengt een heel pak technische uitdagingen met zich mee. “Hoewel onze barrière-vrije systemen er over het algemeen zeer strak en minimalistisch uitzien, gaat er heel wat R&D, technisch vernuft en complexe mechanica achter schuil”, geeft Joep Römgens aan. “Zo hebben we een aantal specifieke onderdelen ontwikkeld om de bedieningskracht te reduceren en zelfs speciale raamtypes (bijvoorbeeld hoge ramen met een lage greep) vlotter te kunnen openen en sluiten. Denk onder meer aan een zachtere, makkelijker in te drukken dichting, een kabelmechanisme tussen het kozijn en de vleugel dat het mogelijk maakt om ramen makkelijker te sluiten en openingshulpen op basis van een ingenieus veersysteem. Daarnaast zijn er uiteraard ook nog digitale smart building-toepassingen voorhanden, waar Schüco eveneens erg sterk in is. Bediening met knopjes, via een smartphone, op basis van stemgeluid of auto-matische aansturing door middel van weer- of CO2-sensoren: het is allemaal mogelijk, en dat uiteraard met de nodige aandacht voor veiligheid!”

Twee vliegen in één klap

Als bewoner of gebruiker merk je niets van deze achterliggende complexiteit. En dat is uiteraard geen toeval, zegt Joep Römgens. “We maken er een erezaak van om totaaloplossingen te ontwikkelen die er strak en eenvoudig uitzien en die aandachtspunten zoals gebruiksgemak, barrièrevrijheid, normconformiteit, optionele digitale toepassingen enzovoort optimaal met elkaar verzoenen. Kortom: we mikken niet op de ontwikkeling van afzonderlijke producten, maar op geïntegreerde concepten die het comfortniveau van woningen en gebouwen voor iedereen naar een hoger niveau tillen. Dit koppelen we steevast aan een verfijnde esthetiek en een slanke vormgeving, want het oog wil natuurlijk ook wat. Zo maken we een wezenlijk verschil qua woon-beleving en dragen we tevens ons steentje bij aan de technische en thermische optimalisatie van de buitenschil. Twee vliegen in één klap!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details